Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
10.06.2016. u 09:05

Pametni bi uspjeli uvjeriti javnost da HDZ nije kriv za neuspjeh vlasti koja propada, nego da je, štoviše, sam žrtva jedne neuspješne suradnje, što i nije mogao predvidjeti

Ako u javnosti sada postoji ijedno čvršće uvjerenje, onda je to gotovo svenazočna prognoza da će na vrlo vjerojatnim skorim izborima trijumfirati SDP. Ja baš u to ne vjerujem jer, osim slabosti vlasti HDZ-a i Mosta, ne vidim što bi to Milanoviću dalo prednost i što ga je to učinilo boljim nego što je bio uoči proteklih izbora. Štoviše, njegovo nastojanje da razbije Most i iz njega dobije zastupnika koliko mu je potrebno, uvrede na račun mostovaca poput one u kojoj je se sprdao s promjenom prezimena, pa prijetnja da vlasti sprema pakao, što mu je zamjereno i u vlastitoj stranci, nastavak žestokog ideološkog sukobljavanja oko partizana i ustaša, itd. – sve je to bilo tako reći jučer i neće biti da su mu birači to “divljanje” zaboravili. Zbrojite li to s razlozima zbog kojih je izgubio izbore, vidjet ćete da je zbroj više poražavajući nego obećavajući.

A izbore je izgubio u prvom redu zbog katastrofalnih učinaka svoje vlasti. Ponovno ću citirati jednog neupitno lijevog i vrlo respektabilnog kolegu koji je napisao: “Nakon mene dužnički potop! – poručio je faktički Zoran Milanović. Kad je preuzeo vlast, javni dug iznosio je oko 49 posto BDP-a. U 2015. iznosio je 89,2 posto BDP-a. To što je Milanović učinio graniči sa zlodjelom. Stranka koja je to dopustila i, štoviše, podržala diskvalificirala se za vlast”. Ne znam imaju li to danas na umu i neki kolege zdesna koji predviđaju veliku Milanovićevu pobjedu. I ne samo to. Katastrofalno zaduživanje u inozemstvu, nastavak srozavanja hrvatskog gospodarstva, rast nezaposlenosti, pojačano iseljavanje Hrvata u inozemstvo i druge nevolje bile su praćene jednako katastrofalnim moralom u Milanovićevu vladanju. Sitnica je što je dobio povlašteni zajam za kupnju stana u Erste banci u usporedbi s golemim zajmom njegova brata koji je dobio u podružnici Ljubljanske banke koja je bila otela stotine tisuća eura hrvatskim štedišama pa je Slovenija s Hrvatskom bila u teškom sporu. Taj zajam kudikamo je zamašniji i nepatriotskiji od zarade koju je imala Karamarkova žena radeći za lobista MOL-a Josipa Petrovića.

Isti taj brat, Krešimir Milanović, po svjedočenju bivšeg ministra Slavka Linića i ravnateljice Hrvatskog državnog arhiva Vlatke Lemić, prijetio je i ucjenjivao u Ministarstvu financija i Arhivu ne bi li se izborio za poslove tvrtkama s kojima je bio interesno povezan. A bivša ministrica Mirela Holy svojedobno je prozvala Zorana Milanovića optužujući ga da ju je prisiljavao da njegovu slavnom bratu omogući neke unosne ali prljave poslove. I da ostanemo još malo kod Milanovićeve obitelji – njegov prvi rođak Boško Poljak dobio je mjesto jednog od direktora u Nacionalnom parku Krka nakon što je kao oficir JNA, odbivši prijeći u Hrvatsku vojsku, bio u mirovini 23 godine. Novinari su se zabavljali nabrajajući koji su sve premijerovi kumovi i kućni prijatelji zauzeli najodgovornija mjesta u javnim tvrtkama. Svom totalnom moralnom fijasku Milanović je dodao i potporu na lokalnim izborima pravomoćno osuđenim kriminalcima, kao što su Andro Vlahušić u Dubrovniku i Željko Sabo u Vukovaru.

Nejasno je, dakle, na osnovi čega se predviđa sigurna pobjeda SDP-a i Milanovića na izborima koji uskoro slijede. Kad bi se HDZ razumno ponašao u kratkom vremenu prije tih izbora, kad ne bi tonuo nastojeći da mu ne potone predsjednik Karamarko, kad bi što prije našao neke nove ljude koji bi vodili predizbornu kampanju, mogao bi se vratiti bar na uvjerljivost koju je imao prije proteklih izbora. I možda u povoljniju poziciju. Neki su marljivi ljudi izračunali da je na lanjskim izborima od 19 mandata, koliko je Most dobio, čak dvanaest “oteo” HDZ-u. Sada je Most u anketama pao ispod pet posto i možda idući put i ne uđe u Sabor, što je za HDZ prilika da ponovno dobije svoje birače koji su se lani odlučili za Most. Pametni bi uspjeli uvjeriti javnost da HDZ nije kriv za neuspjeh vlasti koja propada, nego da je, štoviše, sam žrtva jedne neuspješne suradnje, što i nije mogao predvidjeti. Da je bio i ostao velika stranka koja je bila sputana malim ali pakosnim partnerom koji je bolesno jurišao upravo na njezinu veličinu.

Da je temeljna, trajna i presudna hrvatska politička vrijednost koju je izdala ambicija mostovaca – koliko kratkotrajna toliko i plamena, podsvjesno znajući da će uskoro izgorjeti u zaboravu. Ne bude li HDZ opet pravio krive poteze, njegove su šanse na skorim izborima mnogo veća nego šanse mafijaštvom i nesposobnošću iskompromitiranog Milanovića i SDP-a.     

Komentara 2

DU
Deleted user
17:46 10.06.2016.

mozda, gospon Ivkosic, ali mi na izborima vec 20 godina ne glasamo za nego protiv. a sada je crna ovca samo jedna.

BA
bakulušić
19:12 10.06.2016.

Na osnovu hrvatske gluposti, na osnovu što bi neki opet besplatna ljetovanja, zimovanja, stan i da im netko popravlja prozore i mijenja razbijena stakla.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije