Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
08.06.2020. u 15:02

Dok se čeka Zakon o obnovi, u Zagrebu se nakon potresa krpa tek ono što se zakrpati mora. Ministri umiruju Zagrepčane najavama velike pomoći iz Europske unije, no njima se čini da su prepušteni sami sebi. Tornjevi katedrale opomena su da obnovu treba bolje nadzirati

Zakon o obnovi Zagreba mora dočekati novi Sabor, a u međuvremenu se u Zagrebu i okolici krpa ono što se zakrpati mora. Istina, ministri umiruju Zagrepčane najavama velike pomoći iz Europske unije, pa se tako najavljuje da bi iz Fonda solidarnosti EU Zagreb i okolica trebali dobiti 500 milijuna eura, a od toga 100 milijuna eura kao akontaciju već ovog ljeta. Spominje se i postpotresni zajam u vrijednosti od 200 milijuna dolara od Svjetske banke.

No, te dobrodošle injekcije neće stišati gnjev Zagrepčana, kojima se čini da su prepušteni sami sebi u velikoj muci koju je izazvao potres. Taj isti potres prilika je da se netko nadležan ozbiljnije zapita kako se to gradi i planira u hrvatskoj metropoli. Doista, ne čudi što je potres teško oštetio stotinjak godina stare zgrade, bolnice, crkve, muzeje, kazališta... I što je temeljito uneredio Mirogoj i njegove arkade i srušio stare i neodržavane gornjogradske i donjogradske palače. Ali je čudno da je, primjerice, teško stradala novosagrađena knjižnica zagrebačkoga Filozofskog fakulteta otvorena prije jedanaest godina uz euforično vodstvo fakulteta i euforičnog tadašnjeg ministra znanosti, obrazovanja i športa Dragana Primorca.

Posljednja dva kata knjižnice jednostavno su pretvorena u teški krš i korisnici im ne mogu ni primirisati. Police s knjigama porušile su se kao domino kockice, knjige su ispale posvuda, što znači da su vjerojatno bile potpuno neučvršćene, a srušio se i drveni svod. Sada djelatnici knjižnice moraju taj krš pažljivo raščišćavati, kao da je riječ o nekoj staroj i zapuštenoj samostanskoj knjižnici u koju nitko nije ulagao stoljećima. Doista neshvatljivo s obzirom na to da je riječ o potpuno novoj zgradi (čiji je krov, doduše, stalno u nekim sumnjivim skelama pa izgleda da je zgrada nedovršena).

VIDEO Potres u Zagrebu

Kako čujem, stradala su još neka nova zdanja iz zagrebačkoga visokog školstva, što bi također trebalo pomnije analizirati. Slična situacija dogodila se i s tornjevima zagrebačke katedrale. Svi znamo da se katedrala obnavlja desetljećima i da je obnova ipak polako privođena svom kraju. Razumljivo. Riječ je o skupom projektu i osjetljivom poslu. No, kako to da su razorni potresi koje je Zagreb pretrpio i nakon 1880. godine katedralne monumentalne tornjeve ostavili bez većih oštećenja, a da je potres od 22. ožujka teško oštetio i katedralu, a jedan toranj, onaj južni, čak i srušio? I to, da stvar bude još gora, na Nadbiskupski dvor. Pozlaćeni križ zamalo je pao u kardinalovu spavaću sobu. Pa što su to radili stručnjaci ova duga tri desetljeća? Tko ih je kontrolirao i savjetovao? Jesu li bili svjesni rizika od razornog potresa koji može pogoditi Zagreb? Jesu li te rizike uvrstili u svoj projekt? Jesu li se konzultirali sa svim onim stručnjacima s kojima su se trebali i mogli konzultirati?

Pa tornjevi katedrale su jedini zagrebački crkveni tornjevi koji su srušeni u potresu. Drugi su ostali stajati. Slučaj? Ili opomena! Opomena, i to za buduću i skupu i zahtjevnu obnovu u kojoj se eventualne greške ne bi smjele ponavljati. I koju bi trebali snažnije i upornije nadzirati nadležni i stručni gradski organi. Baš kao što će nam trebati i jača kontrola i za obnovu drugih spomenika kulture i kulturnih institucija na kojima je šteta procijenjena na čak sedam milijardi kuna. A tu je riječ tek o prvoj procjeni, pa će konačna šteta sasvim sigurno biti viša.

To je golem novac i za puno bogatije i organiziranije države od naše. Ali i golema prilika za neumjerenu zaradu i za kojekakve građevinske i slične mešetare koji najviše zarađuju kada se radi o sanaciji nekih katastrofa. Stoga je pred gradskim i budućim državnim vlastima važan zadatak. Omogućiti zakonitu i pravednu obnovu Zagreba u kojoj neće biti nedodirljivih. Ali i utvrditi zbog čega su neke bilo nove bilo obnovljene zgrade tako teško stradale u potresu koji je mogao biti i jači i razorniji. Jer, nema smisla obnovu povjeravati onima koji, jednostavno rečeno, nisu prošli na iskušenju koje je potres od 22. ožujka postavio i građanima i zagrebačkim zdanjima

Komentara 3

CR
crna.rupa
17:07 08.06.2020.

Citiram gore navedeno: "Taj isti potres prilika je da se netko nadležan ozbiljnije zapita kako se to gradi i planira u hrvatskoj metropoli.". Odgovaram: na žalost nema nadležnih, nema ozbiljnih, nema stručnih a nema ni metropole.

DU
Deleted user
21:38 08.06.2020.

Porcije su prorijeđene

Avatar Slavonija2014
Slavonija2014
20:05 08.06.2020.

Griješiš, Crna Rupo! Stručnjaci s Građevinskoga fakulteta godinama rade protupotresne analize, upozoravaju na propuste, ali očito je da gradonačelnik ima druge prioritete.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije