Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
31.10.2017. u 13:45

Za prijevoz migranata preko Sredozemlja otkupljuju se ribarice ili gumenjaci

Bayin, bolničarka iz Eritreje, platila je 6500 eura za dolazak do libijske obale preko Sudana, a onda još tisuću za dolazak do Italije.

Migracija je postala veći biznis od krijumčarenja drogom. No, nije samo organiziranje putovanja migranata financijski unosno jer na njima zarađuju razne tvrtke, zajednice pa i države. Još se, kako doznajemo iz Frontexa i ostalih europskih organizacija, ne zna tko plaća prvi iznos za ulog u odlazak iz nekih afričkih država.

Zapravo, više je načina financiranja izbjeglica, od toga da obitelj skupi novac za jednog (ili dva člana) koji nakon dolaska u Europu šalje novac svojima, do toga da organizatorima plaćaju tek kada stignu u Europu, da sudjeluju u plaćanju putovanja vozeći plovilo itd. Ili se, primjerice, zaradom na migrantu kupuje pick-up vozilo, dakle zarađuju i prodavači vozila, proizvođači itd. Novac se okreće. Za prijevoz migranata preko Sredozemlja otkupljuju se ribarice ili gumenjaci. Dakako da se gumenjakom ne može jednostavno doći iz Libije ili Tunisa do Italije, ali organizatori satelitskim mobitelima na pučini zovu u pomoć i pristižu ili brodovi obalne straže ili nevladinih organizacija.

migranti italija
1/13

Budući da se pokušava kontrolirati prodaja gumenjaka, organizatori migracija kupuju ih preko interneta, uglavnom preko Alibaba Groupa. Prema podacima Eunavfor Meda, u 2017. Libija ostvaruje 40 posto svojeg BNP-a zahvaljujući migrantima. Europske organizacije pregovaraju s Alibabom i ostalim prodavačima preko interneta o načinu kontrole prodaje, odnosno da se zaustavi prodaja prijevoznih sredstava organizatorima migracije, ali… Proizvođači i prodavači pojaseva za spašavanje također zarađuju na migrantima. Vlasnici i prodavači jahti, kojima se migranti iz Turske prevoze u Europu, također zarađuju. A kada stignu u Europu, na njima se opet zarađuje. U Italiji rade na crno na poljima ili kao prodavači na ulicama itd.

U Njemačkoj rade za manje novca od Nijemaca. Koliko samo nevladinih ili dobrovoljačkih organizacija dobiva novca za njihovo zbrinjavanje, školovanje itd. Koliko prekovremenih sati zarađuju liječnici, medicinsko osoblje, kao i ono zaduženo za sigurnost. Upravo zato što je posao vezan uz migracije velik i što u njemu zarađuju svi, potrajat će još dugo.

Komentara 1

DU
Deleted user
10:43 06.11.2017.

I tako je ljudska pohlepa unistila covjecanstvo. The end.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije