Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
17.10.2016. u 12:32

Postignuća za koja su prije bile potrebne vojske inženjera sada su moguća i uz malen tim tehnološki dobro opremljenih entuzijasta

Nikada nije bilo bolje biti malen. Malena tvrtka. Malena zemlja. Bilo to dobro ili loše, jednočlana vojska više nije samo metafora već stvarnost našeg doba. Nekad je za opsadu grada trebala velika vojska, a danas tehnologija omogućuje da pojedinac ili nekolicina sa sigurne udaljenosti onesposobe obrambeni sustav grada za nekoliko sati. Gotovo svakodnevno čitamo o pojedincima ili malim grupama koji eksplozijama drže u strahu cijele gradove. Zahvaljujući medijima jedna bomba danas može imati jednak učinak kao deset bombi u deset gradova u prošlosti. A ako smatrate da mainstream mediji va??im nedjelima ne posvećuju dovoljno pažnje, uvijek možete sami proširiti svoju priču društvenim mrežama.

Međutim, nisu sve “eksplozije” suvremenog života negativne. Naprotiv, većina ih je pozitivna. Postignuća za koja su prije bile potrebne vojske inženjera sada su moguća i uz malen tim entuzijasta opremljenih odgovarajućom tehnologijom (poput Rimac Automobila).

Prije dosta godina bio sam zadužen za vođenje projekta rekonfiguracije četiriju zrakoplova. Rekonfiguracija zrakoplova uključuje izmjene specifikacija zrakoplova koji je konstruiran za jednog kupca kako bi odgovarao potrebama drugog kupca. Riječ je o kompliciranom procesu koji uključuje mnogo inženjera i potrage za dijelovima koji nedostaju. Tim je konstantno kasnio zbog kompleksnosti projekta. Imali smo desetke inženjera, voditelje timova za proizvodnju i prikupljače dijelova koji su predano radili, a u trenutku kada sam preuzeo projekt, bio je veliki rizik da će firma morati platiti skupe penale zbog kašnjenja. Uspjeli smo u dogovorenom roku isporučiti zrakoplov, ali smo morali uložiti nevjerojatne napore kako bismo to postigli. Prošli tjedan ponovno sam se sjetio te priče jer sam prisustvovao demonstraciji softverskog rješenja koje bi upravo takve projekte ubrzalo i omogućilo milijunske uštede, ali u to vrijeme taj program nije postojao, a sada postoji, a i Hrvati su pridonijeli njegovu nastanku. Finska, Izrael, Švedska, Singapur, Danska, Norveška, Švicarska, Austrija, Novi Zeland, Belgija i Nizozemska među 20 su zemalja na vrhu Bloombergova indeksa inovacija za 2015. koji rangira države po razini inovativnosti. Sve te malene zemlje svoje su ekonomije izgradile na temeljima slobodnog tržišta, što im je omogućilo da iskoriste tehnologiju i postanu dominantne na poljima razvoja softvera i sigurnosti (Izrael), u farmaceutskoj industriji i tehnologiji slušnih pomagala (Danska), genomici (Island) i elektronici (Singapur).

Asimetrična moć seže dalje od nečije fizičke veličine i brojeva. Asimetričnu moć predstavlja David koji globalno pobjeđuje Golijata. Međutim, umjesto kamena, David sada baca leteći smartphone (odnosno drone) koristeći dijelove koje je izradio ili isprintao u svojoj spavaćoj sobi. Ovo je “Davidova revolucija”, a radi se o najvažnijoj promjeni u poslovnom svijetu i sigurnosnim sustavima danas. Nažalost, bojim se da Hrvatska propušta i revoluciju i prasak dok se grčevito drži svojeg otrcanog statusa quo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije