Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'ako želite da zatvorimo granicu...'

Makedonija i od Hrvatske traži pomoć: Trebamo gumene metke, šok-bombe, policajce...

makedonija
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
10.03.2016.
u 12:45

Od Hrvatske su, doznaje se, traženi tableti za registraciju i posebne kategorije policajaca za profilaciju

Gumeni meci, suzavac, šok-bombe, elektrošokeri, policajci, oprema za registraciju migranata, vozila, samo su dio zahtjeva koje je Makedonija tražila od država s balkanske migrantske rute, uključujući Hrvatsku, ali i šire, iz Bruxellesa, kao pripremu za potpuno zatvaranje granice s Grčkom, vidi se iz originalnog dokumenta koji posjedujemo. Pripreme za zatvaranje zapadnobalkanske rute, koja je službeno zatvorena prije dva dana slovenskim uvođenjem schengenskih pravila te posljedično zatvaranjem svih granica prema jugu, počele su prije nego što je u Bruxellesu na summitu dano slabo zeleno svjetlo za taj potez. Svjesna da će tisuće i tisuće migranata koji su ostali zatočeni na granici s Grčkom biti problem i pripremajući se da silom spriječi njihov prolaz, Makedonija je prije sastanka policijskih šefova u Beogradu 1. ožujka odaslala državama listu zahtjeva.

Od Hrvatske su, doznaje se, traženi tableti za registraciju i posebne kategorije policajaca za profilaciju. Zahtjevi prema ostalim državama sadržavali su popis opreme. Makedonija je tako zatražila građevinske strojeve i materijal za podizanje zaštitne ograde dužine 300 kilometara. Detaljizirala je potrebe svoje policije u slučaju nereda. Od opreme za policajce, zatražila je kacige s neprobojnim vizirima, pancirke i štitove. Na listi su i lisičine za vezanje.

Foto: VLm

Nadalje, tražila je suzavac, elektrošokere i policijske palice. Od oružja, tu su gumeni meci i oružje za njihovo ispaljivanje, ali i šok-bombe. Zatražila je i megafone i policijski razglas koji bi se montirao na vozilo.

Zahtjevi za opremu policije nisu u svim državama naišli na odobravanje. Neke države, poput Austrije, imaju vrlo stroge zakone o izvozu oružja. No zabrinutost kod nekih je izazvala i politička situacija u Makedoniji, odnosno bojazan da bi vlast mogla koristiti dio opreme za moguće smirivanje domaćih političkih prosvjeda.

>> Orepić prebrojava interventne snage, policajci već na Prevlaci

>> Makedonija potpuno zatvorila granicu za ilegalne migrante

Komentara 2

Avatar emilsalis
emilsalis
20:17 10.03.2016.

gledaju da uhvate neki dinar na mutno...

LU
lunar777
14:08 10.03.2016.

A ništa, šalji...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije