Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Analiza

HDZ ne želi da mu Agrokor bude nova Fimi media – sudbina M. Dalić i Vlade ovisi o nagodbi

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/4
12.05.2018.
u 18:32

Situacija nije dobra, ali odluku će donijeti Andrej Plenković, komentiraju u HDZ-u. U Banskim dvorima upozoravaju da M. Dalić vjeruju vjerovnici Agrokora koji znaju da će uz njezin nadzor sve biti odrađeno po međunarodnim standardima

Situacija nije dobra, ali odluku će donijeti Andrej Plenković – poruka je istaknutog člana vodstva HDZ-a koji sugerira da pritisci za smjenom potpredsjednice Vlade neće ići iz stranke, nego će to biti prepušteno premijeru.

Budući da oko premijera i njegove najbliže suradnice obruč već stežu koalicijski partneri, ali i oporba, pa i dio medija, sugovornici iz HDZ-a procjenjuju kako nema potrebe da udar ide i iz HDZ-a. Pogotovo nakon što se stranka već raskolila na ratifikaciji Istanbulske konvencije.

U prilog toj tezi ide i situacija sa sjednice Kluba zastupnika HDZ-a u četvrtak ujutro kada nijedan HDZ-ovac premijera nije upitao baš ništa o aferi Mailovi i budućnosti njegove suradnice. Isti je izvor ipak svjestan da malo tko više može braniti poziciju Martine Dalić. I jedini u HDZ-u koji to čine javno su premijer Plenković i šef Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić.

Gordan Jandroković, glavni tajnik HDZ-a i šef Sabora, znakovito šuti i do zaključenja Obzora nije rekao nijednu riječ u korist Plenkovićeve najbliže suradnice. Njegova šutnja otvara pitanja budući da je upravo on bio glasnik egzekucije Ante Ramljaka, bivšeg izvanrednog povjerenika Agrokora, kada se otkrilo da konzultanti iz njegove bivše tvrtke na Agrokoru zarađuju milijun kuna mjesečno. Izvori bliski potpredsjednici Vlade u aferi Ramljak tvrdili su da protiv nje i tadašnjeg povjerenika radi upravo – Jandroković.

Njegovi odnosi s Martinom Dalić očito nisu bajni, ali on je kao glavni tajnik u specifičnoj situaciji jer mora paziti i na interese HDZ-a. Stranka si, naime, ne može dopustiti da se slučaj Agrokor pretvori u famoznu Fimi mediju. Pogotovo jer oni koji su pro bono pisali lex Agrokor, a onda na restrukturiranju koncerna zaradili milijune, uopće nisu članovi HDZ-a. A afera se prelijeva upravo na – HDZ. U trenucima zaključenja Obzora upravo je počinjao sastanak koalicijskih partnera HDZ-a s premijerom Plenkovićem. Dio partnera, navodno HSLS i svi manjinci, na sastanak su krenuli sa zahtjevom da Martina Dalić mora otići.

Kao u Balkanskom špijunu

– Mene ne zanimaju tobožnji SMS-ovi, ali e-mailovi su autentični, ni ona sama ih ne spori. A oni potvrđuju da je ista ekipa pisala lex Agrokor i onda na njemu zaradila. Je li to prihvatljivo u uređenoj državi? Naravno da nije – komentirao je izvor iz grupe partnera koji smatra da Martina Dalić ne može više ostati u Vladi. Isti sugovornik, govoreći u svoje ime, kaže da neće zbog potpredsjednice Vlade rušiti većinu i izazivati nove izbore, ali kao partner smatra da joj mjesta u Banskim dvorima više nema. I dok HSLS i SDSS imaju već formirane stavove o M. Dalić, u HNS-u su prilično nejasni. Smatraju da je ona već trebala otići u paketu s Ramljakom i da Vladi kontinuirano radi štetu i predstavlja uteg, ali u jeku krize s mailovima i SMS-ovima ipak su digli ručnu i neslužbeno poručili da je nagodba u Agrokoru važnija od svega.

1/4

– Razni interesi lome se na Agrokoru i Martini Dalić. Dok ne utvrdimo prave činjenice, jer ima mnogo spinovima pa i elemenata špijunskih podvala, ne želimo više ništa decidirano tvrditi – komentirao je izvor iz vodstva HNS-a.

Slučaj Agrokor i sve afere koje se za njega vežu toliko je kompleksan da je situaciju, u trenucima kada istovremeno podsjeća i na Balkanskog špijuna, ali i na solidan krimić Agathe Christie, potrebno sagledati iz svih špijunskih, potencijalno kaznenih, društvenih i kutova koji zahtijevaju političku odgovornost.

Teze da je Martina Dalić alias Margaret Thatcher koncem veljače trebala otići zajedno s Antom Ramljakom alias Borgom sada se pokazuju točnima. Ramljakovom iznuđenom ostavkom u procesu postizanja nagodbe u Agrokoru baš se ništa nije stopiralo. Dapače, ruske banke vratile su se za stol, a vjerovnici su prihvatili Fabrisa Peruška kao novog šefa podjele dugova i formiranja nove strukture Agrokora. Dvojbe oko Ramljakova odlaska išle su u smjeru zabrinutosti kako će se njegova eliminacija odraziti na osjetljiv proces restrukturiranja Todorićeva koncerna, sada se pokazuje da nikakve štete nije bilo. Štoviše, proces je rasterećen afere koja je nastala kada se otkrilo da bivši Ramljakovi suradnici iz Texo Managementa kao savjetnici u Agrokoru zarađuju milijune. Prije zlatne koke Agrokora imali su mizerne prihode.

Stalni udari

U slučaju Martine Dalić, potpredsjednice Vlade i majke “lex Agrokor”, glavna je obrana, i tada u aferi Ramljak i sada nakon što je u javnost iscurila njezina e-mail komunikacija, da je ona uporišna točka potrebna za postizanje nagodbe. Dakle, bez Martine Dalić praktički ne bi bilo ni nagodbe. Štoviše, i ona sama tvrdi da se udarima na nju želi po svaku cijenu srušiti nagodba te da ona, što god tko mislio o tome, nastavlja na njoj raditi. Međutim, u percepciji, stvari su posve drukčije. Martina Dalić, koliko god joj je dodijeljen najteži zadatak ove Vlade, predstavlja kontinuirani teret ekipi u Banskim dvorima, ali i HDZ-u.

Materijali kojima se M. Dalić pokušava i uspijeva kompromitirati ciljano se periodički puštaju u javnost, svaki taj udar zaustavlja bilo kakvo suvislo djelovanje Vlade (s reformama se ionako debelo kasni), a sva velika dostignuća premijera Plenkovića padaju u sjenu pitanja – ima li potpredsjednica Vlade i dalje njegovo povjerenje.

Međutim, Plenković se u situaciji s “Thatchericom” u odnosu na onu s “Borgom” postavio na dva posve različita načina. Kada je doznao da Ramljakovi bivši suradnici kao savjetnici Alix Partnersa mjesečno obrću velik novac, svjedoče njegovi suradnici, u Banskim su dvorima “sijevale munje” jer je premijer zaključio da je to udarac njegovu besprijekornu imidžu poštenog i nekorumpiranog političara. Da država ispada pokrovitelj izvlačenju novca iz Agrokora.

Ramljaka je stavio na led i isprovocirao njegovu ostavku. Potrebno je analizirati zašto se Plenković odrekao Ramljaka, koji je bio osobni izbor Martine Dalić, ali se ne odriče svoje potpredsjednice Vlade koja je bila njegov osobni izbor? Plenković vrlo vjerojatno računa da bi, kada bi se njoj zahvalio na suradnji i praktički priznao da je učinila nešto protivno zakonu ili barem dobrim običajima, teško opravdao svoju poziciju i svoju čistoću u slučaju Agrokor. Ramljaka je morao odsjeći kako bi sačuvao imidž nekorumpiranog političara, ali u slučaju Dalić stvari su suprotne.

Međutim, situacija je toliko kontradiktorna i toliko je eskalirala da se čini posve nemogućim da je potpredsjednica Vlade preživi. S druge strane, premijer je odmah prvi dan stao u njezinu obranu, ona je sama dala intervju u kojem tvrdi da ostaje u Vladi, pa se iz toga može izvući zaključak da Plenkoviću ne pada napamet odreći se svoje željezne lady.

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL (ilustracija)

S obzirom na takav stav premijera izgleda da samo dvije opcije mogu isprovocirati njezinu smjenu. Prvo, presudno je kako će se u priči s e-mail korespondencijom, u kojoj bi moglo biti elemenata kaznenog djela zbog odavanja informacija o stanju Agrokorovih tvrtki konzultantima među kojima je bilo i brokera, postaviti DORH. Otvori li novi državni odvjetnik Jelenić istragu protiv potpredsjednice Vlade koja bi još eventualno završila optužnicom, posve je jasno da bi to bio politički kraj “lady D”. Drugo, nastave li u javnost curiti mailovi, pritisak će biti sve veći, a ni ekspres-lonac ne može dovijeka kipjeti ako nema ventil koji će propustiti paru. Tako se ni Plenković neće moći oduprijeti stalnim udarima a da Martinu Dalić ne razriješi dužnosti.

Plenkoviću i Dalić u prilog bi išlo brzo postizanje nagodbe u Agrokoru (što nije opcija jer primjedbe ima Trgovački sud) jer bi u tom trenutku svi pritisci pali u drugi plan. Pozitivan kraj krize u Agrokoru ipak je veća i značajnija priča od smjene M. Dalić.

– Želi li sačuvati Dalićku, Plenković mora izdržati udare do 10. srpnja. Nagodba spašava i jedno i drugo. Propadne li nagodba, onda je to njihov kraj – komentirao je jedan član Predsjedništva HDZ-a.

Već sada je posve jasno da ni Plenković ni HDZ iz afere Agrokor neće moći izaći posve čisti, pa sve i da se 10. srpnja, bez produljivanja zakona o izvanrednoj upravi, postigne dogovor vjerovnika. Repovi lex Agrokor i svih popratnih zbivanja pratit će Plenkovićevu ekipu, posebice Martinu Dalić. Ni nakon nagodbe svi vjerovnici neće biti zadovoljni, a posve nezadovoljan ostat će Ivica Todorić. Velika je šteta što se u brzini pisanja zakona dalo materijala Todoriću da sada napada državu i krivi je za otimačinu koncerna jer je upravo Todorić prouzročio propast svoje tvrtke koja bi u jamu za sobom mogla povući i hrvatsko gospodarstvo. Premda se ovakva kriza događa jednom u stotinu godina i lako je donositi zaključke nakon bitke, metode rješenja ipak su zahtijevale veću opreznost, čistoću i pravnu uređenost.

Prozirne igre

– Ma nema pro bono, nema besplatnog ručka. To su prozirne fore. Naravno, da je Dalić odmah platila konzultante i s njima imala jasan ugovor o izradi zakona, onda se oni ne bi mogli zaposliti u procesu restrukturiranja Agrokora jer bi to formalno bilo spriječeno kao klasični sukob interesa. A ipak je veća lova u Agrokoru nego što su mogli biti plaćeni za savjetovanje oko zakona – komentirao je sugovornik iz HDZ-a. Izvori bliski premijeru reći će pak da su se “dečki zaigrali”, da je Martina Dalić odradila velik i dobar posao te da je neophodna za postizanje nagodbe.

– Martini Dalić vjeruju financijski vjerovnici Agrokora, dakle najveći bankari, koji znaju da će uz njezin nadzor sve biti odrađeno prema međunarodnim standardima. Ako oni osjete da se bilo što mijenja, mogu u svakom trenutku aktivirati stečaj. I zato je ona presudna – tvrdi izvor iz Banskih dvora. Idući dani bit će presudni za sudbinu potpredsjednice Vlade...

Komentara 34

Avatar Ronin
Ronin
18:48 12.05.2018.

Pa Agrokor i je nova Fimi medija od zločinačke organizacije. Možete lagati samo maloumne. Nego, kada će presuda za zločinačku ili se čeka i ovo sa Agrokorom da ide skupa u paketu?

GU
Gustirna
20:55 12.05.2018.

Kako to da migovi 21 nisu postali nova fimi medija...uhitila bratija boraniju a ne svoje udbase...ako i ta udbaski montirania fimi medija ne propadne...naravno tesko u hrvatskoj ali na europskom sudistu ce proci kao i afera ina..

Avatar layou
layou
19:59 12.05.2018.

Sukob interesa, kršenje zakona, prekoracenje ovlasti, izdaja, utaja drzavnog novca , kradja .... nema cega nema....Dalic, Ramljak, Maric, i Plenkovic...... a, Cvitan ni da se javi.... pravosudje, opci muk.... ustavni suci imaju važnija posla: muku muce kako svojeg kolegu, suca-plagijatoraa oprati pred javnošcu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije