Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Aralica o novoj ikoni desnice:

Hasanbegović nastavlja gdje je Tuđman stao

Zlatko Hasanbegović
Foto: Miranda Cikotić/Pixsell
1/5
30.05.2016.
u 20:17

Dobio je najjači pljesak na Saboru HDZ-a, a u Bleiburgu je “ukrao show” Karamarku

Stranački sabor HDZ-a samo je potvrdio da je ministar kulture dr. Zlatko Hasanbegović nova ikona hrvatske desnice. Dok ga neki europski intelektualci i hrvatski kulturni radnici neuvijeno optužuju da ima neofašističke ideje i traže njegovu ostavku, Hasanbegović istodobno ima status zvijezde na svim viđenijim okupljanjima političke desnice.

Njegovi obožavatelji, kojih uopće nije malo, mogu mirne duše parafrazirati poznatu “Titovu pjesmu”: Što je više kleveta i laži, Hasanbegović nam je miliji i draži.

Povjesničar i znanstvenik

Na komemoraciji u Bleiburgu bilo je pola Vlade na čelu s potpredsjednikom Tomislavom Karamarkom, ali su se najzanimljivije stvari događale oko Hasanbegovića koji je “ukrao show”. Okupljeni su mu prilazili i oduševljeno stiskali ruku i davali podršku. Posebno je Hasanbegović popularan među katoličkim svećenicima, koji su željeli imati bleiburšku fotografiju s njim. Ovaj je, pak, vikend u Lisinskom dobio najjači pljesak, a stranački izaslanici stajali su u redu da bi se slikali s Hasanbegovićem.

– Ne vidim Hasanbegovića kao desnog ekstrema, kao što ga vide njegovi lijevi protivnici i kao što ga vide mnogi komentatori. Vidim ga kao političara koji jasno, razgovijetno i bez muljanja govori o politici koju je oduvijek zagovarao HDZ, ali u toj zajednici odavno je nestalo političara koji su tu politiku tako jasno zastupali – govori s neskrivenim oduševljenjem akademik Ivan Aralica koji, iako je formalno u političkoj mirovini, ima izuzetno velik utjecaj na desnici. Aralica smatra da Hasanbegović nastavlja Tuđmanovu politiku koju su njegovi nasljednici na čelu HDZ-a prestali provoditi. Nije kritičan samo prema Jadranki Kosor i Ivi Sanaderu nego i prema Tomislavu Karamarku.

– Ako me netko upita isključujem li ja iz toga što tvrdim i bivše vodstvo – ono Sanaderovo, Kosoričino i Karamarkovo – odgovaram da se to i na njih odnosi – ističe Aralica dodajući da kod Hasanbegovića nema ekstrema, nego samo jasnoće. Vidi još jednu poveznicu između Tuđmana i Hasanbegovića u tome što su obojica povjesničari i znanstvenici. – Hajde mi recite koliko takvih ima u HDZ-u – pita se Aralica. Ne iznenađuje ga što je Hasanbegović dobio najviše glasova, nego to što ih nije dobio još više jer zna kako diše HDZ-ova baza. Uvjeren je da će “Hasanbegovićev HDZ” biti vrlo privlačan za pravaške glasače.

Kritike lijevih radikala

Povjesničar dr. Ivo Lučić ne vidi neku veliku promjenu u kursu HDZ-a jer se i Tuđman pozivao na pravaštvo. I on je kao i Aralica kritičan prema Tuđmanovim nasljednicima.

– Tuđmanovi nasljednici pokazali su da su ispod njegove razine te da nisu razumjeli bit njegove politike, niti su razumjeli stvarno stanje u hrvatskom društvu. To nerazumijevanje dovelo nas je u ovu situaciju. To nije samo stvar nasljednika Tuđmana i HDZ-a, nego još više čelnika drugih stranaka i političkih opcija – ističe Lučić. Ne slaže se Hasanbegovićevim kritičarima koji u njegovu djelovanju vide ekstremizam.

– Ne vidim po čemu bi to bio ekstremizam. Ne nasjedam na te vrste optužbi i peticija europskih intelektualaca i lijevih terorista i radikala jer ne mislim da oni imaju pojma niti da ih uopće interesira što se ovdje događa – zaključuje Lučić.      

Komentara 9

TR
tretez
23:58 30.05.2016.

Hasanbegoviću kapa do poda! Točno je da HDZ-u i Hrvatskoj na čelu trebaju takvi jasni, domoljubni, hrabri i obrazovani.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije