Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
01.09.2018. u 21:14

Za budućnost BiH najpogubnije je ponovno ignoriranje izborne volje cijelog jednog naroda, za što se uvelike ovih mjeseci priprema teren u medijima, na društvenim mrežama, stranačkim tribinama

Mnogo je onih koji mogu nešto dobiti na ovogodišnjim izborima, ali sudeći po ranoj fazi predizborne kampanje i svemu onome što je prati, najveći gubitnik već se nazire. Bit će to, vrlo vjerojatno, Bosna i Hercegovina.

Sama činjenica da su ovo prvi poslijeratni izbori u koje ulazimo bez jasnih pravila za provedbu njihovih rezultata dovoljno govori u kakvu institucionalnu i svaku drugu krizu srlja BiH. Teško da bi se bilo gdje u svijetu našao sličan primjer da se organiziraju izbori bez unaprijed propisanih pravila. Što je još opasnije za budućnost BiH, stvara se ambijent u kojem je nešto takvo normalno, pa bi presedan ubrzo mogao postati praksa. Kao što je valjda danas svima „normalno“ da se ne provode presude sudova ili da se ustavne ingerencije pojedinih razina vlasti jednostavno ignoriraju.

Ipak, za budućnost BiH najpogubnije je ponovno ignoriranje izborne volje cijelog jednog naroda, za što se uvelike ovih mjeseci priprema teren u medijima, na društvenim mrežama, stranačkim tribinama.

Netko bi od toga politički mogao profitirati, ali dalekosežnost takvih procesa za budućnost BiH ne smije se podcijeniti. Nad time bi se trebali posebno zamisliti oni koji pozivaju vlastiti narod da svojim biračkim pravom poništava biračko pravo drugoga. Njima se ne poručuje da glasuju „za“, već „protiv“, i to ne pojedinaca i njihovih politika, već cijelih naroda.

Bošnjačke birače se nastoji uvjeriti da će pobijediti ako uza svog izaberu i hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Pri tomu se ne biraju sredstva kako bošnjačke birače animirati na to, a najnoviji argument je da preglasavanjem Hrvata na izborima za njihova člana Predsjedništva „uništavaju udruženi zločinački pothvat“. Zemlja u kojoj se većinska izborna volja jednog konstitutivnog naroda metaforički ili stvarno naziva i označava udruženim zločinačkim pothvatom, nema se čemu dobrom nadati nakon izbornog dana.

Ključne riječi

Komentara 12

CR
crocro
08:28 02.09.2018.

U BiH je problem bošnjački entitet koji želi cijelu BiH pod svoje upravljanje i vlast. Postoji srpski entitet i postoji bošnjački entitet. A bez Hrvatskog entiteta kao trećeg entiteta u BiH koji je potpuno ravnopravan, ne može biti mira u BiH. Mislim da bi najbolje rješenje bilo da se Repullici srpskoj dopusti priključenje srbiji uz uvjet da preda Bosansku posavinu Hrvatskoj. Hrvatska Hercegovačka područja da se pripoje Hrvatskoj, a bošnjačkom entitetu koji postaje jedan sitan otočić u srcu Europe, da sam odluči o svojem statusu tj. da li će se priključiti srbiji, da li će se pripojiti Hrvatskoj ili će joj međunarodna zajednica dati poseban status samostalnosti. Dok se u BiH entiteti ne pripoje matičnim državama mogućnost opstanka zajednice teško će biti moguća a da ne ističem o gospodarskom napretku za koji nitko nema interesa jer svatko želi pojedinačno svoj napredak i nitko ne želi raditi za drugoga. Čim se prije raskusura, tim prije će biti mir i napredak. Bošnjaci dominirati ne mogu niti im se smije dopustiti jer to nije realno a nti pravedno. BiH će se jednoga dana podijeliti, samo je pitanje vremena kada će ta ideja sazrijeti u glavama. Kada bi Bosanska posavina pripada Hrvatskoj, ja bi osobno odmah dopustio RS da se priključi srbiji. Hercegovina odmah da se priključi Hrvatskoj a bošnjacima bi dao priliku da razmisle o svojem statusu i na koju će stranu.

Avatar Crnokošuljaš
Crnokošuljaš
21:55 01.09.2018.

Hrvatska treba pomoći hrvatskom narodu u Hercegbosni. Što prije entitet, pa spajanje u jednu državu, Hrvatsku.

Avatar southman
southman
10:03 02.09.2018.

Ukinuti Titovu malu Jugoslaviju !!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije