Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
krizna sezona

Domaćih sve manje na moru - na Jadranu skupo čak i vikendašima

domaći turisti (1)
Foto: Boris Ščitar/VLM/PIXSELL
1/6
15.08.2013.
u 11:24

Špeceraj se donosi s kontinenta, skupe tržnice zaobilaze, a voće i povrće kupuje samo u trgovačkim centrima

Hrvati nisu imali sreće (čitaj, novca) da ih, kao što je slučaj sa stranim gostima, ovoga ljeta na Jadranu bude više nego lani. U sedam ih je mjeseci na jadranskim plažama bilo oko 737.000 ili dva posto manje nego lani, a u srpnju oseka je domaćih bila još osjetnija. Dok se u tom mjesecu u nas odmaralo otprilike 2,8 milijuna stranih turista (1,8 posto više nego lani), domaćih je bilo samo 240.000, zamalo šest posto manje nego lani u tom mjesecu.

Nije, dakako, tajna da se mnogi Hrvati snalaze pa na Jadranu odsjedaju i kod prijatelja, rodbine i u svojim vikendicama, ali službeno se broje oni koji su platili smještaj. A onih koji si to mogu priuštiti je, kako već nekoliko godina govore brojke, sve manje. Prije pet-šest godina na Jadranu je ljetovalo oko 1,8 milijuna domaćih turista, a od tada ih je svake sezone sve manje i manje. Lani je službena statistika registrirala nepunih 1,5 milijuna domaćih turista.

Obitelj Miler iz Nove Gradiše među onima je koji su na moru sretnim spletom okolnosti.

– Da nemamo gdje doći, ne bismo mi vidjeli mora. Kći živi u Rijeci, a sezonski radi u Malinskoj na otoku Krku. Dok smo ovdje, malo putujemo iz Rijeke u Malinsku, idemo se kupati. Da nije toga, otišli bismo rodbini u Pakovo Selo pokraj Drniša, sigurno ne bismo išli u hotel – iskreno su nam priznali Marija i Slavko Miler iz Nove Gradiške. Zatekli smo ih na vidikovcu pokraj Krčkog mosta. Panorama im je predivna, ali se, kažu, ne mogu načuditi visokim cijenama na otoku.

– Iznenadilo me i koliko je mostarina skupa – kaže Slavko.

Dejana i Davor Binički iz Ivanić Grada također spadaju u sretnike koji ne plaćaju noćenje. Ljeta provode u Šilu na Krku gdje imaju vikendicu, ali svako toliko požele promijeniti lokaciju. Susreli smo ih u Puntu gdje su zajedno s djecom došli posjetiti prijatelje.

– Cijeli život ljetujemo u Šilu. Odemo koji puta na izlet da nam ne bude dosadno – objašnjava Davor. I njih čude otočne cijene, bez obzira na to jesu u trgovini, na tržnici ili pak u restoranu.

– Sve je preskupo – složni su Binički. A kad je obitelj složna, onda je i ljetovati ugodnije, osobito financijski. U Puntu smo sreli čak tri generacije jedne krapinske obitelji. U unajmljenoj kući ljetuju baka i djed, Jadranka i Zlatko Bačari, i njihove dvije kćeri s obiteljima.

– Redovito dolazimo na Krk. U unajmljenoj smo kući tjedan dana, kćeri, zetovi i četvero unučadi. Lijepo je, uživamo u moru i suncu. Prošli smo mi cijeli Jadran, ali Krk je jedan i jedinstven – veli Jadranka Bačari, koja se također čudi skupoći.

– Sreća da su nam trgovački centri blizu, inače ne bi išlo. To je katastrofa, cijene voća i povrća su nevjerojatne. Sretna sam što smo špeceraj donijeli od kuće – priznaje nam Jadranka Bačari.

>> Turistička patrola: Vis je ovogodišnji pobjednik!

Brodski lokal zapečaćen

Za obitelj Urukalović iz Vukovara, braću Gorana i Silvija s obiteljima, odmor na Lošinju upravo je završio. Razgovarali smo s njima na trajektnom pristaništu Valbiska.

– Bili smo dvanaest dana u apartmanu u Malom Lošinju. Tamo je lijepo, a i budi nam uspomene. Naime, jedno smo vrijeme ondje živjeli kao prognanici, zato se rado vraćamo. Priroda je predivna, čisto more, zrak je odličan. Nema noćnog života, ali ne smeta, mi smo išli zbog djeteta. Vjerojatno ćemo i dogodine na Lošinj – kaže nam Goran. No Urukalovići nisu pretjerano zadovoljani omjerom cijene i kvalitete.

– Imam osjećaj da je usluga ove godine nešto lošija, a cijene su previsoke. Bili smo četiri puta na večeri, a samo smo jednom bili zadovoljni – kazao je Goran. Dodao je kako im je dnevna cijena apartmana bila 70 eura. I brat Silvijo smatra da su cijene pretjerane. I oni kažu da su spas veliki trgovački centri u koje i stranci dolaze kupovati.

– Zapravo se velike razlike u cijenama. Sladoled na plaži stoji 20 kuna, malo dalje 10 kuna. Preskup je i trajekt, a kvaliteta usluge izrazito loša. Sada smo u povratku vidjeli da im je brodski lokal zapečaćen. Inače, na otoku se tuže da im sezona nije najbolja – govore Urukalovići.

Krešo i Andreja Grgić iz Zagreba ljeto provode u svojoj vikendici u Selcu, ali su odlučili posjetiti prijatelje na Cresu. U koloni, čekajući trajekt, kažu da im je lijepo, ne smetaju im niti visoke temperature, ali im ljetne radosti kvare visoke cijene. Izlet trajektom je preskup, da nije tako, i češće bi odlazili, rekli su nam Grgići.

A da će i ovoga ljeta plaćeni odmor u hotelu, bez nakuhavanja i spremanja, za mnoge Hrvate biti misaona imenica najavljivale su i ankete provedene uoči ljeta. Većina je upozorava da se za nekoliko postotaka Hrvata manje nego lani sprema na ljetovanje.

Obitelj Njegovan među onima je koji se tog zadovoljstva ne žele odreći. Za odmor, kažu, potroše jednu prosječnu hrvatsku mjesečnu plaću. Najviše troše, kažu, na hranu i piće, a ponekad si priušte i neki koncert, kao što je, primjerice, nedavno bio Leonard Cohen u Puli.

– Na odmoru smo dva tjedna. Ove godine smo se odlučili za Istru. Inače, putujemo po cijelom Jadranu, od Umaga do Dubrovnika – kazali su Ivica, Dijana i Jurica koje smo zatekli na skrivenoj maloj uvali na Limskom kanalu kod Vrsara.

-– Radimo cijelu godinu da si zaradimo za tih desetak dana odmora. Barem smo toliko zaslužili. Ove godine nam je malo lakše podnijeti taj ljetni izdatak jer smo kod prijateljice u privatnom smještaju pa ne plaćamo – istaknula je Dijana Njegovan.

Njih statistika, koja bilježi samo goste u komercijalnom smještaju, neće ubrojati kao prave jadranske turiste. Kako bilo, zanimljivo je da većina domaćih gostiju za odmor preferira upravo ljetnu špicu unatoč tome što su u srpnju i kolovozu cijene u “plafonu” najviše u sezoni. Sedmodnevni odmor u hotelu u lipnju, recimo, može se dobiti za 30, 40, pa čak i 50 posto manje novca nego sada. Istina, mnogi su vezani djecom i čekaju da počnu školski praznici, ali mnogima jednostavno more u izvansezoni nije more.

Rado biraju last minute

– Da, to je zanimljivo. Kriza je i svi svjedočimo tome da se novca nema, ali naši ljudi nekako ipak nastoje da taj glavni godišnji odmor bude u ljetnoj špici – potvrđuje Nikolina Frklić iz agencije Atlas.

– Istini za volju valja reći da mnogi kad nazovu prvo pitaju imamo li što povoljno za ponuditi. Nerijetko klijenti kažu da bi praktički prekosutra na more i zanima ih što se nudi po last minute cijenama. Izbor je u špici sužen, ali poneka se prazna soba uvijek nađe, a na last minute se na sedmodnevnom hotelskom aranžmanu po osobi može u prosjeku uštedjeti nekoliko stotina, do sedamstotinjak kuna – rekla je N. Frklić.

Hrvati vole last minute i kad su u pitanju druge mediteranske destinacije. Kriza je, dakako, prorijedila i ta putovanja, ali je zanimljivo da se, kako svjedoče u pojedinim agencijama, ponajbolje drže daleke, egzotične destinacije. Radi se o malom broju putnika, a najčešće ili o zaljubljenicima koji štede cijelu godinu ili o ljudima čije budžete kriza nije načela.

>> \"Hrvatska plaši turiste zabranama i visokim cijenama\"

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije