Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Bude li država spašavala Uljanik, zauzvrat treba dobiti njegove dionice

Duško Marušić/Pixsell
13.09.2018. u 14:45

Budu li zaista porezni obveznici u Uljanik uložili kao i 'strateški partner', onda to više ne smije biti u obliku poklona kao u '3. maju'

U isto vrijeme kada je prije točno deset godina bankrotirala četvrta najveća američka investicijska banka Lehman Brothers, gubitak od 61,7 milijardi dolara u četvrtom kvartalu 2008. potopio je i najveće osiguravateljsko društvo na svijetu American International Group ili AEG. No, njegov stečaj imao bi za SAD i svijet mnogo teže posljedice od propasti Lehmana i vlada predsjednika Busha nije imala drugog izbora nego ga spasiti. A kako je to učinila?

Već sutradan nakon Lehmanova bankrota američka središnja banka FED interventno mu je posudila 85 milijardi dolara, a ni mjesec dana poslije Ministarstvo financija uložilo je u AEG 40 milijardi dolara kapitala, a potom i 30 milijardi USD iz državnog programa otkupa vrijednosnica za koje je iščezlo (privatno) tržište, TARP. Amerika je, dakle, spašavala AIG tako što je u njega uložila kapital, a zauzvrat je dobila njegove dionice.

Četiri godine poslije, SAD su na tržištu u pet koraka prodale svoje dionice ozdravljenoga AIG-a, Department of Treasury i FED u cijelosti su povratili svoje uloge i pozajmice, i zajednički (prema Wikipediji) do danas na svoja ulaganja ubrali 15,1 milijardi USD zarade. A kako bi hrvatska država spašavala AIG da je morala? Prodala bi ga nekome za jednu kunu, a 70 milijardi dolara bi mu poklonila.

Tako je, naime, prije pet godina Republika Hrvatska „spašavala“ svoja brodogradilišta: Brodosplit je, primjerice, prodala Tomislavu Debeljaku za 2,7 milijuna kuna, a onda mu je dala još milijardu i pol kuna. Danas je Brodosplit, recimo, spašen, „restrukturiran“, posluje s dobiti i raspolaže imovinom vrijednom više stotina milijuna kuna, ali država od toga nema ništa. Za svojih milijardu i pol kuna nije dobila nikakvu protuvrijednost koju bi danas-sutra, barem dijelom, mogla unovčiti.

Isto se dogodilo i s „3. majem“, koji je država prodala Uljaniku za jednu kunu i potom mu darovala još 847 milijuna kuna.
U tom je razdoblju „3. maj“ sagradio i isporučio brodovlja u vrijednosti oko dvije milijarde kuna i postao je održivo brodogradilište i sasvim pristojno poduzeće, ali hrvatska država u „3. maju“ nema ni jednu dionicu koju bi mogla prodati i tako povratiti barem dio svojega ulaganja u njegovo spašavanje i ozdravljenje.

S eventualnim spašavanjem Uljanika od bankrota to se ne smije ponoviti!
Budu li zaista, kako se planira, hrvatski porezni obveznici u Uljanikovo „restrukturiranje“ uložili podjednako kao i „strateški partner“ (a riječ je o milijardu i pol do dvije i pol milijarde kuna!), onda to više ne smije biti u obliku poklona, kao u Brodosplitu, Brodotrogiru i „3. maju“.

Za taj novac država mora u Uljaniku dobiti protuvrijednost u materijalnoj ili financijskoj imovini koja će nakon njegova ozdravljenja imati tržišnu vrijednost.

Pritom novac i nije toliko važan, puno je važnije što će stopa povrata na državno ulaganje građanima i glasačima na izborima biti pokazatelj uspješnosti i odgovornosti državnih čelnika koji su u neki poslovni pothvat riziku izložili novac poreznih obveznika, a ne svoj privatni.

>> Pogledajte video - Prosvjed radnika Uljanika

Ključne riječi

Komentara 5

PR
prajdali100
20:50 13.09.2018.

Pula nije daleko, Ratko trkni tamo i daj im rješenje, vidiš da se pate.Učini da progledaju.

ST
stefj
22:47 13.09.2018.

Uljanik je dobar primjer kada se ništa ne radi na restrukturiranju i modernizaciji. Ništa čudno, tako funkcionira i Hrvatska država... No država ima poreze i može se beskonačno zaduživati, sada smo negdje na praunucima, dok je Uljanik na tržištu i jednom ponestane tuđeg novca... Kada su potrošili sve što su dobili od države, sve što su uzeli avans od kupaca, sve kredite i kada su izvukli sve što su mogli iz 3. maja, došao je kraj. Sada traže još, a nitko ne da... Najgore što može napraviti država jest da uđe u veće vlasništvo, jer će onda Uljanik postati još jedna rupa bez dna...

LU
lunar777
16:28 13.09.2018.

A što će državi Uljanikove dionice? Eto ih tebi..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije