Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
23.03.2019. u 08:21

Valja još jednom ponoviti da na misnome slavlju u Bleiburgu nije bilo ustaških obilježja. „Ustaše“ su austrijske vlasti, da su htjele, mogle loviti izvan liturgijskog prostora

Moglo se očekivati da Austrijska biskupska konferencija, koja je ovaj tjedan redovito zasjedala, neće donijeti pravorijek o Bleiburgu. To, naime, tako funkcionira. I svatko tko misli da je Katolička crkva ustrojena poput generalštaba, kojemu bi utjelovljenje trebala biti biskupska konferencija, posve je u krivu. Jer svaka je biskupija autonomna oblast i biskup njome upravlja posve samostalno. Odnosno, biskupi jedan drugome, bili oni i pod zajedničkom krovnom biskupskom konferencijom, nisu nadređeni ni podređeni.

Posve pojednostavljeno, moglo bi se reći da je svaka biskupija država u državi, tj. biskupi su odgovorni samo Svetoj Stolici. Bilo je stoga iluzorno očekivati da će ovaj tjedan iz Beča doći neki pomaci po pitanju zabrane mise u Bleiburgu. Čak i bez obzira na to što je bečki kardinal i predsjednik ABK kardinal Christoph Schoenborn veliki prijatelj Hrvata ili što u ABK sjedi i gradišćanski biskup Egidije Živković, nikakve pomake u odnosu na zabranu dijecezanskog upravitelja Biskupije Gurk-Klagenfurt nije trebalo očekivati.

Pojasnio je to lijepo kardinal Schoenborn porukom kako su možda upravo sada sazrela vremena da se o onome što se dogodilo u Bleiburgu razgovara hladne glave na razini povijesnih činjenica. No, teško je vjerovati da odluka dijecezanskog upravitelja u Klagenfurtu tome ide u prilog, jer se čini kako je upravo ona sada ponovno raspirila ideološke i svjetonazorske strasti na Bleiburškom polju, i to u dijelu u kojemu je to najmanje trebalo činiti, a to je euharistijsko slavlje.

Moguće je da su unutarnji problemi Biskupije Gurk-Klagenfurt bili dobar kontekst za zabranu mise u Bleiburgu jer je ta biskupija, svjetovnim jezikom rečeno, pod upravom „prinudnog upravitelja“, a papa Franjo imenovao im je i „inspektora“, tj. apostolskog vizitatora. Sve zbog loših prilika i neraščišćenih računa u biskupiji, koja sada trenira strogoću na nečemu za nju posve efemernom, poput dolaska hrvatskog biskupa u Bleiburg. Naime, valja još jednom ponoviti da na misnome slavlju u Bleiburgu nije bilo ustaških obilježja. „Ustaše“ su austrijske vlasti, da su htjele, mogle loviti izvan liturgijskog prostora.

VIDEO Središnja komemoracija žrtvama bleiburške tragedije i žrtvama hrvatskog križnog puta:

Ključne riječi

Komentara 8

IG
Igggy
08:59 23.03.2019.

Izvrsna odluka Republike Austrije i Svete Crkve Katoličke Austrijske! Bravo!

Avatar Django
Django
10:27 23.03.2019.

Znači, tamošnjeg biskupa su pritisnuli dokazima o korupciji. I mislio sam da je nečim ucjenjen, ili dokazima o pronevjeri ili pedofilijom.

PE
PetaGora
08:49 23.03.2019.

Kad se jaše crknuta koza...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije