Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
09.06.2019. u 12:54

lako je moguće da je Bandićev napad na HNS vezan uz predsjedničke izbore

Da euroizbori nijednoj stranci vladajuće koalicije nisu ostavili previše razloga za zadovoljstvo vidi se i po najnovijem zaoštravanju odnosa zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića s partnerskim HNS-om.

Iz Bandićeva nasrtaja na Blaženku Divjak i svađe zbog stanja mostova u glavnom gradu jasno se vidi da su te stranke itekako svjesne blizine novih izbora. Čak i ako je „analiza“ Darinka Kosora o izvanrednim parlamentarnim izborima na jesen potpuno bez temelja, do onih redovitih ostalo je tek nešto više od godinu dana. U međuvremenu trebamo izabrati i predsjednika/cu države, a lako je moguće da je dio Bandićeve kampanje protiv koalicijskog partnera vezan upravo uz te izbore. Bandić nikada nije krio da želi postati „gradonačelnik Hrvatske“, no s rezultatima koje je njegova stranka postigla na euroizborima trenutačno teško može računati na ozbiljniji rezultat u utrci za Pantovčak.

Zagrebački gradonačelnik zato sada pokušava otvoriti novi birački prostor sukobom s partnerima iz vladajuće koalicije. Pritom se ne libi zatražiti i smjenjivanje HNS-ove ministrice koja je stala na žulj Crkvi pričom o (ne)financiranju udžbenika za vjeronauk.

Sudbine Mostovih ministara koji su razriješeni čim su se usudili glasati za smjenjivanje Zdravka Marića Bandić se ne mora bojati jer njegovih ljudi u Vladi nema, a pitanje je može li se Plenković bez krize Vlade odreći njegovih „žetončića“ u Saboru. Bandić bi, ipak, morao biti svjestan da je veliko pitanje hoće li svi iz njegova kluba podržati smjenjivanje ministrice.

Morao bi se zapitati i što ako oporba podrži njegov zahtjev i do smjenjivanja doista dođe. Opstanak vladajuće većine tada bi bio teško moguć, a što bi Bandiću donijeli izvanredni izbori? Na broj ruku koji sada ima u Saboru sigurno ne bi mogao računati, a pitanje je bi li uopće više došao u priliku okupljati „žetončiće“. Uz probleme s kojima se Plenković suočava u stranci, i Bandiću i HNS-u sada bi bilo uputno stati na loptu kako igrokaz u kojem tek pokušavaju dokazati da dišu samostalno ne bi otklizao ondje gdje im ga više ne bi bilo moguće kontrolirati.      

Komentara 8

Avatar Mrki medvjed
Mrki medvjed
13:55 09.06.2019.

Novi izbori pomesti će HNS, Bandića i njegove žetončiće.

DO
dopizdilomi
13:48 09.06.2019.

Jake političke snage. Stranka ispod praga na razini statističke greške Alibaba 365 dana lopovluka s zastupnicima za koje nitko nije glasao nego kuupio a uskoro i kupovina prvog ministarskog mjesta. S druge strane HNS stranka koja nestaje i sve manje biračkog tijela ali s najviše zastupljenosti u odnosu na svoj postotak. Svega toga ne bi bilo kada bi institucije radile sovj posao a ne mogu jer iza svega stoji ADZ i upravlja.

ST
stefj
13:56 09.06.2019.

Dvije izrazito uhljebničke stranke, jedna na razini države, druga na razini Zagreba su u sukobu? Kada dođe stani pani i ako se otvori mogućnost gubitka uhljebničkih pozicija, sve će se brzo stišati... Prije bi se trebao zamisliti Plenković, koji se odrekao podrške 20% biračkog tijela u zamjenu za nekih 2%...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije