Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RUKOMET I SPONZORI Dres olimpijskog pobjednika vrijedi milijun eura

Pakleni donose slatke brige

ost-dres-txt.jpg
import
26.01.2006.
u 17:06

Kad su naši rukometaši u žarištu, priča je uvijek ista, uvijek se zbori o medalji, najčešće zlatu. A u pozadini ostaju naborana čela nekolicine onih koji u Hrvatskom rukometnom savezu zbrajaju i oduzimaju. Novac, naravno. Jer, rukomet, svim rezultatima usprkos, nije od sportova u kojima zlata nude miran san.

Na dresu, na prsima generalni sponzor Agrokor. I mali znak Adidasa, generalnog oprematelja paklenih. Na leđima iznad broja generalni susponzor Tele 2, ispod broja INA. Na nogavici gaćica, Ledo iz Agrokorove obitelji. Sveukupno za oko milijun eura u blagajnu saveza čiji su rukometaši olimpijski pobjednici.

- Dres olimpijskog pobjednika, općenito rukometa, podcijenjen je. Zadovoljni smo, prije svega, našim glavnim sponzorom Agrokorom, ali i nezadovoljni mnogim drugima - otkriva priču vezanu uza sponzore Zoran Gobac, dopredsjednik Hrvatskog rukometnog saveza. U glasu mu ne nedostaje gorčine:

- Mislim da nije u redu da savez čiji su igrači olimpijski pobjednici, svjetski prvaci i doprvaci i od kojih se traži i očekuje da budu i europski prvaci, treba funkcionirati s manje novca negoli pojedini klubovi. Gobac nudi i procjenu kakav bi to kolač trebao biti da rukometaši budu siti: - Treba nam oko 1,8 do 2 milijuna eura od sponzora kako bismo mogli financirati i mušku i žensku reprezentaciju. Reklama rukometašica ne pokriva ni 15 posto njihovih troškova. Ipak, uspjeli smo osigurati da pakleni imaju sve što im je potrebno. - Zašto onda zabrinutost?

- Zadužili smo se. Muči me i što će se dogoditi ako u sljedećih mjesec dana ne osiguramo novac za nagrade, a dečki osvoje medalju u Švicarskoj. To je slatka briga, ali i obveza koja ostaje na leđima dvojice-trojice ljudi.

- Je li se što, sponzora glede, promijenilo u odnosu na dane uoči Portugala, gdje je počeo niz medalja? - Naravno, danas je mnogo bolja situacija, ali treba i znati da je teže zadržati se kontinuirano u svjetskom i europskom vrhu negoli samo bljesnuti i osvojiti. Kad postoji financijska sigurnost to je lakše ostvariti. A mi stalno imamo teškoća.

- Koliko treba godišnje HRS-u da može djelovati na željeni način? - Minimalno 18 do 20 milijuna kuna. Proračun njemačkog saveza je, primjerice, 17 milijuna eura, norveškog sedam, danskog više od pet... A mi ne možemo skupiti 2,5 milijuna eura, a sve ih moramo pobijediti!

Želite prijaviti greške?