Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Oporavak na Wall Streetu nakon vijesti o rastu prodaje kuća

wall-gosp.jpg
import
27.10.2008.
u 18:09

WASHINGTON - Dionice na Wall Streetu u ponedjeljak bilježe oporavak, poslije oštrog pada na početku trgovanja, nakon objave podataka o rastu prodaje novih kuća u SAD-u i najave da će Ministarstvo financija ovoga tjedna bankama doznačiti prvih 125 milijardi dolara, iz paketa od 700 milijardi dolara za sanaciju financijskog sektora.

U 12.10 sati u New Yorku, indeks Dow Jones bio je u plusu 27,16 bodova na 8.406,51 bodova, indeks Standard & Poor's u gubitku za 4,82 boda na 872,77 bodova, a tehnološki indeks Nasdaq u minusu za 14,03 boda na 1.538,00 bodova.

Sirova nafta pala je za 0,73 dolara na 63,42 dolara za galon.

Prodaja novih kuća u SAD-u u rujnu je rasla za 2,7 posto, potaknuta padom cijena od oko devet posto, prije zadnjeg produbljenja krize na financijskom tržištu.

Rastom od 2,7 posto, prodaja kuća je dostigla godišnju stopu od 464.000 jedinica, objavilo je u ponedjeljak Ministarstvo trgovine u Washingtonu.

"Građevinari počinju vidjeti svjetlo. Agresivnije smanjuju cijene i jako su nervozni zbog ovrha nad kućama", izjavio je za TV Bloomberg Mark Zandi, glavni ekonomist Moody's Economy.com iz West Chestera, u Pennsylvaniji.

Serija stečajeva građevinskih tvrtki koja traje od sredine 2007. te zamrznuta kreditna tržišta i kolaps hipotekarnih zajmova, davali su naznake da će se recesija stambenog tržišta nastaviti četvrtu godinu. Ekonomisti su predviđali da će u rujnu prodaja kuća pasti na godišnju stopu manju od 450.000 jedinica.

Prosječna cijena novih kuća pala je za 9,1 posto u odnosu na godinu dana prije, na 218.400 dolara, što je najniža cijena od rujna 2004.

U odnosu na rujan 2007., prodaja je manja za 33 posto, pokazuju podaci Ministarstva trgovine.

Burze su dobile poticaj i od najave da će Vlada ovoga tjedna početi otkupljivati dionice najvećih banaka, kako bi injekcijom kapitala stabilizirala bankarski sustav.

Pomoćnik ministra financija David Nason izjavio je u ponedjeljak da su ugovori s devet banaka potpisani u nedjelju navečer i da će vlada ovoga tjedna krenuti s kupnjom dionica vrijednom 125 milijardi dolara.

Tim se potezom želi ojačati bilance banaka, kako bi one mogle početi s normalnim kreditiranjem.

Ministarstvo trgovine u četvrtak 30. listopada treba objaviti podatke o brutto domaćem proizvodu (BDP) u trećem tromjesečju. Prema ispitivanju Bloomberg Newsa, taj će se rast vjerojatno smanjiti na godišnju stopu od 0,5 posto, što je najveći pad od recesije 2001. godine.

Domaća potrošnja, koja čini 70 posto američkog BDP-a od oko 14 bilijuna dolara, vjerojatno je zabilježila najveći pad u posljednja dva desetljeća, uz rast stope nezaposlenosti, potonuće cijene dionica i pad vrijednosti nekretnina, navodi Bloomberg.

Očekuje se da će Središnja banka - Federalne rezerve, na svom sastanku u utorak i srijedu smanjiti referentnu kamatnu stopu koja trenutačno iznosi 1,5 posto.

Prema prognozama burze u Chicagu, postoji 70 posto izgleda da će FED-ova stopa za prekonoćne posudbe bankama biti smanjena za 0,50 postotka na 1.0 posto, te 30 posto izgleda da će stopa biti prepolovljena na 0,75 posto.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?