Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Oporavak azijskih burza, u fokusu sastanak G20

14.11.2008.
u 08:52

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros osjetno porasle jer se veliki gubici od prethodnih dana smatraju pretjeranima, unatoč tome što brojni podaci navješćuju recesiju svjetskog gospodarstva.

Tokijska je burza jutros zatvorena s indeksom Nikkeijem 2,7 posto većim nago dan prije, premda je na samom početku trgovanja skočio i više od 5 posto. Na honkonškoj burzi indeks Hang Seng porastao je oko 3 posto, a na dobitku su i cijene dionica na gotovo svim drugim azijskim burzama.

Zbog toga, jutros je indeks MSCI azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, skočio 3 posto, prekinuvši tako trodnevni trend pada, tijekom kojeg je potonuo 11,4 posto.

Danas su cijene dionica poresle zbog jučerašnjeg skoka vodećih indeksa na Wall Streetu za više od 6 posto, kao i procjeni ulagača da su, nakon prethodnoga oštrog pada, dionice nekih kompanija podcijenjene.

Unatoč današnjem skoku cijena, ulagači na Tokijskoj burzi i dalje su vrlo zabrinuti zbog recesije u vodećim zemljama svijeta i nestabilnosti financijskih tržišta.

- Ulagači su i dalje 'na iglama'. Jučerašnje trgovanje na Wall Streetu bilo je vrlo nestabilno pa je Dow Jones indeks skakao u rasponu od 1000 bodova, što je nenormalno. Ovo nije normalna situacija i ulagači se plaše da će već idućega tjedna uslijediti novi pad cijena - kaže Mitsushige Akino, fond-menadžer u Ichiyoshi Investment Managementu u Tokiju.

S mnogo nade, ali i opreza ulagači očekuju sastanak čelnika Skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G20) u Washingtonu, koji će pokušati pronaći rješenja za najveću financijsku krizu od 1930-ih godina i spriječiti produbljivanje recesije u svijetu.

Danas će biti objavljeno izvješće o bruto domaćem proizvodu eurozone u proteklom kvartalu, a kako većina analitičara očekuje pad BDP-a, ti će podaci najvjerojatnije označiti službeni početak recesije u eurozoni.

Jučer je potvrđeno da je njemačko, najveće europsko, gospodarstvo u recesiji jer je tamošnji BDP pao već drugo tromjesečje zaredom. Očekuje se da će uskoro recesija biti potvrđena u Britaniji i SAD-u, dok su neke zemlje, kao što su Irska, Novi Zeland, Singapur i Estonija, već i službeno u recesiji.

Mogu li se na sastanku čelnika G20 dogovoriti neka rješenja, osnovno je pitanje svih sudionika na financijskim tržištima.

Predstavnici Europske unije predložit će u Washingtonu reformu financijskih tržišta koja uključuje bolju regulaciju i veći nadzor nad financijskim tržištima jer američko tržište, po njihovu mišljenju, nije dovoljno regulirano, što je i uzrok ovoj financijskoj krizi.

Međutim, prema najavama, predsjednik SAD-a George W. Bush mogao bi pristati samo na umjerenu reformu, umjesto stroge regulacije tržišta, na čemu inzistiraju europske države.

- Ova kriza nije neuspjeh sustava slobodnog tržišta. Najveća prijetnja napretku nije premalo uplitanje vlade, nego preveliko uplitanje vlade u tržište - kazao je jučer Bush. Očekuje se, stoga, da će Bush pokušati usmjeriti sastanak na raspravu o načinima poticanja rasta, a izbjeći razgovore o neadekvatnosti regulacije američkih tržišta, što Europljani smatraju ključnim.

Međutim, prošli je vikend na sastanku ministara financija G20 u Sao Paulu brazilski predsjednik da Silva kazao da se svjetski ekonomski poredak "ruši kao kula od karata zbog dogmatične vjere da se na tržišta ne smije intervenirati".

Teško je vjerovati, kažu analitičari, da će zagovornici potpuno slobodnog tržišta uvjeriti da su u pravu one koji se zalažu za strožu regulaciju i nadzor, ili obrnuto. No, jesu li mogući kompromisi?

- Ovaj sastanak treba gledati kao početnu točku. Bit će rezultata, no umjerenih - kazao je jučer meksički predsjednik Felipe Calderon, prije puta u Washington.

(Hina)

Želite prijaviti greške?