Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPAŠAVANJE AUTOMOBILSKE INDUSTRIJE

Obama: Chrysler je uspio, uspjet će i GM

01.06.2009.
u 18:28

U povodu današnjeg objavljivanja bankrota kompanije General Motors (GM), američki predsjednik Barack Obama održao je konferenciju za novinare na kojoj je istaknuo da bi usred teške recesije kolaps ovakvih kompanija učinio golemu štetu i izvan autoindustrije. Prije 60 dana utvrdili smo da ako su GM i Chrysler voljni podnijeti žrtvu za kompanije i učiniti potrebno restrukturiranje, da će ih vlada podržati.

General Motors odlazi u stečaj sa stilom

- Chryslerova budućnost bila je nesigurna. Nakon konzultacija uvjerili su me da uspiju li proći kroz restrukturiranje i pronaći partnere, mogu opstati. Danas, nakon brzog i efikasnog procesa, Chrysler će se s Fiatom uspjeti izvući iz bankrota. Ostatak je na vodstvu tvrtke. Spašeni su deseci tisuća poslova. Imajte na umu da su mnogi stručnjaci rekli kako je nemoguće provesti brzi proces - pogriješili su. U svibnju je Chrysler prodao više automobila nego u travnju i to sve zbog ovih poteza - rekao je Obama.

- Situacija u GM-u je drukčija nego u Chrysleru. Kompanija je veća i plan je drukčiji. Sve ono što sam tražio od njih GM je uspio dati u planu koji je predstavio. Iako je moguće da će trajati duže, plan koji imaju vodi prema spašavanju radnih mjesta i automobilske industrije. GM će početi raditi više automobila u SAD-u. Počet će izrađivati i ekološki čišće automobile. Takav proces je težak i tek slijede brojna žrtvovanja - dioničari se moraju odreći dijela dionica da bi rezultat bio bolji. Vlada neće likvidirati GM, pa stoga dioničari prihvaćaju ovaj potez - rekao je Obama.

Godinama se nakupljaju dugovanja GM-a. Ovo je jedini način kako pomoći da opstane - ponovio je američki predsjednik i istaknuo:
- Nemam želju voditi tu tvrtku. Nije vlada ta koja će utjecati na odluke: gdje otvoriti tvornicu, koji auto proizvesti, to nije posao vlade.
- Očekujem da će zbog veličine tvrtke GM-u trebati više da ovo provede, vođen uspješnim Chryslerovim primjerom. Vjerujem da je ovo kraj starog GM-a i početak novog koji će stvarati nove automobile, bolje i ekološki čišće.

Nedugo nakon Obamina obraćanja oglasio se i predsjednik GM-a Fritz Henderson.

-Očekujemo novi General Motors između 60 i 90 dana. Potezi koje moramo napraviti su teški, pogotovo zatvaranje tvornica, i sniženje plaća, ali najveći rizik očekuje dioničare. Zahvaljujem svima koji su spremni žrtvovati i ulagati u GM - rekao je Henderson.

Želite prijaviti greške?