Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TJEDNA INVENTURA

Nijemci idu u Afganistan ubijati i biti ubijani

01.02.2008.
u 16:17

SUB 26. 1.
Srpski barbarogenij na Cvjetnom trgu
Prosvjedi u Zagrebu protiv Horvatinčićeva projekta na Cvjetnom trgu. Udaranje u lonce, bačve, bubnjeve... Sjetio sam se slične buke kakvu  su baš u ovo vrijeme u selima stvarale mačkare (maškare) u svojim razuzdanim pohodima u kojima se divljaštvom pokazivala potisnuta priroda svijeta što je živio u iznimnoj katoličkoj stezi.  Misle li prosvjednici da će biti uvjerljivi u svome zaklinjanju u građanskost, urbanost, civiliziranost, u brigu za grad i njegovu baštinu, posluže li se  nagonskom, divljačkom, antiurbanom izražajnošću!? Barbari brane Zagreb! A među njima se ističe Zvonko Maković, autor slavnog hvalospjeva srpskom barbarogeniju! Ali ako to ne može biti uvjerljivo, može biti uvjerljiva jedna druga nakana – rušenje  Bandića. Smeta  Pusićki, smeta Zoranu Milanoviću i mnogim drugim, a nitko nema šanse da ga u dogledno vrijeme ukloni demokratskom procedurom. Pa se stvara tipično komunističko ozračje: čovjeka koji je zadobio toliko veliko povjerenje građana želi se ukloniti – u ime građana! Tko je rušio tolike “neprijatelje komunizma”? Tko drugi nego svjesna radnička klasa koja se ovaj put zove “Zagrepčani” – ili šačica protiv milijun!

NED 27. 1.
Tristota emisija u znaku izmeta
U novinama se najviše vole slikati ljudi koji se stalno slikaju drugdje u stotinama tisuća primjeraka – televizijski voditelji! Osjećajući da je TV medij koji postoji samo dok radi, da nema ni prošlosti ni budućnosti, da je najpodložniji zaboravu – oni u paničnoj bitki za minimum trajnosti slave svoje jubilarne emisije, s vremenom spletu mrežicu svojih promotora po redakcijama tiskanih medija i od sebe stvore mit važniji i od sadržaja i od gostiju i od kakvoće svojih emisija. Tako postaje nevažno tko i što u tim emisijama govori a jedini su važni voditelji, to jest sama televizija, koja, znajući da nema nikakve trajne vrijednosti, želi ispuniti svekoliko čovjekovo vrijeme.  Kod nekih balkanskih naroda postoji “kultura osvete izmetom”,  a osveta je – neprijatelju pod okriljem noći na kućnom pragu izvršiti veliku nuždu. Tako se nedavno na nekim internetskim portalima i Aleksandar Stanković, koji je danas obilježio svoju tristotu emisiju “Nedjeljom u dva”, tekstom “Kuljiš jede govna” osvetio  Kuljišu koji je o njemu napisao  briljantan tekst, među ostalim i o njegovoj bijedi pred gostima kojima se ulizuje i o bestijalnoj agresiji prema gostima koje hoće kompromitirati.

PON 28. 1.
Ferenčak u Vidoševićevoj definiciji
Sjećate li se nacionalnog spektakla kad je zbog navodnog mita uhićen riječki liječnik dr. Ognjen Šimić? Policija, lisičine, televizijske kamere, glavna vijest i tema svih medija više od mjesec dana, trijumfalizam represivnih inistitucija i državnog vrha, odjeci sve do Bruxellesa, pozitivni bodovi za hrvatski protukorupcijski rejting u svijetu... I sve to zbog dvadesetak tisuća eura. Ali i kad se doznalo za aferu nanbudo, to jest kako se, zajedno s kompanjonom,  teškom prijevarom dokopao više od milijun eura (10 milijuna kuna) i kada je – danas – protiv njega podnesena optužnica, dužnosnik Pusićkina HNS-a  Srećko Ferenčak nikad nije postao nacionalni primjer lupeštva. Nije bilo policije, lisičina, televizijskih kamera, pritvora, nisu ga razvlačili lijevo-liberalni komentatori i voditelji HTV-ova Dnevnika. Nisu trijumfirali ni Bajić, ni Cvitan, ni Mesić, ni Sanader. Jer, ako je on lopov, on je fini, građanski, liberalni lopov. I nakon otkrića afere on sve do danas zadržava sve moguće društvene i stranačke dužnosti... Što bi autobiografski rekao Nadan Vidošević: vrhunsko je umijeće od kriminala stvoriti ugled!

UTO 29. 1.
Jurica – zašto ne i Mesićeva biografija!?
Navodno su napravili trgovinu Stjepan Mesić i Ivo Sanader: Mesić je pristao na imenovanje Nevena Jurice za stalnog predstavnika Hrvatske u UN-u, a Sanader na ponovno imenovanje Josipa Lucića za načelnika Glavnog stožera HV-a. Ne vjerujem da se Mesić, osim ako nije imao osobnih razloga, puno protivio novoj Juričinoj dužnosti. Jer Juričine bi mu zasluge trebale prijati. Prvo, bio je sudionik niza afera, a Mesić takve ljude dobro podnosi. Drugo, na samim počecima stasavnja HDZ-a podmuklo je podmetao nogu Tuđmanu. Treće, u komunizmu se jako dobro snalazio – do podne se na Kaptolu moleći Bogu, a poslijepodne na Prisavlju Karlu Marxu. I četvrto, ako se priprema pisati biografiju Ive Sanadera, zašto ne bi napisao i Mesićevu, kad su ionako dvije dosadašnje – Puljizova i Đikićeva – toliko bijedne da se prodaju pod natpisom “sve po 10 kuna”. A pri ruci je i vješti čelnik HDZ-a u Americi Bilaver koji bi umetao Mesićeve i Sanaderove slike gdje i nisu snimljeni, a brisao ih s mjesta koja za njih nisu poželjna! Recimo – splitska riva i ustaški klubovi po svijetu...

SRI 30. 1.
Što sve mlati Ante Nobilo
Stid je već revolucija – odnekud sam (iz Pisama Rugeu?) zapamtio tu rečenicu Karla Marxa, koja se odnosi na sramotno stanje u Njemačkoj, a mogla bi se odnositi i na Marxovu izopačenu dušu i život. Ali razlog za stid ne mora biti i uzrok stida, što potvrđuje primjer odvjetnika Ante Nobila, koji se nikad nije posramio jedne od najužasnijih uloga što su postojale u marksističkom jugokomunizmu – uloge državnog tužitelja. Uloge koju je dosljedno odigrao do kraja, podižući optužnice protiv sudionika prvih demokratskih skupova na kraju osamdesetih godina prošlog stoljeća. Dakako, to mu nije smetalo da se, kao “branitelj” haaških optuženika,   godinama ne miče iz blizine Gojka Šuška, gdje je zaradio bar milijun maraka!!! Ali kao što mu je ljubav za vlastitu ženu završila tako što ju je na smrt prebio, tako mu je završila i ljubav prema Šušku, kojega, skupa s Tuđmanom, na smrt prebija gdje god stigne, što je činio i u današnjoj HTV-ovoj “Latinici”. Pa kad ga gledate kako mlati po Tuđmanu i Šušku, to može biti i da mlati bivšu ženu, ili bilo koga drugoga, ili da – mlati lovu!

ČET 31. 1.
Srbija će sisati i Rusiju i Europu
Po svoj prilici nije nizozemski veto u Europskoj uniji bio presudan za uskraćivanje Srbiji sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. U Beogradu se dogodilo nešto zbog čega su Amerikanci taj veto naredili. Premijer Koštunica je, gostujući na Radioteleviziji Srbije, rekako kako će Tadiću dati podršku u drugom krugu izbora samo ako se u koalicijski ugovor unese aneks po kojem bi sporazum s EU postao ništavan pošalje li Bruxelles na Kosovo svoju misiju, koja bi bila potvrda kosovske neovisnosti. Čini se da je Koštuničin cilj prisiliti EU da na koljenima moli Srbiju da joj se pridruži, a pridružila bi joj se kao ruski lobist, te bi i s jedne i s druge strane, i s istoka i sa zapada, imala koristi. Od 2000. do danas Hrvatskoj nikad nije palo na pamet da na sličan način iskorištava suvereno pravo na svoje suverene odluke koje i drugi moraju poštovati. Stoga se vrlo lako može dogoditi da ovo srbijansko samopoštovanje i politička vještina, bez obzira na to hoće li i koliko prije Hrvatska ući u EU, našim susjedima dugoročnije donesu mnogo veće prednosti nego nama naše slugansko, kmetsko, domobransko skidanje gaća.

PET 1. 2.
Nijemci idu u Afganistan ubijati i biti ubijani
Njemački će vojnici doskora u sjevernom Afganistanu zamijeniti 350 norveških vojnika iz “postrojbi za brzi odgovor”. Berlin se nastoji utješiti sam sebe uvjeravajući da neće biti sukoba s talibanima, no norveški zapovjednik na odlasku jednom je njemačkom televizijskom izvjestitelju rekao da Nijemci dolaze ubijati i biti ubijani. Ovu skupinu vojnika njemačka vlada može poslati bez odluke parlamenta, što joj zasad olakšava poziciju, no što ako veći broj Nijemaca pogine u sve paklenijem Afganistanu? Možemo, na primjer, zamisliti kako se za  godinu i pol, dvije vodi ovakav telefonski razgovor između njemačke kancelarke Angele Merkel i američke predsjednice Hillary Clinton.
Merkel: – Čuj, Hillary, previše je mojih vojnika poginulo u Afganistanu, pa sam odlučila preostale povući.
Hillary: – Samo se usudi, bijedo nacistička!

Želite prijaviti greške?