Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
01.07.2013. u 08:21

Na tom iscrpljujućem putu morali smo srušiti brojne mitove i ispuniti puno zadaća iako mnoge nisu bile ni pravedne ni realne.

Hrvatska je od danas tamo gdje joj je oduvijek i bilo mjesto. Od jutros smo ravnopravni građani Europe, zajednice različitih naroda, ali istovremeno, unatoč svim krizama, jedne od najbogatijih i najprosperitetnijih zajednica na svijetu.

Što onda nije u redu? Pitamo se i ovog jutra – kamo nam je nestalo ono veselje kojim smo obilježavali sve naše pobjede u posljednje 23 godine? Gdje je ona euforija s kojom smo dočekali proglašenje neovisnosti i dan kada nas je cijeli svijet priznao kao neovisnu državu? Sjetimo se samo erupcije veselja kada smo pobijedili u ratu i dana kada su se hrvatski generali vratili kući oslobođeni optužbi.

Europska nam unija donosi ipak malo drukčije zadovoljstvo. Čini se da smo sazreli i, nakon dugog dokazivanja, postali realni. Ako ništa drugo, zbog toga što smo na tom iscrpljujućem putu morali srušiti brojne mitove i ispuniti jako puno zadaća iako mnoge nisu bile ni pravedne ni realne. Ne postoji zemlja u povijesti širenja Europske unije koja je morala proći takve testove kao što je Hrvatska. Dok smo iznutra sazrijevali kao mlada država izišla iz rata, istodobno smo se uvijek iznova morali dokazivati međunarodnoj zajednici.

Ipak, nije bilo uzalud: usvojili smo najnapredniju pravosudnu, političku i gospodarsku praksu koja nam u budućnosti može samo koristiti. Demokratski okviri u kojima ćemo od danas funkcionirati garancija su da više nikada nećemo biti izloženi nedemokratskim ugrozama bilo koje vrste, unutarnjim ili vanjskim. A sustav kojemu od danas pripadamo temelji se na dogovoru, proceduri, konsenzusu i jasnim, unaprijed utvrđenim pravilima igre pa ćemo biti zaštićeni i od pokušaja nametanja nedemokratskih rješenja, kojima smo u nekim slučajevima svjedočili i posljednjih dana.

Stoga ovaj dan treba prihvatiti kao novu, veliku priliku nama i našim obiteljima te našem društvu, gospodarstvu, našoj kulturi. Ne zaboravimo da nam se od danas otvara tržište od gotovo 500 milijuna ljudi koje nam donosi neslućene mogućnosti!

Budući da je danas i 54. godišnjica izlaženja Večernjeg lista, želim svim našim čitateljima zahvaliti na vjernosti. Zahvaljujući njima, Večernji list u svom segmentu najprodavanije su dnevne novine u zemlji i inozemstvu, a naš portal www.vecernji.hr jedan je od najčitanijih u zemlji. Prema svim istraživanjima, čitatelji najviše vjeruju upravo informacijama Večernjeg lista. To je zasluga svih naših urednika i novinara, ali i onih koji više nisu s nama, a ugradili su svoj trud i rad u Večernji list. U skladu s današnjim velikim danom i sloganom Europske unije “sloga u različitosti” možemo vam obećati da ćete na našim stranicama i dalje čitati različita mišljenja i najbolje hrvatske autore.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?