Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
13.12.2011. u 12:37

Krizu u BiH nisu producirali domaći, nego inozemni, uvozni političari. Izvanredni izbori za izvanredno stanje i nisu neko rješenje

Kada bismo među hrvatskim, bošnjačkim ili srpskim stanovništvom napravili anketu s pitanjem koliko traje politička u kriza u BiH, 99 posto ispitanika, bez obzira na životnu dob, lakonski bi odgovorilo “Otkad znam za se!”. A kada bismo ih upitali jesu li, uz domaće, za ovakvo stalno izvanredno stanje nakon završetka rata krive i međunarodne “uvozne” političke snage, opet bi 99 posto anketiranih sigurno potvrdno odgovorilo na ovo pitanje. Znači, politička kriza u BiH ne traje 435 dana, koliko traju jalovi pokušaji konstituiranja državne vlasti. Bh. kriza puno je dulja, dublja i slojevitija.

Krivci za takvo izvanredno političko stanje ne stoluju samo u Mostaru, Sarajevu i Banjoj Luci, nego i u Bruxellesu, Washingtonu, Istanbulu, Londonu, Berlinu, Parizu, Moskvi... Krizu svojim odlukama nisu svih ovih godina producirale domaće, nego i inozemne političke elite. Međunarodni su dužnosnici, iza servilnih fraza o demokraciji, eurointegracijama... najrigidnijim metodama, u BiH srušili i zadnji bedem demokracije, a koji se zove - volja glasača. Slučaj nezakonitog instaliranja vlasti u FBiH i smjene političkih neistomišljenika dovoljan su argument za ovakvu konstataciju. E, sad kad su se uz pomoć domaćih političkih dužnosnika, iz sva tri naroda, dobrano potrudili da stanje u BiH iz političke krize prijeđe u izvanredno stanje, u svojim administrativnim, svjetskim centrima moći međunarodni diplomati izražavaju sumnju da bi postojeću situaciju u BiH mogli riješiti izvanredni izbori.

Politički pojedinci, koji već mjesecima guraju tezu o izvanrednim izborima, iz svog svijeta proračunskih privilegija očito nemaju kontakta s glasačkom bazom. Od izbora i predizbornih kampanja umorni su i Hrvati, i Bošnjaci i Srbi, osim ako se ne bude glasovalo o odcjepljenju RS-a. Zagovornici teze o izvanrednim izborima smatraju da će time biti potvrđen njihov mandat satkan od velikih plaća, službenih automobila, izdašnih dnevnica. Bošnjaci, koji od promjene vlasti u FBiH ništa bolje ne žive, teško da bi bili motivirani ponovno, barem u većem broju, izaći na izvanredne izbore. Hrvatima, kao najmanjem narodu u BiH, takvi izbori, prema postojećem Izbornom zakonu, donijeli bi samo još veću štetu. SDP-ova i SDA-ova mašinerija učinila bi sve da hrvatske kandidate u institucijama vlasti opet biraju Bošnjaci.

Izvanredni izbori kod Srba bi potvrdili postojeće stanje jer, budimo iskreni, SNSD, a u manjoj mjeri i SDS, nemaju (što ne znači da ga za nekoliko godina neće biti) ozbiljnog političkog konkurenata koji bi im glasovima mogao naštetiti. Međunarodna zajednica, opterećena svojim kućnim problemima, nakon što je uvidjela da je, uplitanjem u FBiH, političku krizu projicirala na državu, nema snage za neku odlučniju reakciju. Igraju na kartu ‘pametniji popušta’, a kontrolirani kaos zasad nije opasnost. Građani BiH koji staža u raznim krizama imaju koliko cijela EU, konačno su u trendu. Jer, ne biti u krizi, ma koje vrste u svijetu, više nije IN. Kriza je, ljudi, trend!

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
10:29 17.12.2011.

Kriza u bih ? Demokracija ? Krivci vani ? U svemu ne navodite ono najbitnije, da se ne radi o krizi, već o poslijedicama srpske agresije, sa neviđenim ratnim strahotama, genocidom, etničkim čišćenjima, logorima, uništavanjima svega.... ...i nagrađivanjem agresora novimim entitetom i etnitetom - rs, što sve bitno narušava nacionalne odnose koji su tu vladali prije agresije. Postojeće strukture vlasti, u saradnji sa vanjskim činiocima, zajedno sa srbijom i hrvatskom, samo rade na betoniranju ovakvog stanja, na dodatnom legitimitetu tvorevine rs, koja otvoreno najavljuje prisajedinjenje sa srbijom, kao ostvarenje dijela srpskih agresorskih planova

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?