Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRIZA DONIJELA NOVI TREND

Najam uz prvokup za spas 13.000 stanova

15.03.2009.
u 20:37

Budući da su financijska kriza i recesija slomile tržište nekretnina, pa je u cijeloj Hrvatskoj ostalo neprodano 13.000 stanova, pojavio se novi trend – najam stanova uz pravo prvokupa.

Nisu se usudili ući u dug
Među prvima ga je pokrenula tvrtka Kapital konzalting u vlasništvu Ivića Pašalića, koja nove neprodane stanove u Odranskoj zavrtnici pokraj Velike Gorice na 18 mjeseci iznajmljuje za 10,47 eura po kvadratu. Pridružila joj se agencija Euro-interijeri koja po sličnu modelu stanove u najam daje za 9,80 eura na Zagrebačkoj cesti te Hoto grupa Tome Horvatinčića koja u Hoto villama u Svetoj Nedelji nudi najam stanova za 9 eura po kvadratu.

Očekuje se da će i ostali investitori, koji muku muče s neprodanim stanovima, prigrliti taj model jer im je ipak bolje iznajmiti stanove, nego da im stoje neprodani. Što je veća konkurencija u iznajmljivanju stanova po ovom modelu i cijena najma je nešto niža. Odnosno, ona se formira prema cijeni kvadrata nekretnine na način da se izračuna koliko bi iznosila rata kredita za taj stan.

Kvaka u nižoj cijeni najma je u tome što su graditelji prisiljeni snižavati cijenu kvadrata žele li u recesiji prodati stan. Bračni par Antun i Monika Kiš u unajmili su stan od 73 kvadrata u Odranskoj zavrtnici. Iako su mogli podići kredit i odmah kupiti taj stan, u zaduženje se nisu usudili upuštati pa im je najam sada idealno rješenje.



Najamnina preskupa
– Nije vrijeme za podizanje kredita. Za 18 mjeseci, dokad možemo biti u najmu, nadam se da ćemo prodati zemljište i tako namaknuti novac za kupnju stana – rekao je Antun Kiš. Obitelj Kiš najam tog stana na mjesec plaća 764 eura, odnosno 5655 kuna. To je otprilike i iznos koji bi plaćali da su na 30 godina podigli kredit.

Nakon 18 mjeseci obitelj Kiš taj će stan i kupiti, a cijeli iznos najamnine odbit će im se od cijene stana. Najam s pravom prvokupa investitori su osmislili isključivo za one koji žele kupiti stan, ali ga trenutačno iz nekog razloga ne mogu isplatiti. Neisplativ je onima koji stan ne žele kupiti jer je najamnina preskupa. Podstanarski stan u Zagrebu može se iznajmiti i za osam eura po kvadratu. Odustanu li stanari, po ovom modelu, ipak od kupnje stana nakon isteka roka najma, iz njega moraju izići i ostaju bez plaćene najamnine. To je i za graditelje i za potencijalne kupce najnepovoljnija varijanta.

Želite prijaviti greške?