Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Što nas truje

Naftalin zamijenite lavandom, a paste za poliranje uljem i votkom

tekstil (1)
Arhiva VL
28.02.2011.
u 13:26

Zrak u kući osvježite eteričnim uljima, a odjeću vjetrite poslije čišćenja u kemijskoj čistionici

Jeste li ikada zbrojili koliko novca ostavljate kupujući sredstva za održavanje kuće, čišćenje kupaonice, pranje rublja, podova... Pogledajte malo račune, no prije no što se uhvatite za glavu, znajte da mogućnosti za smanjenje troškova i, što je važnije, zdravije čišćenje – ima! Većina “kemije” koju kupujete sadrži nimalo bezopasne sastojke koji bi mogli biti pogubni za zdravlje, izazvati ili pojačati alergije, astmu, pa i zloćudne bolesti. 

Razmislite o tome i sredstva za čišćenje zamijenite domaćom mješavinom. Evo savjeta za nekoliko mješavina kojima možete lako zamijeniti skupe preparate! Odjeću koja zahtijeva kemijsko čišćenja nosite u ekološke čistionice kako na odjeći nakon čišćenja ne bi ostale male količine perkloroetilena, naftalena, benzena, formaldehida. Osvježivače zraka zamijenite mirisom iz aromatičnih lampica u koje ćete kapati ulje organski uzgojenog bilja.

To je mnogo bolje od naftalena i formaldehida iz bočica pod pritiskom. Ako vam je hobi slikanje, pripazite kod izbora boja jer su one na osnovi olova, metala, acetona vrlo nezdrave. Birajte boje na bazi povrća, markere na bazi vode. Ako u kući držite ljubimce, tretirajte ih redovito sredstvima protiv parazita na biljnoj bazi. Oprezno s onima koji sadrže lindan jer je on u nekim zemljama i službeno proglašen kancerogenim.

Dobra stara lavanda (peteljke, a ne cvjetovi!) bolje će sačuvati vašu odjeću od moljaca nego kuglice naftalina koje sadrže insekticide. A i ugodnije će mirisati. Pogledajte malo što piše na kutiji sredstva za poliranje parketa i namještaja. Sastojci koji su ondje navedeni mogu pogubno djelovati na živčani sustav i organe za reprodukciju. Iskušajte kako polira mješavina maslinova ulja, limunova soka i sasvim malo domaće rakije ili votke. Sličnu smjesu, ali bez votke i rakije, možete pripremiti s bademovim ili čičkovim uljem te je nanijeti kao hranjivu masku za kosu umjesto regeneratora.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?