Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Mjere protiv recesije potaknule rast svjetskih burza

30.11.2008.
u 13:26

Cijene dionica na svjetskim burzama prošloga su tjedna snažno porasle zahvaljujući novim mjerama financijskih vlasti najrazvijenijih zemalja svijeta za ublažavanje recesije.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones indeks porastao 9,7 posto, na 8.829 bodova, dok je Nasdaq indeks osvojio 10,9 posto, dosegnuvši 1.535 bodova. S&P indeks skočio je, pak, 12 posto, na 896 bodova. Pritom su Dow Jones i S&P indeks porasli pet dana zaredom, ostvarivši najveći petodnevni skok još od Velike depresije 1930-ih godina.

- Ta je akcija poduzeta kako bi se smanjili troškovi i povećala dostupnost kredita za kupnju kuća, što će podržati stambeno tržište i općenito poboljšati uvjeti na financijskom tržištu - priopćio je Fed.

To je ohrabrilo ulagače, jer svi posljednji potezi Feda i ministarstva financija, među kojima i spašavanje Citigroupa, pokazuju da država čini sve što može u borbi protiv recesije.

- Posljednjih dana sasvim je jasno da su Fed i ministarstvo posegnuli duboko u novčanik, pa je manje vjerojatno da će financijske institucije upasti u nove probleme. Uz to, sve je vjerojatnije da će vlasti pomoći i automobilskoj industriji - kaže Hugh Johnson strateg u tvrtki Johnson Illington Advisors.

Zahvaljujući tome, cijena dionice General Motorsa skočila je samo u jednom danu više od 35 posto, a poskupile su i dionice drugih proizvođača automobila.

Pozitivno je na raspoloženje ulagača djelovao i prijedlog paketa mjera Europske komisije za ublažavanje recesije u Europskoj uniji, koji sadrži smanjenje PDV-a i drugih poreza, smanjenje kamatnih stopa te povećanje socijalnih izdataka, a sve kako bi se potaknula potrošnja, a time i rast gospodarstva. Paket mjera Europske komisije vrijedan je ukupno oko 300 milijardi eura.

Sasvim u sjeni ovih dobrih vijesti ostali su novi podaci koji ukazuju na slabljenje američkog gospodarstva. Tako su revidirani podaci pokazali da je američki bruto domaći proizvod u trećem tromjesečju pao 0,5, a ne kako je prvotno objavljeno 0,3 posto. Pritom je stopa potrošnje stanovništva zabilježila najveći pad u 28 godina, što ukazuje na značajno slabljenje gospodarstva.

Pad potrošnje trenutno je jedna od najvećih briga ulagača na Wall Streetu jer je prošloga petka počela sezona predblagdanske potrošnje koja traje do Božića. Brojne ankete pritom pokazuju da će Amerikanci ove godine manje potrošiti na božićne darove nego proteklih godina, pa analitičari smatraju da bi ovogodišnja predblagdanska potrošnja mogla biti jedna od najslabijih u nekoliko desetljeća.

Dobro raspoloženje vladalo je prošloga tjedna i na europskim burzama. Londonski FTSE indeks skočio je čak 13,4 posto, na 4.288 bodova, dok je DAX indeks Frankfurtske burze porastao 13,1 posto, na 4.669 bodova.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna porastao 7,6 posto, na 8.512 bodova.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?