Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Večernji te vodi na dokumentarni film "Razotkrivanje tajni piramida"

piramide (1)
Foto:
1/3
PR
Autor
PR članak
28.11.2011.
u 15:30

Darujemo 4x2 ulaznice za premijeru dokumentarca Razotkrivanje tajni piramida u CineStaru u Branimir centru 1.12. u 20 h

Od četvrtka, 1.12. u sklopu CineStarovog ( Zagreb, Rijeka, Osijek) programa CineFest Na rubu svijesti (dokumentarci u 19), igra francuski dokumentarac RAZOTKRIVANJE TAJNI PIRAMIDA / THE REVELATION OF THE PYRAMIDS.
Što je to uzdrmalo dugogodišnja egiptološka učenja?  Autor Patrice Pooyard pobija dosadašnje znanstvene teze o gradnji tih izuzetnih građevina. Koja su znanja ugrađena u piramide i može li se današnja tehnologija mjeriti s onom tadašnjih graditelja?
Sve to u izuzetnom razotkrivajućem dokumentarcu.

Na premijeri filma u četvrtak 1.12. gostovati će David Icke te Semir Osmanagić, a raspravu će moderirati Krešmir Mišak.

Velike su piramide kroz stoljeća fascinirale ljude. Ovaj film razotkriva jednu od najvećih misterija: poruku od velike važnosti za čovječanstvo.
Vođen enigmom piramida, redatelj je proveo šest godina razgovarajući sa znanstvenicima i skupljajući dokaze. Rezultat istrage prodrmat će povijesna učenja do temelja i potpuno revolucionarizirati egiptologiju.

A što se tu više ima za reći, pomisli većina ljudi kad se suoči sa egipatskim piramidama.
Jednostavno nam se čini da je nešto tako upečatljivo i općepoznato detaljno istraženo, proučeno i objašnjeno, jer eto povijesni udžbenici i profesori i učenjaci lamentiraju o piramidama već godinama.

No, autor ovog filma nas, odmah na početku, suočava sa činjenicom koju iznose i sami ti službeni egiptolozi i povjesničari, a to je da se ne zna baš previše o tome što se, kako se i kada događalo u Egiptu prije 680. g. p.n.e.. Suočavamo se sa spoznajom kako se većina egipatske i ostale drevne ( a i manje drevne ) povijesti temelji ne pretpostavkama i projekcijama povjesničara koji vrlo često totalno ignoriraju činjenice, brkaju uzroke i posljedice, a ponajviše izbjegavaju stručnjake iz drugih područja ljudskih djelatnosti koji bi imali štošta za reći (arhitekti, građevinari, razl. inžinjeri, matematičari, itd.).

I tu nam se počinje otvarati sasvim novi pogled na jedno (ili više njih) poglavlje povijesti koje je bilo zanemareno, a suočava nas sa veličanstvenim građevinama i postignućima drevnih graditelja. Nakon 10- godišnjeg istraživanja, otvorena uma i bez predrasuda, autor nas vodi kroz niz piramida (egipatskih, peruanskih, meksičkih, kineskih ...), drevnih kipova i crteža (Uskršnji otoci, Nazca linije) te gradova (Machu Pichu, Mohenjo Daro, Angkor Vat, ...) te ukazuje na zapanjujuću spoznaju.
Što su te drevne građevine starije one su masivnije, preciznije i sličnije!

No tu sličnosti ne prestaju, već se civilizacije tih drevnih graditelja mogu usporediti i na drugim poljima, hijeroglifsko – ideogramsko pismo, mumificiranje, izrada kalendara (dugoročnih), velike astrološke vještine i građevine otporne na zemljotrese. I naravno nema nikakvih informacija o načinima gradnje i izrade te namjerama graditelja.

A kada se te građevine stave u širi zemljopisni i astronomski kontekst priča postaje još interesantnije i upečatljivija.
Povučene su i izvanredne i konkretne usporedbe sa današnjim arhitektonskim i građevinskim postignućima te je kontaktiran niz stručnjaka iz raznih područja, koji nam predočavaju logično objašnjenje mnogih uočenih pojedinosti, ali i otvaraju neugodna pitanja o našim današnjim mogućnostima i znanjima. A egiptolozi počinju izgledati poput noja sa glavom znate već gdje.

I tu nije gotovo, već se kreće u prekrasnu priču o preciznosti i harmoniji velike piramide (Keopsove?) kroz matematički igrokaz – ples zlatnog broj Fi i Pi te nevjerojatnu usklađenost velike piramide i tih brojeva te poznavanje dužine od 1 metra, još tada, za što sve egiptolozi, naravno, kažu da je slučajno. Kao što je i slučajna usklađenost strazburške i ostalih gotičkih katedrala sa proporcijama vel. piramide i magičnim brojevima Fi i Pi.
Nijedan autor, do sada, nije na ovakav jasan i pregledan način iskoristio filmske mogućnosti u predočavanju te tematike te donio širinu i sintezu mnogih knjiga iz tog područja koja mu je omogućila i smjelu i upozoravajuću pretpostavku o jednoj od poruka drevnih graditelja usmjerenih ka današnjoj civilizaciji.

Vecernji.hr daruje

Ako želite pogledati ovaj film, slijedite link do naše aplikacije na Facebooku Vecernji.hr vas vodi na evente gdje darujemo ulaznice!

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?