Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RODOLJUBNA ZANOVIJETANJA

M. Tuđman sije paniku!?

04.09.2008.
u 17:17

Ideja Ivana Aralice da se za predsjednika države kandidira Miroslav Tuđman “pokazuje očaj i paniku koji sve više zahvaćaju desnicu”, piše u jednom tjedniku s današnjim datumom stilski virtuoz i revolveraš lijevo-liberalne misli. Međutim! Međutim!

Moglo bi, međutim, biti posve obratno. Moglo bi, dakle, biti da je tom idejom posijana panika u lijevo-liberalnom političkom miljeu u kojem je, da ne bi bilo zabune, i Hrvatska demokratska zajednica. Jer, teške riječi “očaj i panika” ne upotrebljavaju se kad je posrijedi slab, zanemariv takmac! Najteži je malj za najjačeg bika!

U sutrašnjoj “Tjednoj inventuri” pišem zašto je bilo apsurdno HDZ-u ponuditi Miroslava Tuđmana kao kandidata za predsjednika, ali ako ne ništa, postignut je promidžbeni učinak. Sanader je načelno uvjerljiv kad kaže da HDZ ne želi gubitnika M. Tuđmana (premda ga ne želi iz svojih ljevičarskih razloga).

Ali takvu je načelnost porekao primjer sadašnjeg predsjednika Mesića koji je u svoju prvu predizbornu kampanju ušao kao gubitnik a na kraju je trijumfirao.

Sad ostaje vidjeti tko je Miroslav Tuđman i zašto jest ili nije dobar kandidat za budućeg predsjednika države. Prvo da “raskrstimo” s prezimenom Tuđman, s mogućim suviškom naklonosti ili odbojnosti prema sinu koji bi proizlazio iz uspomena na oca.

Miroslav je modernija, suvremenija inačica prvoga hrvatskog predsjednika. Dok mu se otac kao razočarani i odbačeni partizan i povjesničar sukobljavao s komunističkim vlastima, pripremajući se da povede neovisnu Hrvatsku, Miroslav je  “karijeru” počeo uoči Hrvatskoga proljeća pokretanjem vrlo zapaženog omladinskog “nacionalističkog” tjednika TLO a nastavio nastavničkim usponom na Filozofskomm fakultetu u najmodernijem znanstvenom području - informatici.

Politički angažman u novoj Hrvatskoj počet će kao jedan od osnivača Hrvatske socijaldemokratske stranke (uz Antuna Vujića), no tijekom rata bavit će se obavještajnim poslom i kao obavještajni čelnik bit će uvelike zaslužan za oslobođenje Hrvatske. Suborci s terena iz vremena rata sjećaju se njegove nezapamćene hrabrosti.

Izuzmemo li ljevičarske pamflete, koji su popratili i njegovu sadašnju kandidaturu, na njegovu radu, profesionalnosti, stručnosti i čestitosti nije bilo ni jedne jedine sjene! I jučer i danas u tim pamfletima obilježavalo ga se kao “desničara” i “tvrdog desničara”, što on nikada nije bio u onom značenju koje mu je pripisivalo medijsko, uglavnom jugonostalgičarsko opanjkavanje.

Da nije njegove samozatajnosti, da je agresivniji i temperamentniji u nastupima, da ima pristup medijima koji po svojim kakvoćama i doprinosima zaslužuje, Miroslav Tuđman mogao je odavno biti za Hrvatsku presudan rival današnjim najmoćnijim političarima, pa je zacijelo i zato bio ocrnjivan kao malo tko iz Tuđmanova vremena.

Ali čini se da bi praksa i Račanove i Mesićeve i Sanaderove vlasti napade na njega mogla lišti djelotvornosti i otvoriti mu vrata za mnogo ambicioznije bavljenje politikom i pridobivanje birača. Pogotovo kad je riječ o onima koje je razočarala kmetska podložnost Račana, Mesića i Sanadera europskim i svjetskim gazdama te krčmenje hrvatskih nacionalnih bogatstava i državnoga suvereniteta.

U zaštiti nacionalnih interesa zacijelo bi baštinio oca, od kojeg se pak razlikuje modernošću i obrazovanjem dragocjenim za mirnodopskog, suvremenoga državnika. Velik odjek zamisli o njegovoj kandidaturi, i pozitivan i negativan, govori o gladi za relativno novim imenom koje privlačnim čine i neke stare vrijednosti.

Ne bi li se naklonošću baš takvom imenu birači na predsjedničkim izborima mogli “osvetiti” za sva razočaranja kojima su ih u posljednjih desetak godina usrećivali SDP i HDZ!?  

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?