Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Anton Kliman

'Zovu veliki, svjetski igrači kojih nema kod nas, a koji žele ulagati'

17.03.2016. Zagreb- Ministar turizma Anton Kliman. Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/2
19.09.2016.
u 17:00

Već imamo dva milijuna noćenja više nego cijele 2015. godine, a sezona 2017. bit će još i bolja jer ćemo imati i još pedesetak novih hotela

Tehnički ministar Anton Kliman ulazi u Sabor zahvaljujući preferencijalnim glasovima kao posljednji na HDZ-ovoj listi u izbornoj jedinici koja obuhvaća Istru i Rijeku.

Ministar na odlasku zadovoljan je u kojoj su mjeri birači prepoznali što je radio posljednjih šest, sedam mjeseci. Nije bilo jednostavno, u konačnici, kad ovisite o preferencijalnim glasovima, radite, kako kaže, svoju kampanju za koju ste i sami odgovorni. Inače, 90 posto glasova dobio je u Istri, a u njegovu Vodnjanu, recimo, HDZ nikad nije prošao bolje, što ga raduje.

Kako će vas stranka honorirati?

Zasad su samo čestitali, drugih razgovora nije bilo. Nije tu riječ o honoriranju nekakva izbornog uspjeha. Drago mi je da smo uspjeli dobiti tri mandata u osmoj jedinici, što nam je bio cilj.

Jeste li budući ministar turizma?

O tome sada ne bih htio čak ni nagađati i to je pitanje za budućeg mandatara. No, ako ta tema eventualno dođe na stol, s mandatarom ću razgovarati o tome da Ministarstvo turizma dobije veće ovlasti, da pod njegov krov uđu i zdravstveni turizam, nautika... jer smatram da je to ključno za turistički sektor.

U visoku politiku ušli ste kao Karamarkov izbor. Jeste li se čuli s njim nakon izbora, kako komentira rezultate?

– Svi koji smo ušli u bivšu Vladu bili smo njegov i, naravno, izbor premijera Oreškovića. Da, čestitao mi je, jako je zadovoljan izbornim rezultatom. Karamarko je odradio svoju dionicu, a novi predsjednik stranke Plenković svoj posao odrađuje jako dobro.

Pregovori HDZ-a s Mostom dobro su počeli, hoćemo li imati Vladu do početka sezone velikih svjetskih turističkih sajmova?

– Mislim da će sada sve ići puno brže nego prvi put. Do studenog i velike burze turizma u Londonu sigurno ćemo imati novu Vladu, možda i prije.

Sezona je rekordna, koje su posljednje brojke i što osobno sebi pripisujete kao zaslugu?

– Početkom proteklog tjedna ostvarili smo 82 milijuna noćenja, dva milijuna više nego tijekom cijele 2015. godine. Moj je doprinos, recimo, što sam unatoč početnim problemima i kritikama sačuvao hladnu glavu i nisam odustao od uvođenja eVisitora u ovoj godini. Smatram i da smo dobro reagirali kad smo zbog problema u Turskoj i zemljama sjeverne Afrike pojačali promociju u Britaniji, Skandinaviji i zemljama Beneluxa. Pripremili smo i prijedlog novog Zakona o turističkom zemljištu, a i CRO kartica je dobra ideja i način da se ojača kontinentalni turizam.

Sudjelovali ste u pripremi iduće sezone. Kakva će biti 2017.?

– Još bolja od 2016. Imamo dva indikatora. Prvi je da nam se javljaju veliki igrači, svjetski turistički brendovi kojih još nema u Hrvatskoj, a sada pokazuju interes za ulaganja u naš turizam. A oni ne donose odluke napamet. Očito je da računaju da će turizam u Hrvatskoj rasti.

Drugi su pak indikator knjige bukinga u našim kompanijama koje se dobro pune. Dogodine ćemo imati i još pedesetak novih hotela. Turistička perspektiva Hrvatske stvarno je dobra, samo je bitno rasteretiti špicu, turistički razbuditi unutrašnjost zemlje i uravnotežiti ponudu. Ako mjesto ima hotele s pet zvjezdica, onda trgovine, parkirališta i sve drugo ne smije biti na tri zvjezdice. 

>> Hasanbegović: Vlada HDZ-a i Mosta nema alternativu. Kliman: Vjerujem da će nas manjine podržati

Komentara 3

Avatar babas
babas
01:03 20.09.2016.

Hrvatska veliku većinu noćenja ostvaruje u zimmer fraju,a u hotelima tek 20tak posto,glavni problem je nedostatak hotelskih ležajeva. To bi se lako riješilo da ponude građanima jeftino zemlju u svrhu izgradnje malih obiteljskih hotela ili dugogodišnju koncesiju na zemljište. Ali ne,oni čekaju strane investicije,a njih nema.

VR
Vojislav_Radakovic
17:36 19.09.2016.

Nove izmjene GUP-ova na pomolu... Novi val betonizacije Jadrana, pa i sire... Gospon Kliman zadovoljno trlja ruke i zahvaljuje bogu na HDZ-ovim glasacima...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije