Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
turistička patrola

Znoj curi, oči peku, sunce tuče, ali spust vrijedi muke

RT Kamenjak
Foto: Srđan Hebar
1/9
17.07.2015.
u 21:20

Plaža Kolombarica je predivna

Od Pule do Medulina desetak je minuta vožnje automobilom. Lutati po Istri je užitak, kamo god krenuli, sve je pri ruci.

U Medulinu me dočekao Aldo. I odmah u glavu, kreće priča o njegovoj svadbi. Ništa novo, ove godine bio sam na nekoliko, pretpostavljam i vi, ali Aldova svadba je drugačija...

– Oženit ću se djevojkom 40 godina mlađom od sebe! Zove se Marisel, s Kube je, a svadba nam je za mjesec dana – ponosan je Aldo Dobrovac (62).

Prvi je operativac gradskog turizma, vrlo zanimljiv tip.

– U turizmu sam završio zbog cura, radio sam na recepciji, a to je bilo idealno mjesto za upoznavanje Čehinja, Slovenki, Ruskinja, Austrijanki, Njemica... Pišem i roman o svom životu, zove se Zlatne godine, a počinjem s pričom o Tajlandu, na koji sam otišao nakon rastave. Bila je to svojevrsna katarza mog razuzdanog života – priča svoju priču.

Engleskinje bi prve prišle

– Kad sam kao vojnik došao doma na mjesec dana, nisam izdržao kod kuće. Odmah sam nazvao frenda, šefa recepcije, i rekao: "Boris, čuj, daj ti meni ipak da ja radim. Ne moraš mi platiti, ali nedostaju mi cure..." Bilo je mnogo onih koji su u Medulin dolazili iz Pule, oni su tražili djevojke s istoka, a ja Engleskinje i Njemice. Engleskinja, ako bi joj se svidio, prva bi ti prišla i rekla: "I like you!" No to su priče iz davnina... – kaže Dobrovac, a o broju turistkinja koje su pale na njegov šarm odmahuje rukom. – Nikad nisam brojio. A kad sam se prvi put oženio, bio sam najvjerniji čovjek u državi punih 15 godina! Pušta mi svoju skladbu 'Pjesma je zakon' i objašnjava. – Kao direktor Turističke zajednice pjevam turistima o galebovima. Ali ne pticama. Sviram klavir i gitaru godinama, prvu pjesmu napisa sam o u spomen medulinskim galebovima, a sad izdajem i pjesmu na engleskom 'Medulin summer dreams', za strance.

Upućuje me na Rt Kamenjak, na plažu Kolombarica. Odmah sjedam u automobil i za petnaest sam minuta na jugu poluotoka, na samom dnu istarskog trokuta. Znoj curi, oči peku, sunce tuče, živa ide i preko 38 Celzijevih stupnjeva. Ali pogled je divan.

Uz vino i srdele

– Spusti se dolje, vidjet ćeš čudo – rekao mi je Aldo kad me ispratio iz grada.

Kozjim stazicama probijam se kroz raslinje, ispod stijene idu ravno u more. Neki Talijani razmišljaju bi li skočili. A visina je, otprilike, kao sa Starog mosta u Mostaru. Srećom, odustaju.

Čuju se glasovi, ali ne vidim nigdje nikog. Jedan žbun otkriva rupu. Glasovi kupača u spilji čuju se 20 metara ispod mene. Na ovim ravnim stijenama, s kojih se može stepenasto spustiti u more, odmarala se i sredozemna medvjedica. Čak i plivala s kupačima. Cijeli Rt Kamenjak idealan je za avanturiste, ali s djecom treba biti oprezan, čvrsto ih držite za ruku. Mjesta gdje se može okliznuti ima mnogo.

Ugledni Lonely Planet, najveći svjetski turistički portal i izdavač vodiča, uvrstio je Rt Kamenjak među najljepših deset skrovitih mjesta za kupanje na planetu. Tu se može istraživati danima. Biciklom, pješke, automobilom. Smeta samo prašina. Puna su je usta, a po Istri se avanturisti raspoznaju po prašnjavim automobilima. Galebove je malo teže na prvu prepoznati. Aldo nije jedini...

>>Batane, srdele i bitinaduri

>>Picasso naslijedio Dalíja, grad se posve okrenuo umjetnosti

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije