Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dublji razlozi...

Znate li zašto "gladujemo" za određenom hranom?

čokolada
16.09.2012.
u 14:48

Tko nije doživio ogromnu želju da jede nešto određeno u određenom trenutku - čokoladu, čips, hamburger, ili nešto slano?

Žene češće žude za slatkim, masnim i kaloričnijim zalogajima, dok muškarci imaju potrebe za nešto pikantnijim zahtjevima. Iako je glad tu da nas organizam alarmira kad smo gladni kako bi mu nadomjestili potošenu energiju, mnogo je drugih razloga žudnje za određenom hranom. Neki su psihološke prirode, a neki evolucijske prirode.

Ipak, povremena "suluda" želja za čipsom, hamburgerom, čokoladom, ili kolom zapravo nije stvarna želja za hranom, nego nečime iz te hrane što će namiriti naše potrebe. Doktorica prirodne medicine Michelle Schoffro Cook u svojoj knjizi "The Life Force Diet"  definirala je što tražite kroz određenu hranu i što vam nedostaje:

1. Čokolada. Čokolada sadrži magnezij, antioksidanse i željezo, pa vam vjerojatno fali nešto od toga. Pojedite par kockica ali nemojte pretjerivati zbog šećera i masnoća koje ona sadrži, a koje vas mogu zavarati. Ponekad je zamijenite orašastim plodovima, primjerice orasima ili ribom.

2. Slatkiši. Ako stalno jedete slatko razina šećer u krvi stalno će padati i rasti, pa ćete se naći u zatvorenom krugu. Kako biste se oslobodili stalnog osjećaja umora koji ćete prije ili kasnije osjetiti, morate se svjesno vratiti zdravoj prehrani. To uključuje uzimanje kompleksnih ugljikohidrata koji se dugo vare, kao što su žitarice, pa grah i ostale mahunarke. A "zasladiti" se možete i voćem...

3. Slano. Čips, štapići i kokice neće vam pomoći smiriti hormone koji se izlučuju uslijed stresa. Dakle, ako se želite smiriti i pomoći svojoj nadbubrežnoj žlijezdi da radi kako treba vjerojatno vam neće pomoći vrečica čipsa, već biste se trebali okrenuti meditaciji i vježbama disanja. Uključite u svoju prehranu lisnato povrće, te pojačajte kure B i C vitamina.

4. Sir. Žudnja za sirom ili pizzom često ukazuje na nedostatak masnih kiselina, što je uobičajeno kod većine ljudi. Jedite hranu kao što su orasi, losos te uključite laneno ulje...

5. Crveno meso. Obično ukazuje na nedostatak željeza, a poznato je i da žene tijekom mjesečnice žude za mesom koje je bogato tim nutrijentom. No bolje ga je zamijeniti grahom, šljivama, i sušenim voćem. Vitamin C pospješuje unos željeza pa salate začinjavajte - limunom...

 

Komentara 1

VE
Verdaanna
21:37 16.09.2012.

Slažem se sa svim ovim..živa istina...ali oslušujte svoje tijelo i ono će nam sve kazati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije