Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jeste li znali?

Znate li što znači kratica WC? Mogli bi se iznenaditi!

shutterstock
28.03.2024.
u 12:30

U prošlosti se riječ 'toalet' smatralo nepristojnim izgovoriti naglas u javnosti pa se pojavio izraz WC - ali ljudi su ostali iznenađeni nakon što su shvatili što ta slova zapravo znače.

Jeste li se ikada zapitali koje se značenje krije iza kratice WC? Brojni korisnici društvenih mreža iznenadili su se nakon što su saznali značenje te kratice, koje nudi fascinantan uvid u povijest toaleta i sanitarnih čvorova, piše Mirror. Naime, jedan ljubitelj povijesti otkrio je da slova označavaju ‘water closet’ - pristojan izraz za korištenje toaleta u danima javnih toaleta.

Doslovni prijevod je ‘vodeni ormarić’, a skraćenica je nastala u vrijeme kada nije bilo pristojno pričati o tjelesnim funkcijama. Prema vodoinstalaterskoj web stranici Plumbworld, fraza ‘water closet’ prvi put je korištena u Engleskoj 1870-ih. Izvorno poznat kao ‘ormar za ispiranje’, ovo je ubrzo postalo vodeni ormarić kroz popularnu upotrebu, prije nego što se razvio u ‘WC’.

VEZANI ČLANCI:

19. stoljeće bilo je razdoblje velikih inovacija za moderne toalete, a napredak je znatno pomogao u poboljšanju javnog zdravlja i higijene. Kraljevsko kućanstvo angažiralo je jednog od najpoznatijih sanitarnih inženjera tog vremena Thomasa Crappera da zamijeni zahode u kući Sandringham novijim modelima 1886. godine.

Za Quoru su objasnili: ‘U 19. stoljeću riječ toalet se nije izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezane s korištenjem toaleta. Kako bi se to izbjeglo, izmišljen je izraz 'Water closet’ da opiše tada novi zahod s ispiranjem, posebno na javnim mjestima.

VEZANI ČLANCI:

‘Na akronim WC se gledalo kao na dovoljno daleko od svoje funkcije da bi se mogao izgovoriti, iako s određenom neugodnošću i suzdržanošću’, dodaju.

Ženski znak na WC-u nije haljina, kao što većina misli: Evo što to zapravo predstavlja

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije