Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kiss, kiss

Znate li bez čega ne može opstati ljubavna veza?

poljubac
Reuters/PIXSELL
09.08.2012.
u 15:47

Poljupci u našem mozgu potiče lučenje hormona koji nas opuštaju. Ljubljenje je jedan od prvih načina da se seksualno povežemo

 

– Ljubljenje može biti intimnije od seksa, ali je jedna od prvih stvari koja nestaje u dugim vezama i aseksualnim brakovima – objašnjava Jill Blakeway, autorica knjige Sex Again: Recharging Your Libido.

Pri pomisli na nezadovoljavajući seksualni život najčešće se prvo upitamo kako ponovno uvesti strast u spavaću sobu, no zaboravljamo na temelj intimnosti – ljubljenje. Jer Blakeway kaže da kad zapostavimo tu aktivnost, to je prvi korak prema gubljenju strasti u vezama, ma kako one dugo trajale. Parovi si često ne posvećuju dovoljno vremena, pa tako ne odvajaju ni dovoljno vremena za ljubljenje. Onda s vremenom nestaje i seksualne povezanosti, prenosi Huffingtonpost.

– Postoje i tjelesni razlozi zašto je ljubljenje važno. Smanjuje razine kortizola, hormona stresa, i povećava razine oksitocina, hormona sreće i ljubavi. I zato, čisto kemijski gledano, ljubljenje opušta i povezuje. Kineska medicina kaže da usta i jezik imaju vezu sa srcem. To je ista ideja. Ljubljenje povezuje ljude – tvrdi direktorica YinOva centera u New Yorku te naglašava da ljubljenje može donijeti spas veze i ono bi trebalo biti prvi korak pri ponovnom "otkrivanju" partnera. Pogotovo to vrijedi za one  koji žive aseksualan život (stručnjaci smatraju da su kod takvih parova seksualni odnosi rjeđi od deset puta godišnje).

Evo i nekih malih savjeta kako se ljubljenjem ponovno povezati s partnerom:

1. Ništa bez ruku. Tjelesni dodir vrlo je bitan za stvaranje intimne atmosfere, a njime stvarate posebnu povezanost. Volite li "holistički" pristup ljubljenju, dajte si slobode da istražujete partnerovo lice, vrat, torzo...

2. Gledajte u oči. Promatrajte partnera prije poljupca, a ponekad i za vrijeme ljubljenja, savjetuje Blakeway. U kineskoj medicini oči su povezane s energetskim poljima oko genitalija.

3. Zaobiđite dosadnu rutinu. Ljudi u dugim vezama i brakovima naviknuti su na rutinu. Vjerojatno i vi imate određeni način ljubljenja i to će vaš partner od vas i očekivati. No, osvježite vezu isprobavajući nešto novo, varirajte s pritiskom, brzinom i tehnikom. Ljubite ga kada i kako vaš partner najmanje očekuje, a možete mu svojim djelom pokazati kako biste voljeli da on ljubi vas.

4. Srce uz srce za dublju povezanost. Nagnuli ste glavu na istu stranu, to zaista nije bitno. Nagnete li oboje glavu na lijevu stranu privijte svog partnera tako da vam se srca spoje. Simbolično, doživjet ćete veću povezanost jer ćete moći osjetiti i njegove otkucaje srca, a ne samo svoje...

5. Uključite i jezik. Možete nježno i polagano gurnuti jezik u usta partnera, a onda se odlučiti i malo dublje. Ljubljenje potiče rad žlijezda slinovnica. Slina pak u malim količinama sadrži testosteron, a on vam može podići libido. Razmjenjujući slinu zapravo ćete raspiriti svoju seksualnu želju...

6. Ljubljenje na duge staze. Odvojite vremena za "sebe" i ljubite se dulje. Odlična je to predigra za nešto više. Ipak, život čine male stvari. Kratak strastveni poljubac sigurno vam može uljepšati dan.

 

Komentara 13

Avatar gulag
gulag
17:10 09.08.2012.

Ovakav mornar ne postoji. Obični mornari ne nose ovakve kape! Ovo je obični mornar, a kapa je časnička!

MU
mala ulica
18:18 09.08.2012.

Kapa je fotomontaza.

Avatar MENSA
MENSA
16:14 09.08.2012.

LJUBAV???!! Emile Zola je rekao....."I najveće ljubavi umiru u vlažnim suterenima"! Nemam tome što dodati!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije