Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
i utječe na donošenje odluka

Znanstvenici tvrde da oralna kontracepcija mijenja mozak žena koje je uzimaju

Kontracepcija
Thinkstock
14.11.2023.
u 16:30

Žene na kontracepciji imale su tanji ventromedijalni prefrontalni korteks, koji je odgovoran za regulaciju emocija, poput smanjenja signala straha u sigurnim situacijama.

Novo istraživanje provedeno u Kanadi pokazalo je da bi svakodnevna upotreba kontracepcijskih pilula na mozak žena mogla djelovati slično kao alkohol; mijenjajući im dijelove mozga zadužene za inhibicije, donošenje odluka i kontrolu impulsa. Studija je objavljena ovaj utorak u časopisu Frontiers in Endocrinology, a analizirala je učinke oralnih kontraceptiva; koje uzimaju gotovo dvije trećine žena u dobi od 15 do 49 godina, na mozak. “Kad im se propisuju oralni kontraceptivi, djevojke i žene su obaviještene o različitim fizičkim nuspojavama, poput toga da će hormoni koje uzimaju prekinuti menstrualni ciklus i spriječiti ovulaciju”, kaže autorica studije Alexandra Brouillard, istraživačica na Université du Québec à Montréal. Ipak, dodala je, učinci pilula na mozak nisu temeljito istraženi, niti su žene na njih upozorenje.

U istraživanju je sudjelovalo 139 žena u dobi od 23 do 35 godina od kojih je dio u to vrijeme koristio oralnu kontracepciju, dio ju je do tada već prestao uzimati, a dio žena nikada ni nije uzimao hormonsku kontracepciju, te 41 muškarac. "U usporedbi s muškarcima, žene na kontracepciji imale su tanji ventromedijalni prefrontalni korteks, inače odgovoran za regulaciju emocija, poput smanjenja signala straha u sigurnim situacijama", rekla je Brouillard, a stanjivanje tog dijela moglo bi značiti i oštećenje emocionalne regulacije.

"Ipak, čini se da bi se stanjivanje moglo poništiti nakon što se prestane s uzimanjem pilula, budući da bivše korisnice kontracepcije nisu pokazali iste rezultate, no potrebna su daljnja istraživanja kako bi se potvrdili ti nalazi", dodala je. “Cilj našeg rada nije suprotstaviti se korištenju kombiniranih oralnih kontraceptiva, već osvijestiti ženama da im pilula može utjecati na mozak”.

Inače. neka su prijašnja istraživanja za žene koje su počele uzimati kontracepciju kao tinejdžerice pokazala povećani rizik od depresije, a neka su čak tvrdila da su se im se nakon prestanka uzimanja pilula promijenile sklonosti u izboru seksualnih partnera, što su neke žene i same potvrdile. 

"Moj se ukus za muškarce uvelike razlikuje u vremenu uzimanja pilula i prestanka uzimanja", rekla je jedna žena. “Rečeno nam je da postoji mogućnost mučnine, povećanja tjelesne težine, promjene raspoloženja i sve mi se to čini podnošljivim, no liječnici vas ne upozore na to da pilule utječu na vaše osjećaje i želje”, rekla je za Post.

Istraživanje otkrilo nakon koliko spojeva se parovi prvi put seksaju

Komentara 1

LL
lijepa_li si
17:38 14.11.2023.

što o mišljenju znanstvenika misle naše zadrugarke i gospodarice svog tijela, valjalo bi čut!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije