Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PUT POD NOGE - EMONA, LAIBACH... SLOVENSKA PRIJESTOLNICA

Zmajograd, dragulj 
na dva sata od zagreba

ljubljana
17.11.2014.
u 16:55

Izbjegnete li kranjsko-balkanske specijalitete, u Ljubljani možete zaista dobro jesti i zabaviti se za pristojan novac

        Tako lijepa, tako blizu i tako zanemarena – Ljubljana je grad za koji se s pravom može reći da je prava europska metropola, vrijedna posjeta pa i cijelog vikenda. Nepuna dva sata vožnje udaljena od Zagreba, slovenska metropola ima sve što imaju velegradi, a da je pri tome zadržala šarm, sjajnu i opuštenu atmosferu kojom će ugodno iznenaditi.

Već nakon prvih par minuta šetnje naći ćete se u samom središtu grada, na Tromostovju koje je i zaštitni znak nekadašnje rimske kolonije Emone. Mostovi koji spajaju obale Ljubljanice iskorišteni su u turističke svrhe pa se uz svaki nalaze – na etažama uz rijeku ili na samoj ulici – restorani i kafići koji nimalo ne zaostaju za talijanskim barovima, ni ponudom, ni atmosferom. Sve što vrijedi vidjeti u Ljubljani (grad kojem je pečat autorstva udario arhitekt Jože Plečnik uređen je do posljednjeg milimetra, a barokne i secesijske palače u funkciji su turizma) nalazi se u pješačkoj zoni te će vam za detaljan obilazak biti potrebno barem dva sata, bez ulaska u muzeje i galerije. Prešernov trg, Mestni trg ili Trg Francuske revolucije, svaki je zanimljiv na svoj način. Nipošto ne propustite popeti se na Grajski grič do Ljubljanskog dvorca ili Grada, kako ga zovu domaćini.

Osim sjajnog pogleda na grad, vožnja ostakljenim dizalom, koja traje vrlo kratko, pruža priliku da zavirite u temelje stare Emone, njezine tamice, vinske podrume, ali i ručate u sjajnom restoranu. Spustite se pješice u središte grada i – ako ste u paru – zastanite na jednom od mostova. Prijeđite preko mosta nazvanog Riblja brv, poznatijeg i kao Stakleni most, modernog zdanja protegnutog preko Ljubljanice poput letećeg tepiha opremljenog čak i grijačima kako se zimi na njemu ne bi ledio snijeg. Most, dakako, ima ogradu, no ona je od debelog troslojnog stakla, kao i rubovi mosta, pa stojite li uz sam rub čini vam se kao da lebdite nad rijekom. Pomalo neugodan osjećaj, pogotovo ako u tom trenutku rijekom plovi neki od turističkih brodova. A i tu bi plovidbu valjalo doživjeti, koliko god kratka bila. Gastronomska ponuda u Ljubljani je ugodno iznenađenje.

Cijene su kao u zagrebačkim restoranima, a možete zaista dobro pojesti s obje strane rijeke. Na svoje će doći i ljubitelji šopinga ostanu li u centru ili se odvezu do BTC centra u okolici. SAVJET PLUS: Polasci za Advent Best Travel 175 kn, Autoturist 140 kn,  Galileo 160 kn, Birikina 140 kn, ili 2 dana Bravo 490 kn, Calypso 550 kn.     

Ključne riječi

Komentara 1

SA
samoborka
23:05 17.11.2014.

Ljubljana je lijep grad. Uredjen, lijep, cist. Idealna destinacija za vikend odmore ili jednodnevni posjet za nas koji zivimo blizu granice sa Slovenijom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije