Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Isprobajte!

Želite usporiti starenje kože? Čaša ovog alkoholnog pića mogla bi vam pomoći

shutterstock
29.08.2023.
u 09:30

Neki stručnjaci kažu da postoji još jedan način na koji možete poboljšati starenje kože: pijenje određenih vrsta vina u umjerenim količinama.

Kako starite, normalno je primijetiti određene promjene na koži, uključujući više bora, tanju teksturu i promjene u pigmentaciji. Američka akademija za dermatologiju (AAD) kaže da se protiv znakova starenja možete boriti zdravom prehranom, dovoljnom hidratacijom, dobrim navikama spavanja i dosljednom rutinom njege kože, koja bi trebala uključivati ​​dnevnu kremu za sunčanje i hidratantnu kremu. Međutim, neki stručnjaci kažu da postoji još jedan način na koji možete poboljšati starenje kože: pijenje određenih vrsta vina u umjerenim količinama, prenosi Best Life.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) nedavno je objavila izjavu u kojoj kaže da nijedna količina alkohola nije sigurna za piće, a medicinski stručnjaci ne preporučuju da počnete piti alkohol zbog potencijalnih zdravstvenih dobrobiti—posebno ako imate obiteljsku povijest zlouporabe supstanci. Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), prekomjerna konzumacija alkohola povezana je s visokim krvnim tlakom, bolestima srca, moždanim udarom, bolešću jetre, problemima mentalnog zdravlja, povećanim rizikom od određenih vrsta raka i oslabljenim imunološkim sustavom.

GALERIJA: Vino za srce, a šampanjac za mozak? Doznajte zašto su dobra ova alkoholna pića

1/6

Međutim, postoji jedna vrsta vina koja može pružiti velike prednosti koži bez rizika, kaže nova studija. Pitate se kako točno povremena čaša vina može pomoći preokrenuti učinke starenja na vašoj koži? Čitajte dalje kako biste saznali pet ključnih dobrobiti koje crno vino ima za kožu.

1. Vino ima protuupalna svojstva: Umjerene količine vina mogu imati protuupalni učinak na tijelo, što se može pretočiti u manje kožnih poremećaja temeljenih na upalama kao što su rosacea ili kronični dermatitis, kaže dermatologinja Rekha Singh. Napominje da je piće prepuno antioksidansa poput flavonoida, resveratrola i tanina. 'Ovi antioksidansi pomažu u borbi protiv slobodnih radikala u tijelu koji mogu oštetiti stanice kože i pridonijeti znakovima starenja', kaže ona, 'Zapamtite, ključna riječ ovdje je umjerenost. Pretjerano pijenje može dovesti do veće upale'.

Sada sjajne vijesti: prema studiji iz srpnja 2023. koju je objavilo Američko društvo za prehranu, ispijanje dvije čaše de-alkoholiziranog muškatnog vina svaki dan može pružiti mnoge dobrobiti za uljepšavanje kože, bez alkohola. Istraživači su mjerili stanje kože uključujući markere upale i oksidativnog stresa prije i poslije studije i zaključili da koža ispitanika pokazuje znakove manje upale na kraju šestotjednog perioda studije.

VEZANI ČLANCI: 

2. Može održati vašu kožu hidratiziranom: Studija je također otkrila da je nakon šest tjedana ispijanja dvije čaše dealkoholiziranog crnog vina po noći, kod ispitanika došlo do smanjenja gubitka vode na površini kože. To je rezultiralo manje vidljivom starošću kože jer hidratacija stvara važnu barijeru koja štiti dermalne slojeve od oštećenja. Ovo je jedan od načina na koji se razlikuju alkoholna i dealkoholizirana vina. Dok su dealkoholizirana vina pospješila hidrataciju kože, poznato je da alkoholna pića dehidriraju tijelo, uključujući kožu - potencijalno rezultirajući suhoćom, tamnijom pigmentacijom, borama i opuštenošću.

3. Može poboljšati vašu cirkulaciju: Još jedan način na koji pijenje malih količina vina ili dealkoholiziranog vina može koristiti vašoj koži jest poboljšanje cirkulacije. Prema Trophy Skin-u, loša cirkulacija može pogoršati određene kožne probleme, uključujući promjenu boje kože, bore i akne. 'Vino, osobito crno vino, može pomoći u širenju krvnih žila, što potiče cirkulaciju krvi u koži. Poboljšana cirkulacija donosi veću količinu kisika i hranjivih tvari u kožu, promičući zdrav sjaj', kaže Singh.

Nate Masterson, stručnjak za njegu kože za Maple Holistics, slaže se da biste se trebali držati crnog vina umjesto bijelog ako se nadate vidjeti dobrobiti za kožu jer crno vino ima veći sadržaj polifenola. Zapravo, studija iz 2009. objavljena u International Journal of Angiology primjećuje da dok prosječna čaša bijelog vina sadrži samo 30 mg polifenola po čaši, crno vino sadrži približno 200 mg po čaši.

VEZANI ČLANCI: 

4. Može pomoći u pomlađivanju vaših stanica: Vaše stare stanice kože neprestano odumiru kako bi napravile mjesta za nove, zdravije stanice koje se pojavljuju ispod. Crveno vino može vam pomoći da održite mladenački izgled kože promicanjem ovog ciklusa stanične regeneracije. 'Resveratrol ne djeluje samo kao antioksidans i protuupalno sredstvo, već također stimulira stanične proteine ​​poznate kao sirtuini. Sirtuini su uključeni u proces pomlađivanja stanica i mogu pomoći u obnavljanju oštećenih stanica kože, čineći da vaša koža izgleda svježije i mlađe', kaže Singh. Prema Mastersonu, to može spriječiti oštećenje stanica i pomoći obnoviti kožu bez sjaja. Napominje da se ta dobrobit može postići ispijanjem čaše crnog vina svakih nekoliko dana ili jednom dnevno.

5. Pomaže stimulirati proizvodnju kolagena: Na kraju, Singh kaže da antioksidansi u vinu također mogu podržati proizvodnju kolagena i elastina - dvaju proteina koji su ključni za održavanje vaše kože čvrstom i mladolikom. Ovi proteini neophodni su za održavanje elastičnosti kože i sprječavanje bora, objašnjava dermatologinja. 'Uvijek pijte odgovorno i zapamtite da je održavanje uravnotežene prehrane, redovito vježbanje i dosljedna rutina njege kože također ključna za zdravlje kože', kaže Singh.

Jaja, vino, kava... Iznenađujuće, ali ovih 5 namirnica smijete čuvati u zamrzivaču!

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije