Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nesanica

Zašto su nekim ljudima dovoljna samo četiri sata sna?

snovi
Arhiva Večernjeg lista
19.03.2010.
u 12:27

Znanstvenici su proučavali 24 ispitanika koji su imali ili samo dugačku ili samo kratku inačicu gena te su ih držali 48 sati budnima. Neki su se ispitanici borili da ostanu budni, a drugima to nije bio problem.

Britanski znanstvenici otkrili su zašto je nekim ljudima potrebno tek nekoliko sati spavanja. Tajna leži u genu zvanom period 3, tvrde znanstvenici sa Sveučilišta u Surreyu. Većina ljudi treba oko osam sati sna, ali neki mogu vrlo dobro funkcionirati i s mnogo manje sna. Margaret Thatcher, bivša premijerka Velike Britanije, jedna je od poznatijih osoba koje su spavale samo četiri sata.

U ljudskoj populaciji postoje dvije varijante gena period 3, s dugim ili kratkim inačicama odgovarajućih bjelančevina. Svaki čovjek ima dvije kopije gena, od kojih svaka može biti duge ili kratke forme. Znanstvenici su proučavali 24 ispitanika koji su imali ili samo dugačku ili samo kratku inačicu gena te su ih držali 48 sati budnima. Neki su se ispitanici borili da ostanu budni, a drugima to nije bio problem. U tom razdoblju ispitanici su imali i neke zadatke kojima su se određivale razina pozornosti i brzina reakcije.

Rezultati su se najbolji vidjeli u ranim jutarnjim satima, između četiri i osam, kada su ispitanicima s dužom inačicom gena pozornost i pamćenje bili vrlo slabi. Kada su ispitanici mogli spavati, oni s dugom inačicom gena proveli su 50 posto više vremena u najdubljem snu, što je ujedno glavni znak da netko treba više sna.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije