Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jeste li znali?

Zašto jedemo čokoladna jaja za Uskrs i koje je misteriozno podrijetlo uskrsnog zeca?

Pexels
07.04.2023.
u 09:30

Svake godine ljudi diljem svijeta uživati će u čokoladnim jajima tijekom Uskrsa, ali znate li zašto? I kakve to veze ima s uskršnjim zecom?

Iako je to vjerski blagdan, za mnoge je Uskrs također sinonim za konzumiranje velikih količina čokolade, obično u obliku jaja. Već mjesecima police supermarketa pune su raznih oblika i veličina čokoladnih uskršnjih jaja, prenosi Mirror. Mnoge slastice u ovo doba godine uglavnom su na bazi čokolade, ali jeste li ikada razmišljali o tome zašto je to tako u vrijeme kada mnogi slave uskrsnuće Isusa Krista? I kakve to veze ima s uskršnjim zecom?

Iako je Uskrs kršćanski blagdan, razlog zašto jedemo čokoladna jaja je zapravo poganstvo. Prema kršćanstvu, Isus je razapet na Veliki petak, a uskrsnuo je na Uskrsnu nedjelju, koju obilježavamo u ovo doba godine. Međutim, smatra se da je davanje i primanje jaja poganska tradicija, jer simbolizira novi život. Često bi se pojavljivao na poganskim svetkovinama kao način proslave završetka zime i dolaska proljeća. Ali, za kršćane jaje također simbolizira trenutak u Bibliji kada je Isus uskrsnuo nakon raspeća.

Kako su godine prolazile, tradicija je nastavljena te se djeci umjesto pravih davao čokoladna jaja. Čokoladna uskršnja jaja prvi su se put pojavila u Europi u 19. stoljeću, a uglavnom su se mogla naći u Francuskoj i Njemačkoj. U Ujedinjenom Kraljevstvu J.S. Fry & Sons proizveli su prvo čokoladno jaje 1873. godine. Cadbury je potom dvije godine kasnije, 1875., počeo proizvoditi moderna uskršnja jaja na kakvo smo danas navikli.

A što je s uskršnjim zecom? Točno podrijetlo uskrsnog zeca ostaje misterij, ali postoji nekoliko teorija povezanih s ovim ljupkim uskršnjim likom. Jedna se teorija opet temelji na poganskoj tradiciji, točnije festivalu Eostre, božice plodnosti. Njezin životinjski simbol bio je zec - stvorenje poznato po energičnom uzgoju.

Najraniji dokazi o modernijem uskršnjem zecu datiraju iz 1700-ih, kada su se njemački imigranti nastanili u SAD-u i prenijeli svoju tradiciju zečeva koji leže jaja pod nazivom "Oschter Haws" ili uskršnji zec. Zec bi navodno sneo šarena jaja kao dar djeci koja su se lijepo ponašala. U pripremi za to, djeca bi pravila gnijezda za uskršnjeg zeca kako bi mogao položiti jaja. S vremenom se ta tradicija proširila i legendarni uskršnji zec dostavljao je i druge poklone, poput igračaka, čokolade i slatkiša.

Profesorica povijesti od kruha radi pravu umjetnost:

1/15

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije