Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
elektrane u mozgu

Zagrepčanin i Splićanin udruženim snagama bude pacijente iz kome

Josip Kokez, Dr. Chudy
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/4
12.05.2014.
u 19:41

Mozgovni pacemaker budi pacijente iz dugotrajne kome nakon zatajenja srca ili ozljeda

Srce 40-godišnjeg Hrvata zaposlenog na gradilištu u jednom talijanskom gradu nedaleko od Verone, oca troje maloljetne djece, stalo je kada mu je teški građevinski stroj pao na prsa.

Pomoć je brzo stigla, reanimirali su ga, no intervencije liječnika nisu bile dovoljne te posljednjih šest mjeseci leži u komi.

Nada za teško ozlijeđenog radnika stiže upravo iz domovine. Kako bi ga probudili iz tog stanja, u neurokiruršku kliniku Sveučilišne bolnice u Veroni pozvani su prof. Vedran Deletis iz Splita, neurolog i neurofiziolog, te njegov kolega prof. Darko Chudy, voditelj neurokirurgije zagrebačkog KB-a Dubrava.

Liječnički tandem trebao je ozlijeđenom radniku ugraditi tzv. mozgovni pacemaker koji bi ga vratio u svjesno stanje.

Pionirski pothvat

Ovakav zahvat obavlja se samo u Hrvatskoj i u Japanu. Razlog je to i zbog kojeg su talijanski liječnici pozvali upomoć naše liječnike, a riječ je o operaciji kojom se stimulira jezgra mozga i podražava svijest, odnosno budnost.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

– Kroz mali otvor na lubanji uvede se elektroda do jezgre i tu se jezgru stimulira. Cijeli se sustav ugradi pod kožu, s baterijama i generatorom električnih impulsa. Stimulacija traje mjesecima i obično nakon dva mjeseca bolesnik počinje pokazivati znakove oporavka – objasnio je prof. Deletis napominjući da je ovo prvi slučaj u povijesti hrvatske neurokirurgije da domaće stručnjake s tog područja zovu da operiraju u inozemstvu.

Onima s oštećenjem kore mozga tolikim da vid, njuh, sluh ne mogu doseći koru mozga ne možemo pomoći

prof. Vedran Deletis

Do sada su, u protekle četiri godine, zahvat napravili na 14 pacijenata u Hrvatskoj. Uspješan rezultat postignut je s četiri bolesnika, redom na mladim ljudima.

Dvoje od njih iznimno se dobro oporavilo, dok je drugih dvoje na tom putu. Zašto ostale nisu uspjeli probuditi iz kome, prof. Deletis kaže da je velika enigma koju ne mogu sami riješiti.

– Da imamo novca, angažirali bismo neuroznanstvenike, tim ljudi koji bi to doznao. Zasad su to naši kriteriji i naučili smo koji bolesnik nije kandidat za tu proceduru. Za pacijente s oštećenjem kore mozga tolikim da vid, njuh, sluh ne mogu doseći koru mozgu, ništa se, nažalost, ne može učiniti – kaže prof. Deletis.

Nažalost, ni 40-godišnji ozlijeđeni radnik, pokazale su pretrage koje je proveo naš tim liječnika, unatoč prvobitnoj nadi, nije se pokazao kandidatom za ovaj zahvat. Kod njega je, objasnili su profesori, oštećenje toliko veliko da ugradnja neurostimulatora u jezgru talamusa koji bi impulsima probudio koru mozga ne bi polučila rezultat.

Sve više mladih pacijenata

Zagrebačko-splitski dvojac ostvario je suradnju s neurokirurzima Sveučilišne bolnice u Veroni koji će se, kažu profesori, pridružiti njihovu timu u ovakvom obliku liječenja. Bolesnici u vegetativnom stanju iznimno su zahtjevni u medicinskom, ali i u financijskom smislu.

– Ni najuređeniji zdravstveni sustavi nemaju rješenje za ovakve bolesnike te s vremenom ostaju na skrbi obiteljima koje se brinu o palijativnom liječenju. Ovakvih je slučajeva sve više s obzirom na to da je broj ovakvih bolesnika, osobito u mlađoj životnoj dobi, sve veći – upozoravaju liječnici.

Razlog su tomu često prometne nesreće, ali i veći broj iznenadnih zatajenja srca koje medicina ne može ni objasniti ni spriječiti. Duboka mozgovna stimulacija jedna od rijetkih metoda koje bude nadu, zaključuju profesori Deletis i Chudy.

>>Supruzi u komi pustio omiljenu pjesmu kao oproštaj, a onda se dogodilo ovo

Komentara 3

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
20:49 12.05.2014.

Ovi u vojnoj još i nešto rade, al nedo vam bogo da dođete na kbc-e rebro, dno dna struke.....izbjegavajte ako ikako možete, preko 80% tzv doktorčića je gore primljeno preko veze bez ikakvoga znanja i poznavanja posla kojim se bave....što..što dalje to bolje....

Avatar superhik74
superhik74
19:52 12.05.2014.

Svaka cast ljudi. Jos samo jos da je ovim putem moguce "probuditi" nesposobnu vladu i stimulirati ih da se povuku prije nego li do kraja uniste kompletnu naciju.

Avatar patkovic
patkovic
19:50 12.05.2014.

to je štos sa baterijama , oni kad su nasamo sa uspavanim pričaju kako je obitelj potpisala sve za isključenje i donaciju organa i on se budi od straha , inače u komi je tako dobro da se nikom ne budi osim ako počnu priče o trančiranju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije