Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LOŠ ZRAK

Zagađeni zrak povećava broj oboljenja od raka dojke

grudi
Arhiva VL
08.10.2010.
u 14:11

Žene koje žive na područjima s najvišom razinom zagađenja zraka u dvostruko su većoj opasnosti od oboljevanja

Zagađenje zbog prometa može udvostručiti rizik oboljevanja od raka dojke, utvrđeno je studijom koju je proveo Research Institute  of the McGill University Health Centre u Kanadi.

Naime, prema njihovim podacima, izrazito veći broj slučajeva oboljenja zabilježen je u područjima s povećanom razinom dušikovog dioksida. Prema navodima jednog od autora žene koje žive na područjima s najvišom razinom zagađenja zraka u dvostruko su većoj opasnosti od oboljevanja.

- Već neko vrijeme promatramo kako se povećava broj oboljenja od raka dojke. Nitko zapravo ne zna zašto, no otkrili smo povezanost između raka dojke i izloženosti dušikovom dioksidu, koji je marker za zagađenje zraka zbog prometa., pojasnio je Mark Goldberg s navedenog Instituta naglasivši pri tome kako to ne znači da NO2 uzrokuje rak dojke.

- Ovo nije jedini plin koji stvaraju automobili i kamioni, no gdje postoji njegovo prisustvo ima i drugih plinova koje povezujemo s prometom od kojih se za mnoge zna da su kancerogeni., zaključio je Goldberg u istraživanju objavljenom u časopisu Environmental Health Perspectives.

Komentara 1

TR
traper
17:49 08.10.2010.

Samo bih želio da se provede pošteno istraživanje o povezanosti konzumiranja hormonskih i kontraceptivnih preparata, te kozmetičkih pripravaka, i učestalosti karcinoma mliječne žlijezde. Nažalost takva istraživanja, ako se i naprave nikad neće biti ovako na sva zvona objavljena kao ova općepoznata pričica o onečišćenjima okoliša.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije