Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
savjeti stručnjaka

Za smiren i ugodan Božić: Evo što sve trebate očistiti u kuhinji prije blagdana

shutterstock
15.12.2022.
u 11:30

Sada je vrijeme da pripremite svoju kuhinju kako biste bili spremni za praznike

Blagdani su ispunjeni tradicijama. Tu je pečenje i izrada kolačića, posebne pripreme obroka za obitelj i prijatelje, a da ne spominjemo uobičajene svakodnevne obroke, čišćenje i poslastice za iznenadne posjetitelje.

Iako možda volimo svaku minutu, sve aktivnosti mogu postati stresne ako je vaša kuhinja zatrpana s toliko stvari da ne možete pronaći ono što vam treba ili čak nemate mjesta za pravljenje kolača. Sada je vrijeme da pripremite svoju kuhinju kako biste bili spremni za praznike, kako piše Real Simple.

Kuhinjske ploče
Ima li netko dovoljno mjesta na kuhinjskim pločama tijekom praznika? Možete imati više ako sada pospremite radne površine. Premjestite sve nebitne stvari na odgovarajuće mjesto za skladištenje ili ih očistite u smeće. Neželjena pošta, mali kućanski aparati koji se ne koriste svaki dan i te kutije žitarica trebaju nestati.

Postoje namirnice koje nemaju rok trajanja, evo koje su:

1/8

Smočnica
Vrijeme je da pregledate što imate u smočnici. Uklanjanje nereda se možda ne čini isplativim jer uključuje vađenje svega, provjeru datuma isteka i vraćanje svega na uredan način, ali to će kasnije svakako uštedjeti vrijeme. Provjerite rok trajanja konzervirane robe. Tjestenini, suhim začinima i grickalicama treba provjeriti rok valjanosti i aktivnost insekata. Ako imate namirnice koje su još uvijek svježe, a jednostavno ih ne koristite, razmislite o donaciji. Uvijek su potrebne, čak i kad nisu praznici. Ovo je savršeno vrijeme za prebacivanje predmeta u kutijama u prozirne spremnike kako biste na prvi pogled vidjeli što imate pri ruci.

Začini i namirnice za pečenje
Obratite posebnu pozornost na stalak sa začinima kada čistite nered prije praznika. Većina začina se ne pokvari, ali s vremenom gube okus, osobito mljeveni. Bacite artikle kojima je istekao rok trajanja i napunite se svježim okusima. Brašno i šećer u prahu, granule i smeđi šećer treba provjeriti da nije došlo do invazije insekata i da ih imate dovoljno pri ruci.

Posude za skladištenje hrane
Svi mi imamo ladicu ili ormarić koji je zakrčen posudama bez poklopca ili hrpom poklopaca u koje ništa ne stane. Pregledajte svoje zalihe posuda za čuvanje hrane i bacite one koje su zamrljane i bezbojne ili nemaju poklopac. A sada je vrijeme da osigurate dosta folija za hranu, vrećica za pohranu i spremnika za ponijeti kući za ostatke.

Kokosovo ulje za prehranu, čišćenje, njegu... Odlični razlozi da ga imate u svojoj kuhinji:

1/9

Hladnjak i zamrzivač
Čišćenje hladnjaka trebalo bi biti jednostavno jer to radite tjedno, zar ne? Ako nije, bacite pokvarenu hranu i provjerite rok valjanosti začina. Dobar je trenutak da odlučite trebate li neke od tih stvari poput flaširane vode stvarno čuvati u hladnjaku. Krenite i kroz zamrzivač i planirajte dnevne obroke oko onoga što pronađete ili bacite neupotrebljive predmete. To će napraviti mjesta za blagdanske kupnje i ostatke.

Posuđe i stakleno posuđe
Volite li koristiti posebno blagdansko posuđe i čaše, morate za njih napraviti mjesta u ormarićima. Riješite se nekih predmeta ili nakratko stavite svoje svakodnevno posuđe u spremište, stvorit ćete prostor koji vam je potreban.

Krpe za suđe
Prođite kroz tu ladicu punu krpa za suđe i odbacite one s velikim mrljama i rupama. Isto se odnosi i na vaše spaljene rukavice za pećnicu.

Stolnjaci, podmetači i salvete
Možda su samo uz kuhinju, ali vrijeme je da pregledate salvete i ubruse. Bacite zamrljane i istrošene predmete ili ih pretvorite u krpe za čišćenje. Donirajte komade koje jednostavno više ne odgovaraju vašem stilu. Ako ste kućanstvo koje se bavi samo papirnom robom, napravite popis onoga što imate pri ruci.

Sredstva za čišćenje
Očistite nered ispod sudopera i u ormaru za čišćenje i reciklirajte prazne posude ili kombinirajte djelomično korištene proizvode. Opskrbite se priborom za pranje posuđa, krpama za prašinu i vrećama za smeće prije dolaska gostiju.

Kožne cipele su vam pune ogrebotina? Evo kako ih jednostavno očistiti koristeći samo jedan proizvod:

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije