Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kobna nepažnja

Za opasnu vožnju djeteta bez sjedalice kazna samo 500 kuna

autosjedalica
Dalibor Urukalović/VLM
26.05.2010.
u 09:10

Od početka godine u automobilima na cestama stradala tri razreda djece, a sedam od deset mališana preživjelo bi da su bili ispravno vezani u sjedalici.

Uz mjesec i pol starog dječaka koji je u ponedjeljak izgubio život pod teretom ozljeda zadobivenih u majčinom automobilu, ove je godine, do početka travnja, u automobilu poginulo još jedno dijete. Teško ih je od početka godine u vozilima ozlijeđeno 7, a lakše ozljede zadobilo je 109 djece.

 Neadekvatan prijevoz

U velikoj većini slučajeva, smrtno stradala i ozlijeđena djeca u automobilima su se vozila sa svojim roditeljima, a ne u adekvatnim sjedalicama, koji tako za njih snose dvostruku odgovornost - odgovornost roditelja prema djetetu i odgovornost vozača za putnike u automobilu kojim upravlja. Prva odgovornost je moralna i ostat će kao težak teret čitav život na duši roditelja. Po drugoj odgovornosti, vozača čeka kaznena prijava, oduzimanje vozačke dozvole te novčana, a možda i zatvorska kazna, pokaže li sudac dovoljno suosjećanja za stradalo dijete, i za svu ostalu djecu koju roditelji u automobilima prevoze kao krumpire, bez da su adekvatno vezani u dječjoj sjedalici primjerenoj djetetovu uzrastu i dobi.

Naime, od deset mališana koji bez sjedalice smrtno nastradaju ili nakon prometne nesreće završe u bolnici, sedam bi preživjelo, odnosno bili bi pošteđeni bolničkog iskustva da su bili vezani u autosjedalici.

Zakon je po pitanju prijevoza djece jasan. Vozač motornog vozila može prevoziti dijete mlađe od 5 godina samo na stražnjim sjedalima, i to u posebnoj sigurnosnoj sjedalici. Dijete starije od pet, a mlađe od 12 godina također nema što tražiti na prednjem sjedalu, a umjesto u klasičnoj autosjedalici, mora sjediti na posebnom postolju prilagođenom djetetovoj visini tako da se može vezati sigurnosnim pojasom. Dijete do dvije godine starosti može se prevoziti na prednjem sjedalu vozila ako vozilo nema suvozački zračni jastuk ili ako je suvozački zračni jastuk isključen i ako se dijete prevozi u sigurnosnoj sjedalici postavljenoj suprotno od pravca vožnje. No, iako zakon iznimno dopušta i prednja sjedala, najsigurnija su stražnja sjedala.

- Djeca putnici najčešće su u vozilima svojih roditelja ili najbližih osoba s kojima bi trebala biti i najsigurnija, ali stvarnost je drukčija. Djeca se prevoze na prednjim sjedalima, sjede na stražnjim sjedalima nevezana ili se nalaze u neadekvatnim sjedalicama koja ne zadovoljavaju najosnovnije uvjete sigurnosti - navode iz MUP-a.

Mizerna kazna

Za mališana poginulog početkom tjedna još se ne zna je li bio ispravno vezan u autosjedalici. Njegov trogodišnji brat - koji je ozlijeđen, ali izvan životne opasnosti - bio je vezan u sjedalici. Poginuli dječačić sjedio je u sjedalici, no tek će obdukcija pokazati je li u njoj bio vezan. Pretpostavlja se da ga je majka odvezala nakon što se nesreća dogodila.

U konačnici, ono što je - pored stradanja djece - žalosno jest činjenica da Zakon o sigurnosti prometa na cestama, u slučaju da se nije dogodila nezgoda već je vozač "samo" zatečen s djetetom izvan autosjedalice u vozilu predviđa kaznu od samo 500 kuna. Toliku kaznu, primjerice, plaća vozač koji na gumama nanese blato na cestu.

Komentara 20

Avatar pozitiva
pozitiva
10:02 26.05.2010.

Mala djeca moraju biti u sjedalicama,a svi ostali vezani sigurnosnim pojasom. Pojas spasava zivot.Ako je roditelj koji vozi vezan sigurnosnim pojasom,kako je moguce da dijete od 4 god. npr.slobodno sjedi iza vozaca i seta se po autu.Da li su roditelji svjesni da se na taj nacin igraju zivotom svog djeteta?Kod sudara,njihovo dijete leti iz vozila i nema nikakvu mogucnost prezivljavanja.Kazne za nevezanje djeteta na straznjim sjedalima trebaju biti puno rigoroznije.

A2
angelina_2
10:23 26.05.2010.

ma da je kazna i 5000 kn kad ne kaznjavaju... nama su na pregledu as kad smo otvoreno pitali rekli da upce ne gledaju dal je dijete u sjedalici il nije...a kamoli dal je pravilno vezano. Rijetki su oni koji na to obrate pozornost, a ako i obrate onda samo opomenu ali mislim da ni tako ne bi nista postigli...hrpa ljudi ima sjedalicu u auto ali nit vezana sjedalica nit vezano dijete... zalosno ali istinito trebalo bi se malo vise crash testova okretati um,jesto bezveznih reklama i sapunjara

DE
dezire
09:43 26.05.2010.

nažalost u večini slučajeva strada takvo nevinašce. nek ih dragi bog čuva kada nećeju roditelji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije