Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dobro je znati

Voće koje ljeti osvježava, ali nije za sve: Evo zašto pojedinci ne bi smjeli jesti lubenicu!

Shutterstock
23.06.2023.
u 09:30

Jako su zdrave, no možda baš i ne za sve

Lubenica je iznimno osvježavajuće i ukusno, ali i zdravo voće. Čini se da su jako zdrave, a ponudit će i dobre doze magnezija, cinka, kalija i vitamina B. Bogate su proteinima te siromašne kalorijama, a sjemenke lubenice mogu biti zdrav dodatak prehrani. No, unatoč tome što je tako zdrava, ipak nije pogodna za sve ljude. Evo tko je ne bi smio jesti, piše Web MD.

Konzumacija lubenice pospješuje mršavljenje, a vjeruje se kako također može imati antikancerogeno djelovanje. Lubenica srednje veličine sadrži oko 92 posto vode, tako da je izvrsna opcija da budete hidratizirani. Voda je važan dio za funkcioniranje organizma. Zapravo voda čini 60 posto našeg tjelesnog sastava, što objašnjava zašto igra glavnu ulogu u gotovo svakom organizmu.

VEZANI ČLANCI: 

Studija iz 2019. godine, koja je ispitivala učinke konzumacije lubenice na sitost i tjelesnu težinu kod prekomjerne težine i pretilosti kod odraslih, ustanovila je da su se oni koji su svakodnevno konzumirali dvije kriške lubenice tijekom četiri tjedna osjećali manje gladnima i da su izgubili znatno više kilograma od grupe koja je konzumirala niskokalorične kolačiće.

Međutim, dijetetičari upozoravaju da konzumiranje lubenice za jednu grupu ljudi i nije najbolje, a riječ je o dijabetičarima. Lubenica je puna prirodnog šećera, što može prouzročiti skok šećera u tijelu. No, ne treba je potpunosti izbaciti iz prehrane. Mogu je kombinirati s namirnicama koje su bogate zdravim mastima, vlaknima i proteinima, poput orašastih plodova ili sjemenki. Ova kombinacija hranjivih tvari može pomoći osobi da se dulje osjeća sitom i usporiti apsorpciju šećera u krvotok.

Pun zdravstvenih prednosti: Evo za što je sve dobar – češnjak!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije