Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Netočne studije

Voće i povrće smanjuju rizik od raka? Čini se da ne!

Hrana
Arhiva VL
08.04.2010.
u 14:32

Studije se često provode na neispravnom uzorku, a ova devetogodišnja provedena je u deset europskih gradova.

Da, svakim se danom pravila mijenjaju i što se češće provode istraživanja, češće doznajemo različite, a nekad i proturječne rezultate. Iako će vam svatko preporučiti da pojedete čak i pet obroka voća ili povrća dnevno, prema studiji objavljenoj u časopisu Journal of the National Cancer Institute voće i povrće neće vam pomoći da se zaštitite od raka.
Istraživanje su provodili devet godina, a u njemu je sudjelovalo pola milijuna Europljana u deset zemalja.

Prema rezultatima studije veza između povrća, voća i raka vrlo je slaba. Oni koji pojedu dvije dodatne porcije voća ili povrća dnevno smanjuju rizik za obolijevanje od raka za samo četiri posto. Prije samo desetak godina vodeći su stručnjaci smatrali da pet obroka dnevno smanjuje rizik od raka za gotovo 50 do 70 posto.

Kako je moguća tolika razlika?
- Oni dobrovoljci koji žele sudjelovati u istraživanjima obično se trude predstaviti sebe kao zdravu osobu, i to pretjerano revno, pa ističu da ne puše, zdravo se hrane, odnosno jedu mnogo voća i povrća te vježbaju - kaže dr. Walter Willett iz harvardske škole javnog zdravlja.

Sve u svemu, čini se, studije općenito privlače više ljudi koji žele zdravo živjeti pa tako često znanstvenici uspoređuju zdrave ljude s ljudima, primjerice, oboljelima od raka, koji se pridružuju istraživanjima jer su u bolnicama gdje se liječe od raka te se hrane sličnije prosjeku.

No stručnjaci upozoravaju da i dalje postoji vrlo snažan razlog za konzumiranje povrća i voća, a to su kardiovaskularne bolesti.

Ključne riječi

Komentara 2

MO
morales
15:51 08.04.2010.

Ma di bi imalo veze. Dakle - pušite, konzumirajte alkohol, pijte coca-colu i nema problema - rizik za obolijevanje od raka je samo 4 posto veći. Kako da ne!

OB
-obrisani-
20:35 08.04.2010.

Stres, krediti, stres, krediti.... Povrce!? Pljuc....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije