Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VJEŽBE POSLIJE POROĐAJA

Vježbanjem bezbolno kroz poslijeporođajno razdoblje

11.12.2008.
u 11:41

Trudnoća i prve godine majčinstva iznimno su zahtjevna životna razdoblja koja donose velike promjene, a utječu i na fizičku spremnost i izgled ženskog tijela. Kako bi se svaka novopečena majka što prije vratila u formu i postigla željeni izgled, Snježana Vojvodić Schuster, autorica prvoga hrvatskog ilustriranog priručnika za trudnice pod nazivom Vježbe za trudnice, u svojoj novoj knjizi „Vježbe poslije porođaja“, u izdanju Planetopije, donosi praktičan i cjelovit plan koji ne samo da će ženi omogućiti da se ponovno dobro osjeća u vlastitom tijelu, nego će je pripremiti za sve napore prvih godina majčinstva.

Ukupno osamdesetak vježbi raspoređeno je od prvih dana nakon porođaja do kraja prve godine djetetova života i obuhvaćaju rad na svim najvažnijim mišićnim skupinama.

Kako i sama autorica kaže, žensko tijelo tijekom devet mjeseci trudnoće prolazi kroz veliku transformaciju zbog koje je za povratak starog izgleda potrebno barem još toliko mjeseci. Ako se žene odluče na važan korak, a to je vježbanje, ono će odigrati najvažniju ulogu u procesu vraćanja tijela u stanje kao prije trudnoće.

- Vježbanje vam neće samo omogućiti da se ponovno dobro osjećate u svojoj koži, nego će vam pružiti dovoljno snage za izvršavanje svih zahtjevnih obveza u prvoj godini djetetova života - naglašava Snježana u svojoj knjizi. Također dodaje kako će upravo vježbanjem žene spriječiti i neke zdravstvene probleme koji se mogu pojaviti kasnije u životu. Zanimljivo je i to da nekim ženama treba čak i nekoliko godina da bi svoje tijelo vratile u normalu, a to najčešće ovisi o tome je li žena prije trudnoće vježbala ili je bila potpuno izvan svih fizičkih aktivnosti.

Nadalje, važnost ranog vježbanja u trudnoći, navodi Snježana, jest i ublažavanje problema mišićno-koštanog sustava žene. Naime, velik broj žena, tvrdi autorica knjige, tek u prvoj godini djetetova života „na svojim leđima“ osjeti težinu majčinstva. To se najčešće manifestira kao bol u leđnim mišićima koja uglavom zahvaća područje oko lopatice i donjem dijelu kralježnice, a kod majki koje doje dulje od šest mjeseci ta bol može se proširiti i na srednji dio kralježnice. No, za takve smetnje, Snježana u svojoj knjizi nudi rješenje i način na koji si pomoći. Razvijenim sustavom vježbi pomaže svakoj ženi da što bolje prođe to poslijeporođajno razdoblje.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije