Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obiteljski savjetnik

Vježbajte prije stajanja na skije te kombinirajte treninge snage i fleksibilnosti

skijanje
Foto: Thinkstock
23.12.2013.
u 11:52

Ako je ozljeda ozbiljna te je potreban operativni zahvat, valja računati i na podulji oporavak. Na pitanje čitateljice odgovara prim. dr.sc. Mladen Miškulin, specijalist ortopedije i traumatologije

Pitanje: Pripremam se za odlazak na zimovanje i sezonu skijanja. Imam poprilično skijaškog iskustva, ali i nekoliko ozbiljnijih ozljeda. Kako više nisam u najboljoj formi i ma koliko vješta bila, uvijek strepim od ozljeda. Što mogu učiniti kako bih spriječila ozljede na snijegu?

Marijana B., 63 godine, iz Rijeke

Odgovor: Najveće opasnosti od ozljeda prijete rekreativnim sezonskim sportašima jer se oni u pravilu ne bave sportskim aktivnostima tijekom cijele godine. Osim nedovoljne fizičke spremnosti, vjerojatnost ozljeda povećava loša tehnika skijanja i nekvalitetna skijaška oprema. Zato je najbolji mogući savjet: pripremite se dobro unaprijed za skijanje. Fizički dobro pripremljeno tijelo bit će fleksibilnije, pa je i manji rizik od ozljeda.

Kombinacija različitih treninga koja uključuje treninge snage, fleksibilnosti i pliometrijski treninzi optimalna su priprema. Ako ne vježbate redovito, preporučuje se početi s vježbanjem nekoliko tjedana prije odlaska na skijanje te minimalno tri puta tjedno. Pola sata dnevno svakako treba posvetiti jačanju mišića. Ako već dođe do ozljede, najčešće su to ozljede koljena, zbog kojih nam pacijenti i dolaze u Etelu. To su uganuća i istegnuća te ozljede meniskusa i ligamenata. Prve su jednostavnije ozljede i dovoljno ih je liječiti fizikalnim metodama, dok je za teže ozljede najčešće potreban operativni zahvat.

Međutim, ni ozljede gornjih ekstremiteta, pogotovo ramena i palca prilikom pada, nisu rijetkost. Pacijenti često odlaze sa skijanja s iščašenim ili djelomično iščašenim ramenom, slomljenom ključnom ili nadlaktičnom kosti. Do ozljeda palca najčešće dolazi u trenutku pada, kada skijaš drži štap u zatvorenoj šaci, pri čemu obično pucaju ligamenti.

Ako je ozljeda toliko ozbiljna da zahtijeva operativni zahvat, valja računati i na podulji oporavak. Bez obzira na to što pacijenti nakon operacije žele što prije ‘stati na noge’ i vratiti se uobičajenim aktivnostima u kratkom roku, rehabilitacija je važna.     

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije