Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Vez naroda, kultura i tradicija na jednom mjestu, u ''Srcu Slavonije'' – Đakovu!

Đakovački vezovi
Foto: Izvor TZG Đakova Photo Maja Muškić
1/9
15.05.2018.
u 08:54

Dobrodošli na 52. Đakovačke vezove (21. 6. - 8. 7. 2018.)!

Sinonim za Grad Đakovo, ''Srce Slavonije'', opravdan je tijekom cijele godine za sve putnike, namjernike, kao pitoreskni grad u središtu Slavonije. Posebno je to izraženo u lipnju i srpnju svake godine kada Đakovo otvara širom svoja vrata svim putnicima namjernicima, gostima, što se u njegovo okrilje slijevaju sa svih strana Hrvatske i svijeta. Razlog tome je održavanje nadaleko poznate kulturne manifestacije Đakovački vezovi, koja se ove godine održava po 52 puta.

Posebnost manifestacije i značaj za tradiciju, kulturu, lokalni i nacionalni identitet te promociju Republike Hrvatske i izvan njenih granica, najbolje se očituje u mnogobrojnim osvojenim nagradama i priznanjima.

Foto: Izvor TZG Đakova Photo Maja Muškić
U 2018. godini, koja je Europska godina kulturne baštine, kroz manifestaciju Đakovački vezovi, posebna pažnja se posvećuje poticanju ljudi na istraživanje bogate i raznovrsne kulturne baštine Europe; slavljenju, razumijevanju i štićenju njezine jedinstvene vrijednosti te promišljanju o mjestu koje kulturna baština zauzima u našim životima.

Organizatori manifestacije u 2018. godini program 52. Đakovačkih vezova okreću boljem razumijevanju prošlosti te se na taj način ujedno stvara čvrsto polazište za zajedničku budućnost. Koncept programa se okreće ka izvornosti i njegovanju iste, kako na nacionalnoj razini tako i na inozemnoj razini.

Po prvi puta manifestacija Đakovački vezovi u 2018. godini ima zemlju partnera. Ukrajina će se na 52. Đakovačkim vezovima predstaviti (3. – 8.7.2018.) kroz razne izložbe, radionice tradicionalnih narodnih plesova, zabavne radionice za djecu i mlade, gastronomiju, radionice tradicionalnih zanata i prezentiranje proizvoda narodnih majstora Ukrajine te kroz koncertni program Nacionalnog centra narodne kulture Muzej Ivan Hončar iz Ukrajine.

Sam program 52. Đakovačkih vezova započinje 21.6.2018. tradicionalnim događajem '’18. Ivanjski kresovi'' koji njeguje običaje Ivanja. Održati će se u Strossmayerovom perivoju koji je zaštićeni spomenik parkovne arhitekture.

Dan 23.6.2018. je rezerviran za jednu od najstarijih vinskih manifestacija u Republici Hrvatskoj, 31. Bonavitu u Trnavi.

Foto: Izvor HTZ Photo Davor Rostuhar

Mali vezovi su zasigurno jedan od značajnih događaja unutar manifestacije Đakovački vezovi. Kreiranjem sredine, koja će kod djeteta poticati formiranje pozitivnog stava prema naslijeđu očuvanjem kulturnog identiteta i nacionalne pripadnosti, najsigurniji je put očuvanja baštine kod najmlađih sa kojima će se kroz igru i razne običaje nesputano razvijati individualne sposobnosti i sklonosti. Vodeći se time u programu Đakovačkih vezova 26.6.2018. održava se '' Izložba likovnih radova djece Đakova i Đakovštine pristiglih na likovni natječaj Malih vezova'' a dana 27.6.2018. održava se predstavljanje literarnih radova učenika i učenica Đakova i Đakovštine, s temom ''Đakovština zlatom vezena''.

Sastavni dio manifestacije Đakovački vezovi je i događaj pod nazivom ''Đakovački rezovi'' koji traje od 28.-30. lipnja 2018., a najznačajniji dio tog događaja je Etno Film festival ''Srce Slavonije'', koji ima međunarodni karakter.

Ono što će zasigurno pobuditi veliki interes posjetitelja su ''Radionice tradicijske kulture za djecu i odrasle'' i ''Dječji festival tradicijske kulture'' (30.6.2018.) kao uvod u Male vezove koji se održavaju dana 1.7.2018. a obuhvaćaju mimohod skupina i nastupe.

Foto: Izvor Državna ergela Đakovo Photo Silvija Butković

Ljubitelji autohtone gastro ponude trebaju zapamtiti datume od 2. do 5.7.2018. kada počinje ''Gastro fest Đakovački vezovi'' koji obuhvaća: lovački gulaš i lovačka jela, fiš, čobanac, kulin i tradicijska jela, a kao novina ovog gastro festa u 2018. godini navodi se međunarodni ''Festival kobasice'' koji se organizira u suradnji s Poljoprivrednim fakultetom u Osijeku.

Svi posjetitelji će imati priliku od 3.-4.7.2018. pogledati folklorne nastupe pod nazivom ''Đakovština u pjesmi i plesu''.

''Svečano otvaranje 52. Đakovačkih vezova'' održava se na najljepšoj kulisi na svijetu, u okrilju katedrale Sv.Petra na Trgu J.J.Strossmayera dana 6.7.2018., koje uživo, dosadašnjih godina, prenosi nacionalna televizija.

Slijedeći dan, 7.7.2018., je u znaku ''Međunarodne smotre folklora'' i konjičkog programa Državne ergele Đakovo i Lipik (program ergele se nastavlja 8.7.2018.).

Najsvečaniji dio manifestacije Đakovački vezovi je ''Svečana povorka sudionika ulicama Đakova'', koja će 8.7.2018. okupiti oko 3 000 sudionika iz RH i inozemstva, popraćena prijenosom na nacionalnoj televiziji. Nakon povorke na redu je ''Smotra folklora Hrvatske'' te ''Smotra folklora Slavonije i Baranje'' koja se održava u Strossmayerovom perivoju. Završetak Đakovačkih vezova označava događaj pod nazivom ''Slavonijo, zemljo plemenita'' - Izbor za najbolje nošeno narodno ruho (djevojke, snaše, momci i bećari).

Čitav program manifestacije Đakovački vezovi obogaćen je, uz navedeno, raznim izložbama, glazbenim koncertima, edukacijama, radionicama te međunarodnom izložbom starodobnih vozila i antikviteta.

Doživite vez naroda, kultura i tradicija na jednom mjestu, u ''Srcu Slavonije'' – Đakovu! Dobrodošli na 52. Đakovačke vezove!

HRVATSKA TURISTIČKA ZAJEDNICA

GRAD ĐAKOVO

TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA ĐAKOVA

ĐAKOVAČKI VEZOVI

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije