Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rok trajanja

Velike opasnosti skrivene u kozmetičkoj torbici

kozmetika
Arhiva VL
26.02.2010.
u 08:00

Kozmetički proizvodi, baš kao i hrana, imaju ograničen rok trajanja koji je, u nekim slučajevima, i iznenađujuće kratak. Sjenila za oči, ruževi i sjajila za usne mogu biti opasni ako ih se koristi nakon isteka roka trajanja.

Kozmetički proizvodi, baš kao i hrana, imaju ograničen rok trajanja koji je, u nekim slučajevima, i iznenađujuće kratak.

Sjenila za oči, ruževi i sjajila za usne, pa čak i parfemi mogu biti opasni ako ih se koristi nakon isteka roka trajanja. U tim proizvodima nakon isteka roka trajanja mogu se pojaviti bakterije koje se prenose na lice i izazivaju iritacije, a u najgorim slučajevima i infekcije. 

Opasni kistovi i četkice 

Većina žena nije ni svjesna opasnosti koje se možda skrivaju u njihovim kozmetičkim torbicama. Istraživanje britanskog lanca trgovina Debenhams pokazalo je kako neke žene drže kozmetičke proizvode i više od 15 godina nakon što im je istekao rok trajanja, prenosi Daily Mail. Četkice starih maskara mogu sadržavati bakterije koje vode do konjuktivitisa, uzrokovati crvenilo, svrbež i peckanje.

– Žene ne gledaju rokove, a trebale bi. Kozmetika je podložna nakupljanju bakterija jer ipak mi te proizvode stalno otvaramo i zatvaramo, nanosimo na lice, pa opet vraćamo u tubicu te oni mogu izazvati bakterijske upale lica. Pretpostavljam i da kozmetički proizvodi sadrže minimalne količine konzervansa, a i to može izazvati alergijske reakcije – kaže mr. pharm. Mirjana Brlečić iz ljekarne Priroda liječi.

Iako maskare imaju rok trajanja od šest mjeseci nakon otvaranja, žene su u istraživanju priznale kako ih koriste čak i do godine dana. Ruž za usne kojem je istekao rok trajanja može izazvati suhe usnice, iritaciju i ljuštenje. No, nije samo problem u kozmetici. Oprezan valja biti i s predmetima pomoću kojih nanosimo kozmetiku jer primjerice, prljavi kistovi za nanošenje su leglo za mikroorganizme koji mogu uzrokovati herpes i ostale infekcije koje mogu rezultirati prištićima i iritacijom kože.

Provjeravajte kozmetiku

– Ženama preporučam da svakih nekoliko mjeseci istresu svoju kozmetičku torbicu na stol, vide što se u njoj nalazi i koliko dugo je tamo. Neka pogledaju tuševe za oči, olovke i sve ostalo. Znam da je to financijsko opterećenje, ali zdravlje nam ipak mora biti na prvome mjestu – ističe Mirjana Brlečić. Prije pet godina Europska unija je uvela pravilo da svi kozmetički proizvodi moraju sadržavati oznaku trajanja. No, mnogi proizvođači navode samo rok trajanja nakon otvaranja proizvoda.

Ključne riječi

Komentara 1

JM
ja-ma
09:33 26.02.2010.

VL koliko vas plaćaju?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije