Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vege kuharica

Veganizirajte vaša jela – jaja zamijenite zobi, a med agavinim sirupom

Vege kuharica
Shutterstock
20.09.2022.
u 14:38

U četvrtak 23. rujna uz Večernji list na dar potražite Vege kuharicu.

Poznata je Einsteinova izjava da ništa ne može donijeti toliko dobrobiti ljudskome zdravlju i povećati šanse za opstanak života na Zemlji kao što to može prelazak na vegansku prehranu.

Ako želite jesti održivo, jedite što više raznovrsnog povrća i voća te cjelovite žitarice. Kada god možete, birajte nezapakirane i neobrađene namirnice iz ekološkog uzgoja, lokalnog i sezonskog porijekla.

Veganstvo već dulje vrijeme u našoj zemlji nije stvar egzotike i ne zahtijeva posebne tečajeve kuhanja, kulinarske muke ili velike izdatke.

Svako jelo može se "veganizirati" te pripremati isključivo od biljnih namirnica. Vegansko jelo vrlo je lako prilagoditi na način da se samo izostavi životinjski sastojak te zamijeni biljnom okusnom zamjenom.

Najbolji primjer kako lako prilagoditi neko jelo za vegane je bolonjez koji se, osim uz tjesteninu, može koristiti i kao punjenje za lazanje ili musaku. Veganski bolonjez može se napraviti od sojinih ljuspica, smeđe ili crvene leće, mrvljenog tofua ili seitana, pa čak i od gljiva ili graha.

Ista baza može se, uz dodatak prosa ili riže, koristiti i kao punjenje za tradicionalna hrvatska jela poput sarme ili punjenih paprika ili se može, uz dodatak zobenih pahuljica i brašna, od nje napraviti smjesa za burgere.

Što se tiče zamjene za jaja, često se jedno jaje u receptu gdje se koristi jedno do dva jaja može jednostavno preskočiti, osobito za kruh i peciva. Postoje razne druge zamjene za jaje u receptima gdje je to potrebno.

Umjesto jednog cijelog jajeta mogu se koristiti: 2 ili 3 žlice kuhanog zobenog brašna, 2 ili 3 žlice izgnječenog krumpira, izgnječenog batata ili instant-pahuljica od krumpira, 2 ili 3 žlice sitnih krušnih mrvica ili mljevenih krekera, 2 ili 3 žlice brašna (integralnog, višenamjenskog ili zobenog), 2 ili 3 žlice škroba od aru-praha (aru-aru), krumpirova škroba, kukuruznog škroba ili kupovne zamjene za jaja pomiješane s 2 žlice vode, 2 ili 3 žlice pirea od rajčice ili 1/4 šalice tofua pomiješanog s 1 žlicom brašna.

Još savjeta kako da “veganizirate“ vaša jela potražite u posebnom prilogu Večernjeg lista – Vege kuharica - na svim kioscima na dar u četvrtak 20. rujna.

U kuharici potražite recept za bulgur kuglice, indijske samose ili brownie od slanutka. Donosimo i priču o tome što se kuha na 14. ZeGe Vege festivalu – najvećem veganskom festivalu u ovom dijelu Europe.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije