Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatske pasmine

Uz hrvatskog ovčara život nikad nije dosadan

Zsuzsa Veres, hrvatski ovčari (1)
Foto: Iz obiteljskog albuma
1/5
22.10.2012.
u 16:30

Ljubav prema hrvatskom ovčaru je zarazna, danas ih Zsuzsa Veres ima tri te se nada se da će istom ljubavlju zaraziti i druge

Sve je počelo, prisjeća se Zsuzsa Veres iz mađarskog mjesta Kerepes, kad joj je gledajući snimke sa Svjetskog prvenstva u agilityju održanog 2000. u Helsinkiju za oko zapeo jedan pas.

– Maleni, crni, kovrčavi pas trčao je preko prepreka nevjerojatno energično i lajući na sav glas! Ta je crna kujica bila nešto posebno, vidjelo se da uživa u tome što radi i daje sve od sebe. Bila je to Cita (Drava Certisa), gledajući je znala sam da jednog dana i ja moram imati takvog psa – kaže Zsuzsa. I dobila ga je, 2006. u njezin je život ušao njezin savršeni dečko, njezin Kaj.

Hrvatski ovčar - mali pas velike osobnosti osvaja za cijeli život

>> Mamu Sandru i kći Anu veže i velika ljubav za hrvatske ovčare

Savršena kombinacija

– Zaljubila sam se u oči njegove majke Miške (Miška Certisa), u pogled koji odiše inteligencijom, i u ludost Kajeva prekrasnog tate Groma (Mawlch Grom). Kaj je ispao savršena kombinacija, lijep je, snažan, lud i najpametniji pas kojeg sam ikad imala. A ima i Miškin pogled – opisuje Zsuzsa svog savršenog dečka. Kaže, neobično je nadaren i svestran. Jako dobro radi sve što se od njega traži, no ipak se najviše bave agilityjem.

– Kaj je i moja desna ruka, pomaže mi učiti moje druge pse! Osim hrvatskih ovčara imam i pirinejsku ovčarku Nuit, koja jako voli kršiti pravila. Za tromjesečna boravka u Češkoj živjeli smo na selu. Svaki dan smo prolazili pored dvorišta u kojem su bile koke i Nuit je svaki dan lajala na njih, a ja sam joj to svaki dan branila. Sve dok Kaju to nije dosadilo pa je odlučio pomoći mi. Jednog je dana otrčao do Nuit, pokazao joj zube, a onda se okrenuo i otišao – prisjeća se Zsuzsa. Kaže, nije ni znala što se zapravo dogodilo do sljedećeg dana. Nuit je nezainteresirano prošla pored dvorišta i više nijednom zalajala na koke.

>> Bella je stvorena za ovčarenje, a život uz nju pun je ljubavi i veselja

>> Fu-rin-ka-zan napada poput vatre i nepobjediv je poput planine

>> Miška je pola moje duše, najbolje što mi se dogodilo u životu

Svaki poseban

– Tko ne bi volio tako savršenog psa? Zavoljela sam hrvatske ovčare zauvijek pa sa mnom u obiteljskoj kući žive tri hrvatska ovčara - Kaj (Kaj Con Maige), Eta (Eta ZIB) i Kajeva kći Click (Nice of You to Come By Talkin Talent). Volim ih jer je svaki poseban i drukčiji, ima vlastitu izraženu osobnost, život s njima nikad nije dosadan – kaže ponosna vlasnica. Ističe kako vole lajati i puno laju dok rade, ali u kući su vrlo tihi i mirni. I u sekundi spremni za rad. A rade iz sve snage i sa sretnim osmijehom na licu. Obično hrvatski ovčar voli samo jednu osobu i za nju je spreman učiniti sve pa i dati život.

– Imati hrvatskog ovčara za mene je zarazno, oni su moja vječna ljubav. Nadam se da ću njome zaraziti i druge i da će poželjeti postati vlasnicima tih čudesnih pasa – ističe Z. Veres. A zbog svoje vječne ljubavi Zsuzsa Veres doći će i u Zagreb, na 2. radno prvenstvo hrvatskih ovčara koje će se održati od 16. do 18. studenog na Zagrebačkom velesajmu.

Ključne riječi

Komentara 2

LI
liburnik
17:00 22.10.2012.

Moja punica ima jednu kujicu koja samo potvrđuje gore rečeno. Nevjerojatan pas. Vjerojatno jedna ako ne i najpametnija pasmina pasa. Nevjerojatna energija u relativno malom psu.

DU
Deleted user
20:18 22.10.2012.

ko ni hrvatskog coveka borba za opstanak

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije