Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaboravite kavu

Uvijek vam se spava na poslu i teško dolazite k sebi ujutro? Lako se razbudite uz ove savjete

shutterstock
17.12.2019.
u 09:12

Prva stvar za kojom svi potežu ujutro je šalica crne kave ili crnog čaja. Iako je kava prva na listi, njen utjecaj na organizam brzo blijedi, pa vas samo navodi da je pijete još više. Ako niste kavopija postoje mnogi drugi načini kako se razbuditi nakon buđenja ili dok ste na poslu.

Limun
Vitamin C koji se u velikoj količini nalazi u limunu će vas razbuditi, nekad samo i mirisom. Uz to u njemu se nalazi jako malo kalorija ali puno flavonoida koji se povezuju s usporavanjem propadanja kognitivnih, to jest umnih sposobnosti. Sok od cjeđenog limuna pomoći će da se razbudite, ali također pazite da ga ne pijete na prazan želudac jer bi mogao oštetiti sluznicu želuca radi kiselosti.

Foto: Shutterstock

Voda
Čaša vode odmah nakon buđenja pomoći će hidratiziranju tijela, što će ga odmah i napuniti energijom, te vas razbuditi. Kroz cijeli dan, a čak i dok spavamo, tijelo troši tekućinu iz organizma, pa kad nje nedostaje tijelo traži vode i postaje sve umornije. Osim da pijete vodu, dobro bi bilo da se tuširate ujutro prije početka obaveza jer će mlaka voda razbuditi vaše stanice i poboljšati protok krvi kroz tijelo što će automatski rezultirati većom razinom energije.

Foto: Shutterstock

Razgibavanje i tjelovježba
Vjerojatno će mnogi od vas brzo preskočiti ovaj savjet, ali postoji neki razlog zašto je ipak na prvom mjestu. Jutarnja tjelovježba, koja ne mora biti fizički teška niti dugotrajna, zaista može utjecati na kvalitetu cijelog dana. Kratke i lagane vježbe rastezanja glave, ruku i nogu, trčanja u mjestu ili jednostavne šetnje pomažu vašem tijelu da se pokrene nakon višesatnog spavanja. Također, tjelovježba podiže razinu endorfina, hormona sreće koji će vam pomoći da se osjećate bolje.

Foto: Shutterstock

Prvi obrok - jabuka
Možda vam se čini neobično, ali jabuka zaista može pomoći kada se trebate razbuditi. Naime, jabuka obiluje prirodnim šećerima i zdravim ugljikohidratima koji su izrazito korisni kod reguliranja i uspostavljanja krvnog tlaka.

Foto: Shutterstock

Glazba
Trenutke pospanosti najbolje je razbiti nekim dobrim ritmovima. Ako nemate svoj ured da si pustite glazbu i malo zaplešete, dovoljno je samo na slušalice pustiti vašu omiljenu pjesmu koja će vas razbuditi. Svakako bi bilo dobro uzeti u obzir da pjesma ne bi smjela biti previše meditativna nego poletna, jer su mnoga istraživanja pokazala koliko snažno glazba djeluje na moždane valove. Stoga, imajte na umu da se želite razbuditi, a ne zaspati.

Foto: Shutterstock

Čokolada
Čokolada je odličan desert ako se ne možete razbuditi. U njoj se nalazi velika količina vitamina B koji poboljšava funkciju mozga. Kockica tamne čokolade ima određenu količinu teobromina koji je vrlo sličan kofeinu.

Foto: Shutterstock

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije