Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U krivu smo

Ovo su mitovi o našem tijelu u koje slijepo vjerujemo

Muškarac u stanu
Foto: Shutterstock
12.07.2015.
u 07:00

Zvuči odlično stoga ne čudi da volimo vjerovati u to da koristimo samo 10 posto našeg mozga i tješimo se da je ispod naših lijenih sivih stanica još skriveni materijal nekog genija.

Svaki dan čujemo nešto zanimljivo o našem tijelu i nerijetko klimamo glavom: Ma, to već znaju i ptice na grani da je urin sterilan!

Krivo!

To je tek jedan od mitova koji je toliko puta izgovoren da se može lako pomisliti da je to zaista egzaktno. Zapravo je to jako daleko od istine.

Iako je kristalno bistar, barem bi trebao biti, ženski urin primjerice sadrži čak 85 različitih vrsta bakterija, pokazali su rezultati istraživanja provedenog na Sveučilištu Loyola u Chicagu. Iako još nije provedeno testiranje i na muškom urinu, nema razloga da situacija bude bitno drukčija, smatraju istraživači.

Možete pojesti hranu s poda uz paravilo "5 sekundi"

Važno je znati da najčešće probleme pravi Salmonella koja na površini može preživjeti i do četiri tjedna. Ipak, važno je znati da veći utjecaj ima to o kojoj vrsti hrane je riječ nego o tome koliko je sekundi na podu. Mesni naresci, kruh s namazima i slično "pokupit" će u manje vremena puno više mikroorganizama nego primjerice, suhi kruh.

Bakterije mogu na podu preživjeti i tjednima, a gotovo odmah će se "priljepiti" na namirnicu kada dođu u kontakt s njom i te vam bakterije mogu uzrokovati zdravstvene probleme. Ako ste ipak hrabro konzumirali komadić hrane koja vam je pala na pod i niste iduće sate proveli iznad wc školjke, onda imate  jak imunološki sustav, tvrdi pedijatrica i profesorica na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Indiana.

Ako se brijete dlake će biti čvršće i gušće

Ako ste žena barem ste jednom čuli upozorenje svoje majke ili bake: Nemojte brijati noge, izrast će vam čvršće i gušće dlake i bit ćete kao vukodlaci!

Zastrašujuća prijetnja djevojkama u pubertetu, ali potpuno neistinita. Dlaka raste iz korijena, a ne iz dijela gdje ste je presjekli britvicom. Jedino vam se može učiniti da su dlake gušće zbog kuta rezanja dlake. Ali, vjerujte, nisu.

Ne smijete buditi mjesečara da ne dobije srčani uadar

Ne smijete buditi osobu koja mjesečari jer može doživjeti srčani, moždani udar ili imati druge ozbiljne zdravstvene probleme. Još jedan od mitova koji nije potkrijepljen na znanstvenom polju. Istina, ako probudite osobu koja mjesečari može se prestrašiti, ali liječnica Veerman tvrdi kako nikada nije čula da to može ostaviti neke trajnije zdravstvene posljedice na tu osobu. S obzirom da osobe koje hodaju u snu nisu svjesne svojih radnji, zatvorite prozore i vrata i osigurajte da u tim situacijama mjesečar ne padne i ne ozlijedi se, posebice budite oprezni ako se radi o djetetu.

Koristite samo 10 posto mozga

Zvuči odlično stoga ne čudi da volimo vjerovati u to da koristimo samo deset posto našeg mozga i tješimo se da je ispod naših lijenih sivih stanica još skriveni materijal nekog genija. Ipak, znanstvena je činjenica da cijeli naš mozak radi stalno, a bilokoje oštećenje mozga itekako dolazi do izražaja, tvrdi dr. Vreeman. Stoga, ako imate ikakvih kognitivnih problema, morat ćete pronaći neki drugi način da ih optimizirate umjesto da se tješite da imate još puno sivih stanica koje samo trebate aktivirati.

>>Mit ili istina: Muškarci pomisle na seks svakih 7 sekundi

>>5 najvećih mitova s kojima se i na dijeti možete udebljati

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije