Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAMPANJA VEčERNJEG LISTA: KAKVO ZDRAVSTVO žELIMO

Umjesto pacijenta liječnik danas pregledava računalo

26.11.2008.
u 18:57

Danas nitko ne želi donijeti odluku i preuzeti odgovornost. To neki liječnici ne žele raditi, a neki nemaju vremena. Liječnici obiteljske medicine danas više uopće nemaju vremena pogledati pacijenta, već samo moraju pisati i gledati u računalo jesu li dobro popunili sve obrasce za one “više”. Danas nam je stanje u zdravstvu takvo da su obiteljski liječnici ti koji samo pišu uputnice i recepte temeljem nalaza specijalista, a takvo zdravstvo ne može biti ni dobro ni jeftino.

Student dr. Štampara
Zaključak je to dr. Anice Vragović Košutić, danas umirovljene poznate krapinske liječnice koja je bila studentica osnivača škole narodnog zdravlja prof. dr. Andrije Štampara. Kod njega je slušala dva kolegija: higijenu i socijalnu medicinu, a upravo je socijalna medicina, prema mišljenju dr. Vragović Košutić, danas zanemarena.

Sveg u krvi otjerali ga s hitne i intenzivne

50 kuna dopunskog ili 3000 kuna participacije

Na liječenje u inozemstvo uglavnom se šalju djeca

Hrvatska ima treći najgori zdravstveni sustav u Europi

Pacijent u prvom planu

Zdravstvu sam već platio 336.000 kn, zašto bih još

Ukinite povlastice i uzmite imovinu dilera

Dođite s uputnicom po američki implantat dojke

2135 pacijenata dobilo termin

Ova liječnica koja je cijeli svoj radni vijek provela radeći u školskom dispanzeru smatra da liječnik danas - baš kako je to bilo dok je ona radila - mora voditi i preventivu i liječenje.

- Danas netko cijepi dijete i ode dalje cijepiti drugu djecu u drugu školu i nema nikakve povratne informacije o tom djetetu. Također, u vrijeme dok sam ja radila, dijete koje je prošlo sistematski pregled vratilo se meni i znala sam sve o tom djetetu. Danas se to sve nekako razbucalo i liječnik se više ne posvećuje osobi - kaže dr. Vragović Košutić dodajući kako su izuzetak samo liječnici u nekim seoskim sredinama. Prisjeća se primjera kada joj je u ordinaciju došao učenik drugog razreda.

Pregledava svakog
- Uzel je knjižicu, zrihtal se u baloner s girtlom i došao k meni. Problem je bio što su ga vikend prije toga majka i sestra ismijale na bazenu jer je navodno imao premalu pišu. Zamislite koliko je povjerenje to dijete imalo u mene! Najviše povjerenja od svih ljudi imao je svoju liječnicu! Toga danas više nema! Moja generacija posvećivala je najviše pažnje upravo pacijentu. Danas se to izgubilo, a počelo se gubiti još dok sam ja radila. Već su se i moji stažisti iščuđivali tome što pregledavam svakog pacijenta!

Čak ni brisnih štapića
Danas neki liječnici ne žele, a neki nemaju ni vremena odlučiti i preuzeti odgovornost. Meni je nepojmiljivo da danas u domovima zdravlja, ne da ne uzimaju običan bris, nego nemaju ni brisne štapiće i pacijente šalju u tko zna u koje sve instutucije i bolnice. Zar danas liječnik opće prakse ne zna uzeti bris ili to možda ne smije raditi? Zar nije jednostavnije da to učini on nego da se pacijenti šalju okolo, čekaju uzimanje brisa, dolaze po nalaze - čudi se umirovljena liječnica Anica Vragović Košutić koja je pacijente doista liječila i bila odgovorna za svoje odluke, a nije im bila samo administrativna radnica za pisanje recepata i uputnica.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije