Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Večernjakove zvjezdice

'Stara škola' - Sv. Križ Začretje: Ukusna hrana i siromašna vinska karta

3. 11. 2016., Zagreb - Podravka, recept pecena patka s tjesteninom  Photo: Danijel Berkovic/PIXSELL
Foto: Danijel Berkovic/Pixsell
1/4
24.11.2016.
u 22:40

Restoran ima i svoj vrt s ekouzgojem pa svoj jelovnik kreira ovisno o godišnjem dobu. Vinska karta i karta jela s ponudom za vegetarijance interesantno su dizajnirane, kao školska zadaćnica

U pitomom se okruženju zagorskih brega, u samom srcu Hrvatskog zagorja, nalazi Mirkovec, tri kilometra od autoceste Zagreb – Macelj, skretanje za Sveti Križ Začretje, ili svega deset minuta od Zaboka. Zgrada u kojoj je restoran “Stara škola” nekada je zaista bila škola pa je po tome dobio ime.

Restoran ima 140 mjesta, od čega se dio proteže kroz tri prostorije koje su nekad bile učionice i može primiti 70 gostiju, a preostali dio sačinjava prostrana natkrivena ljetna terasa. Velika prednost restorana prostrano je vlastito parkiralište. Subota, kasni ručak, restoran još uvijek izrazito popunjen. Primjećuje se manjak osoblja pa se Marija i Ksenija ne mogu sto posto posvetiti gostima, što mi je potvrdila i voditeljica restorana Ines rekavši da traže konobare i kuhare, ali im je to, nažalost, veliki problem u koji sam se i sam uvjerio na više mjesta.

Teško je pronaći stručno osoblje, a imamo skoro više ugostiteljskih škola od Francuske i, još k tome, turistička smo zemlja s vrlo malo stručnog ugostiteljskog kadra. U turizmu se spominju samo noćenja gostiju, a nitko ne spominje restoransku ponudu koja ima velik udio u turizmu. No, vratimo se hrani “Stare škole”.

Šef kuhinje Zdenko Tisanić pripremio je file pastrve na podlozi od povrća za pohvalu. Pastrva je bila svježa, ukusna i u odličnoj kombinaciji s povrćem. Drugo jelo koje sam kušao bila je purica umotana u slaninu sa zelenim mlincima za prilog, uz čašu odlične Karizme. Purica je bila malo prepečena i tvrda, mlinci odlični kao i slanina. Mali prigovor šefu kuhinje i zbog dekoracije na tanjuru, male grančice ružmarina. Pogotovo ne uz puricu, a nije ni jestiva. Ne bih želio učiti kuhare njihovu poslu, ali radije bih stavio krišku jabuke ili kruške jer u pravilu se na tanjur stavljaju samo jestive dekoracije.

Restoran ima i svoj vrt s ekouzgojem pa svoj jelovnik kreira ovisno o godišnjem dobu. Vinska karta i karta jela s ponudom za vegetarijance interesantno su dizajnirane, kao školska zadaćnica. Vinska je karta dosta skromna, a i neka navedena vina nemaju u ponudi. Šteta, jer “Stara škola” ima i prekrasan vinski podrum pa bi bilo dobro da nudi vina iz svih regija Lijepe Naše, no ima svega 20 etiketa, od čega dva rinfuzna. Restoranska je “apoteka” zadovoljavajuća, od nekoliko vrsta octa, aceta, ulja (maslinovo, bučino) te Podravkina crnog i šarenog papra.

Za desert sam naručio sladoled u odličnoj kombinaciji s nekoliko kapi bučina ulja i bučinim košticama. “Stara škola” ima i veliku svečanu dvoranu koja se sastoji od prizemnog prostora i VIP galerije za svečanosti s 220 osoba, manju dvoranu koja odiše privatnošću za do 30 osoba, pet komfornih soba, dva apartmana s ugođajem proteklih vremena, wellness oaze s jacuzzijem i saunama. Pokraj restorana su i dvije stare renovirane zagorske hiže s pogledom na vanjski bazen, sportske terene i dječje igralište.

>> "Mnogi su otišli s brega zbog vode, vrijeme je da se to promijeni"

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije